FOTOGRAFISKA DAGBOKSFRAGMENT

Maltarapport 3


Jag (Håkan Eklund), Johny (UK) och Nimrod (Malta)  på morgonpass 24.9.2011.
Nimrods portugisiska flickvän Jennifer tog bilden.

Äntligen fritid, middagen är över, är nyduschad,  klockan är 21 och har en kall öl i nypan (3 euro för ett stort stop). Kan man ha det bättre? Känns bra efter att ha fågelskådat sen kl. 04 i morse. Mitt team var högt uppe på en kulle med ett gammalt kapell (med utsikt över halva ön); kul att  se färgspelet när det ljusnade och samhällena söderut vaknade. Sen när solen började värma följde vi med hur rovfåglar som övernattat i skogen nedanför presidentens sommarpalats började ta höjd, och flög ut över havet mot Tunisien, dit är det ett hundratal km (måste kolla). Vi såg bl.a. fiskgjuse, brun kärrhök, 150 grå hägrar som formade plog och drog mot Afrika.

En het och solig dag, plus 30 i skuggan. Nästan vindstilla efter dagar med frisk vind.

Idag har det kommit in massor med fåglar från Italien (Sicilien ligger 80 km norrut): under fyra timmar (kvällspasset) räknade mitt team in 76 bruna kärrhökar, 8 tornfalkar, 6 ängshökar, 3 bivråkar och en lärkfalk. Vi höll pass på stället där ormörnen sköts igår; en maltes som körde förbi ropade att vi skulle åka hem och hålla oss borta från Malta! Vi hade BirdLife Maltas VD med i gruppen, Paul (minns inte efternamnet) han är maltes - och han kunde bara skaka på huvudet.

Han berättade om skolundervisningen på Malta, som han ansåg mycket undermånlig. Han sade att det är deprimerande att intervjua ungdomar för jobb, när de avslöjar hur svag deras allmänbildning är. Och jägarna behöver inte lära sig något för att få jaga, det är bara att ansluta sig till en jaktförening och betala jaktlicensen. Han sade att de vet absolut ingenting om ekologi och olika arters roll i naturen. Och rovfåglar skjuter de inte för att de hatar rovfåglar, utan för att det är en spännande sport och sysselsättning! Det finns inte så mycket annat att skjuta; en utmaning. Han berättade om en jägare som nu i vår avslöjats med 90 uppstoppade fridlysta fåglar i sitt garage ... Rapporten tystades och kom aldrig i tidningarna, det skulle ju göra att jägarna måste skämmas ...

Paul skall på möte med EU-människor nästa månad, och skall då kräva att alla EU medlemsstater anammar samma regler angående utbildning av jägare, för att få jaga.

Eftersom alla team har loggat in stora mängder med rovfaglar, som nu övernattar på ön - är det många som kommer att skjutas i natt och i morgon bitti. Efter mörkrets inbrott körde vi längs Dingli Cliffs, en väg som går uppe på en hög klint intill havet. Det fanns bruna karrhökar överallt, i träden, i buskarna, på stranden - och jägare som i sina bilar åkte runt och kollade läget!

Några team har nu åkt ut för att under natten följa med vad som pågår (jägarna kör runt med stora strålkastare på sina bilar, och skjuter rovfåglar (mest karrhökar och bivråkar) på nattkvist.

Har på hotellet finns det två typer av gäster: fågelskådare och pensionärer (engelska, tyska och italienska turister). Just nu dånar dansmusiken i baren och vårt gäng har flyttat ut i trädgården under stjärnorna, där det är tystare. Trevligt och uppiggande att igen umgås i en internationell community, som ger fläktar av den värld som jag en gång jobbat i.

Traffade idag en ung kvinna (Amanda Rogers) från New Zeeland som gör en filmdokumentär om den maltesiska jakt(o)kulturen ...; vi skulle ha åkt till museet idag för att fota skjutna rovfåglar (som BirdLife Malta samlat in och finns på Naturhistoriska museet), men besöket måste skjutas upp till tisdag. Istället satt vi en timme och pratade om Fiji Islands där också hon jobbat.

Inlagt 2011-09-24 21:15 | Läst 1943 ggr. | Permalink