Med leriga skor

FOTOGRAFISKA DAGBOKSFRAGMENT

Städdag med minnen


Kväll - dags för en stund vid brasan. Pandros 8.7.2020. Foto: Håkan Eklund. Nr 190/366.

Städdag. Tillbringade hela dagen i "vedlidret" som samtidigt är ett förrådsrum för allehanda saker (och skräp ...). Förstås var det dammigt som tusan och hade nytta av corona-munskyddet som jag tog med från svärmors äldreboende.

Samtidigt var städningen en nostalgiutflykt: prylar som jag snickrat ihop i skolan i byn, en hylla som jag målade som ung vuxen i första gemensamma hemmet med fru A, snöskor i läder från första skogsmannajobbet samt redskap för virkesmätning, potjie (gjutjärnsgryta) från Sydafrika som vi använde på safari i Kalahari.

Och sen under allt bråte en hög med fint möbelvirke från Fijiöarna (Agathis vitiensis = Dakua,  Dacrydium nidulum = Yaka) samt några plankor med odlad mahogany som var en exotic (introducerad) art på Fiji.

En byasamfällighet nära huvudstaden hade arrenderat ut ett hundratal hektar till Forestry Department som planterade in området med mahogany. När beståndet var 30 år gammalt ville byboran ha tillbaka marken för att plantera Ginger (ingefära)! Vi på skogsskolan fick området som övningsobjekt och fällde skogen, de enskilda stammarna innehöll i medeltal 1 m3! Vid ett tillfälle var jag två meter från döden i den skogen; a long story.

Det är virket (några tiotal löpmeter) därifrån som jag hade med mig hem till Österbotten, som får bli till hyllor. Hemma i Åbo är mitt skrivbord gjort av samma virke.

Postat 2020-07-08 22:00 | Läst 933 ggr. | Permalink | Kommentarer (0) | Kommentera

Gå på vatten


Kvällspromenad vid havet. Kalajoki 7 juli 2020. Foto: Håkan Eklund. Nr 189/366.

Postat 2020-07-07 21:31 | Läst 814 ggr. | Permalink | Kommentarer (2) | Kommentera

Har aldrig tråkigt


Läser in mig på nytt, när urskogen räddade landet. Pandros 6.7.2020. Foto: Håkan Eklund. Nr 188/366.

I min nästa bok skall jag ta med värdet av sparade storskogsområden i kommunerna längs ryssgränsen, där det finns många skyddade områden (också möjligheter att fotografera björn, varg, järv, kungsörn från gömslen).

Det som många i dag inte tänker på (de yngre vet inte så mycket om det som hände under kriget) är att de täta barrskogarna och avsaknaden av skogsbilvägar (hyggen, planteringar ...) räddade landet under vinterkriget 1939-40 när ett antal motoriserade ryska divisioner tillintetgjordes när de omringades av finska soldater på skidor, efter att ha kommit in längs de få vägar som fanns. Ryssarna vågade sig inte in i skogarna på sidorna, de blev kvar på vägarna, och förintades (ett grymt öde för de stackarna som tvingats ut, de visste inte ens var de var, eller varför de var där ...). De officerare som lyckades återvända levande till Sovjetriket, blev arkebuserade av NKVD genast, eller senast sommaren 1940.

Boken nere till höger från 2018 är en av de få böcker i ämnet på svenska; mycket informativ och läsvärd. Vägen som syns på kartan, längst nere till höger, är Raatevägen som blev döden för 44:e divisionen. Av 20 000 man stupade ca hälften.

Nu när det regnar var och varannan timme, och temperaturen ligger kring plus femton, passar det bra med läsning framför brasan.

Den som gillar att läsa har det aldrig tråkigt.

Postat 2020-07-06 22:06 | Läst 830 ggr. | Permalink | Kommentarer (2) | Kommentera

En bättre dag längs vägen


Båten klar om det regnar in. Nära buskskvätte-stället i Eurajoki 5 juli 2020. Foto: Håkan Eklund. Nr 187/366.

Ibland bara lyckas det. Fick idag två bra arter under bilresan upp till fritidshuset norr om Vasa. En supersällsynt svart buskskvätta (Saxicola caprata) ute i ett stort odlingslandskap söder om Björneborg, den hade upptäckts i går (4.7). En art som häckar från Iran österut, ända till P.N.G. Har bara setts några gånger tidigare i Finland och en gång i Sverige 2018 (utanför Ulricehamn).

Sen körde vi in till Kristinestad i södra Österbotten där vi till slut hittade en svartpannad törnskata (Lanius minor) som under några dagar hållit till i ett ängsområde alldeles utanför stan; en art som är rätt vanlig i Östeuropa.

Har nu 210 arter på 187 dagar, 20 kvar till målet för året. Men nu kommer det att börja gå mycket långsamt, jag har ju sett de flesta "vanliga" i landet - men gillar utmaningar.

Kom sent till stugan (21.20), hann klippa gräset innan det började regna. Just nu (23.30) låg sol strax innan den går ner bakom Västanskogen, tittar fram mellan horisonten och ett molntäcke - samtidigt som det regnar. Har en präktig regnbåge utanför fönstret mot öster.

Vackert.

Postat 2020-07-05 22:16 | Läst 719 ggr. | Permalink | Kommentarer (0) | Kommentera

Svårt att förstå


Från kvällspromenaden förbi en sportplan. Åbo 4.7.2020. Foto: Håkan Eklund. Nr 186/366.

Det kan inte hjälpas, men varje gång Herr Trump dyker upp i nyheterna - byter jag kanal, eller tar bort ljudet. Allt för att bevara sinnesfriden.

Att så många miljoner dyrkar en sån osympatisk och  okunnig person visar bara på dåligt omdöme. Senast i kväll fick jag byta kanal ett antal gånger,

Varför så många oduglingar valts till världsledare, till exempel korpralen från trettiotalet, som förorsakat så många människors olycka - är svårt att förstå. Men så blir det när det finns tillräckligt med  nyttiga idioter som faller till föga för populistisk propaganda.

Till slut brukar nog sanningen komma ikapp odågorna.

Postat 2020-07-04 22:05 | Läst 552 ggr. | Permalink | Kommentarer (0) | Kommentera
Föregående 1 ... 5 6 7 Nästa