FOTOGRAFISKA DAGBOKSFRAGMENT

En bättre dag längs vägen


Båten klar om det regnar in. Nära buskskvätte-stället i Eurajoki 5 juli 2020. Foto: Håkan Eklund. Nr 187/366.

Ibland bara lyckas det. Fick idag två bra arter under bilresan upp till fritidshuset norr om Vasa. En supersällsynt svart buskskvätta (Saxicola caprata) ute i ett stort odlingslandskap söder om Björneborg, den hade upptäckts i går (4.7). En art som häckar från Iran österut, ända till P.N.G. Har bara setts några gånger tidigare i Finland och en gång i Sverige 2018 (utanför Ulricehamn).

Sen körde vi in till Kristinestad i södra Österbotten där vi till slut hittade en svartpannad törnskata (Lanius minor) som under några dagar hållit till i ett ängsområde alldeles utanför stan; en art som är rätt vanlig i Östeuropa.

Har nu 210 arter på 187 dagar, 20 kvar till målet för året. Men nu kommer det att börja gå mycket långsamt, jag har ju sett de flesta "vanliga" i landet - men gillar utmaningar.

Kom sent till stugan (21.20), hann klippa gräset innan det började regna. Just nu (23.30) låg sol strax innan den går ner bakom Västanskogen, tittar fram mellan horisonten och ett molntäcke - samtidigt som det regnar. Har en präktig regnbåge utanför fönstret mot öster.

Vackert.

Inlagt 2020-07-05 22:16 | Läst 721 ggr. | Permalink