Maltarapport 1
Från ett av våra observationsställen (strax efter soluppgången), nära presidentens sommarpalats.
Malta, september 2011. Foto: Håkan Eklund.
Hälsningar från tjuvjaktsriket Malta. Det skall bli ett antal bloggar från hotellets dator, utan bild och svenska bokstaver (skall senare sätta in bilder).
- som jag gjort idag den 29.9 .
Första dygnet med BirdLife Maltas Raptor Camp är nu till ända och jag känner mig redan hemma med teamet och med uppgifterna. Sammanlagt deltar 66 frivilliga (vilket är nytt rekord) i två-veckors kampanjen från en massa länder, bl.a. 3 från Finland, 3 från Danmark (UK, Irland, Holland, Tyskland, Ryssland, Lettland, Kroatien, Portugal, Bulgarien, Italien etc.), dock inte en enda fran Sverige och Norge!! Lite märligt att ingen från Sverige är med, inte heller på våren fanns någon - finns det inte 10 000 -tal ornitologer i Sverige?
Många som har varit med tidigare har tagit med vänner (som också jag gjort), make/maka - och plötsligt blir det en stor grupp. Vilket är bra. Enbart vår närvaro på en massa lokaler runt om i landet gör många jägare lite osäkra och de vågar inte så där bara skjuta ner rovfaglar eller andra spännande arter om det finns observatörer i närheten. Och har är många med som jag också träffade i april.
Varje dag får något team bevittna olagligheter: igår filmades en jägare som sköt ner ladusvalor (nära vårt hotell) och tränade hunden att hämta, efter en stunds lek med hunden kastade han sen svalan i buskarna ... Just for fun. Pa BLM:s webbplats kan detta beskådas: http://www.birdlifemalta.org/view.aspx?id=334
Ett annat team filmade en jägare som sköt ner en brun karrhök och en annan organisation plockade häromdagen upp ett stort antal dödade biätare ur ett dike ... Skjutna just for fun.
I morse var jag och mitt team ute vid Dingli Cliffs, och var omringade av ca 15 jägare beväpnade till tänderna och med hundar. De sköt ett 10-tal skott, på vad vet vi inte - vi såg just inga fåglar, kanske det var vaktlar som de skrämde upp ur det döda gräset, eller småfåglar? Enda flyttfågel var en grå häger över havet.
Under eftermiddagen och kvällen var vi högt uppe vid ett vakttorn (från korsriddartiden), där vi nästan kunde se hela ön. Räknade in 13 flyttande bivråkar, 8 tornfalkar, 3 lärkfalkar och 2 bruna kärrhökar. Problemet är att de kommer att övernatta någonstans på ön, och då lever de farligt. Det finns inte sa många skogsdungar på ön, och där det finns sådana - där finns jägarna ... Många rovfåglar skjuts också under natten, i strålkastarljus.
Har redan hunnit intervjua BLM:s Executiv Director Paul Debono och informationsansvarige Geoffrey Saliba, och de har berättat mycket intressant som jag inte har utrymme att gå in på här. En intressant utveckling är att de för forsta gången fått Maltas regering att INTE öppna fågelfångstsäsongen, dvs. då de fångar våra flyttfåglar med slagnät (stora som tennisplan). Det kommer dock inte att stoppa malteserna från att försöka, men det blir svårare att göra det, områden med aktiverade fällor är relativt lätta att upptäcka.
Detta med olagligheter är en sak, en annan sak är sen det moraliska i att malteserna har laglig jakt på sånglärkor, taltrastar (alla trastarter) som de egentligen bara skjuter pa for att ova skjutskickligheten!! , en massa vadare (bl.a. ljungpipare) och så vidare. Sjukt sa det förslår! Men de stackarna har ju inga egna fåglar att skjuta på ...
Och detta bryr sig vara EU-politiker sig strunt i. liksom när ålänningarna skjuter samernas alfåglar, där man förvandlat en gammal hedervärdig husbehovsjakt (från gamla tider) till en modern nöjesjakt. På våren. Just for fun, och påhejade av vara egna EU-parlamentariker!!!!
h
h