Omvänt perspektiv
Lite pyssel i brist på annat
Vissa dagar passerar bara förbi. Något att pyssla med är lite inomhusfoto. Här borde makrot funkat bäst, men det ligger i ett annat hus elva mil bort. Det får bli 24-70:an. Men skärpedjupet täcker inte riktigt in hela alltet. Det där kan man ha åsikter om. Vi diskuterade en gång det faktum att ögats skärpedjup och hela synapparatens återgivning av verkligheten ligger ganska långt från vad kameran sysslar med.
Vore för övrigt idé att skruva ihop en softproof för Google Chrome. Och inte minst en för Paddan. Eller det finns förstås nån som redan har gjort det där ute på nätet. Men det är nog roligast att göra det själv, eller? Den nedre bilden har som synes en lite annorlunda kurva. På arbetsskärmen är den i mina ögon för ljus, men här i webbläsaren klart bättre.
Idag var det mörkt, men det finns bilder ändå
Eftersom denna mörka dag inte inbjöd till fotografering fick det bli en fotobok i soffan. Anders Petersén ”Du mich auch” är en fantastisk liten fotobok som har hängt med i min fotografiska bildvärld länge.
Just den här bilden har jag använt i undervisningen som ett exempel på hur man kan ta sig in i en bild med hjälp av var, vad, vem och några parametrar till. ( nu ska det tilläggas att en ungdom av idag saknar en hel del referenser som behövs för att läsa den här bilden. Men med lite tålamod, och lite jämförelsebilder går det att få ihop det till slut.) Var? Ser ut som en hamn, båtar, kranar, vattenytor. Vad? En man. Vem? Antagligen en sjöman eller hamnarbetare, i varje fall en person som fotografen har någon form av relation till. Bildutsnittet, perspektivet ( läs brännvidd) talar för att vi är väldigt nära gränsen för ”comfort zone”. Mannen backar till och med lite grann. Se där, fick vi inte in ett litet hur också. Men var finns bildens varför? Bildens syfte, själva berättelsen? Ja, för att hitta den får man nog gå lite längre in i bilden och den kontext som bilden finns i. Med det tänker jag inte reda i nu. Det får bli en hemläxa.
( Och detta att publicera andras bilder, ja, det är tveksamt, men hur får man annars till ett resonemang om bilder?)