Med leriga skor
Granne med Michelle Obama
Jag och Michelle. Akademiska bokhandeln i Åbo. 25.2.2020. Foto: Håkan Eklund. Nr 56/366.
Bättre än så här kan det väl inte bli, att få äran att dela hylla med Michelle Obama! Det har räckt länge, men nu finns min bok i en Åbo-bokhandel. Jippiiiii! Det gäller alltså min debutbok "Samtal i gränsland" (Scriptum, 2019).
Det är rea och hyllan ifråga är fylld med reaböcker, kanske därför hamnade jag med Michelle nere på denna gavelhylla med normalprissatta böcker.
Och högst uppe på hyllan en fin bok om Södermalm.
Att överhuvudtaget finnas med i denna bokhandel är ett under, bokhandeln är rätt liten och utbudet av svenskspråkiga böcker är minimalt. Tyvärr. Annat för det för tio till tjugo år sen (med annan ägare), då var Akademen i Åbo en guldgruva.
I går kollade jag in samma bokhandel i Helsingfors, som är hundra gånger större, typ. Där krävdes det hjälp från två expediter för att hitta min bok, också längst ner på en hylla, men i ett bortgömt hörn.
P.S. "Lukeminen tekee hyvää" på skylten till höger betyder "Läsning gör gott" (som står i små bokstäver ...).
Den gulgröna
En blåsig dag i Helsingfors. 24.2.2020. Foto: Håkan Eklund. Nr 55/366.
Trädlikt
Med betong i fonden. Vid militärförläggning i Säkylä. 23.2.2020. Foto: Håkan Eklund. Nr 23.2.2020. Nr 54/366.
Tommy Vikars - nattaktiv fotokonstnär
Ett uppslag med nattliga berguvsbilder. Ur Tommy Vikars fotobok "Landet ingen såg" (2020).
För några år sen hade jag en blogg om fotokonstnären Tommy Vikars och hans specialteknik att fotograferar fåglar, insekter och däggdjur i mörker. Bloggen blev till en "första sides artikel" och senare en presentation av honom i FS-Magazin (som jag slutade prenumerera på när det var så jobbigt att betala från Finland).
Nu har Vikars samlat ihop nittio nattbilder till en fotobok printat på 300 grams fotografiskt papper för exakt återgivning; ett mästerverk! Boken är inte framtagen med offset eller digitalt tryck som är det vanliga. Dyyyrt, men med bra resultat. Tio ex finns till salu. Boken är framkallad med en över 100 årig teknik som han i detalj berättar om på sin hemsida:
http://www.tommyvikars.fi/bok-landet-ingen-sag-2
Upplagan är 20 böcker. De flesta bilder är multiexponerade, vackra som konstverk. I boken hittas de finaste bilder på bland annat nattskärra som jag någonsin sett. För att nämna några godbitar.
Om att njuta i Stockholm
Från Tegnérlunden i går; bara så vackert. 21.2.2020. Foto: Håkan Eklund.
För mig som finlandssvensk är det som att kulturmässigt komma hem, när jag är i Sverige. Att i vardagsmiljöer omges av det egna språket känns bra, det är som att få vila sig i språket.
Och att fynda i bokaffärer och antikvariat där allt är på mitt språk känns lyxigt; bara så jobbigt att bära hem fynden ... (när man vill resa lätt). Tur att vi missade bokrean som inleds nästa vecka, den frestelsen slapp jag.
Och att vandra omkring i vackra gamla miljöer är som bomull runt hjärtat. Och sådana kvarter finns det gott om i Stockholm, tack och lov, trots att mycket är rivet och ersatt med mycket fult - men säkert funktionellt.
Det småskaliga och människonära i gamla kvarter är bara så livsbejakande, en mångfald av specialaffärer, matställen, cafeterior, pubar, krogar - bara så mysigt som inte går att återskapa i stora, moderna shoppingcenters/gallerior.
Det är ju stordriftssamhället som tar död på allt det fina både i urbana samhällen, liksom i naturen.
Det finns en bok av George Ritzer som heter "The McDonaldization of Society" (2004) som beskriver denna osunda utveckling. Där kvantitet och banaliserande billighetskoncept ersätter kvalitet och trivsel.
Bilden ovan tog i värmande vårsol innan vi stegade ner till August Strindbergs hem (under hans fyra sista år) och museum. En ny bekantskap (museet alltså); har inte fattat att den mannen var så mångsidig. Till och med fotografering intresserade honom.