Med leriga skor

FOTOGRAFISKA DAGBOKSFRAGMENT

En fattig som rånas ibland


Fattiggubben utanför Oravais kyrka. 6.5.2019. Foto: Håkan Eklund. Nr 126/365.

Fattiggubbar är en form av träskulpturer som oftast hittas utanför kyrkor och som håller i en insamlingsbössa till förmån för de fattiga. Fattiggubbar är särskilt vanliga i Österbotten i Finland. Fattiggubbar kan jämföras med fattigbössor.

http://sv.wikipedia.org/wiki/Fattiggubbe

På skylten bakom huvudet kan läsas: "Hvad du i nöden lofvat mig, det bör du hålla redlig. Åt den som spar och fattig är, jag utaf er en skärf begär."

Ibland blir de rånade, men med det bytet gör nog ingen tjuv rik ... I augusti 2013 rånades gubben ovan, enligt vad jag hittar på nätet.




Postat 2019-05-06 16:35 | Läst 861 ggr. | Permalink | Kommentarer (3) | Kommentera

Gillar uteliggare ...


Där mina duktiga "elever" huserade. Paljakmossen 5 maj 2019. Foto: Håkan Eklund. Nr 125/365.

Fortsatte sökande efter tjädrar på samma gamla spelplats som senast. Körde med sommardäck genom skurar av ymnigt snöfall som kom från havet.  Men i skogen var det tyst. Inte ens taltrastar, rödhakar och trädpiplärka som senast, den 24.4. Till slut hittade jag spår i snön av en tjäder som släpat vingarna, ett gott tecken. Och förstås: just då hann snöskuren ifatt. Det var som om någon lagt ett lock över skogen, på nolltid var det halvmörkt och all eventuell spårning omintetgjordes. Ett nytt lager med våt nysnö lade ett täcke över markerna. Shit ....

Då var det bara att återvända till lägret där mina kursdeltagare hade tillbringat natten, och mått bra. Jag gillar människor med den attityd som dessa har, att man med bra utrustning kan övernatta ute i vilket väder som helst. De hade haft snöfall under natten, lyssnat till tranor, gäss, storspovar, ljungpipare från myren. Och ute på sin tuva låg sångsvanhonan och ruvade, med hannen nära intill. Där har de hållit till i minst femton år.

Skulle det inte ha varit för mina försök att hitta spelande tjäder så skulle också jag ha övernattat här, men eftersom tiden håller på att ta slut för tjäderspel, kände jag ett stort försök att forska vidare - som jag gjorde i morse, på ett helt annat ställe. Men den följetongen måste fortsätta nästa vecka. Vi är nu inne på årets 125:e dag, ännu har jag inte sett en enda tjäder.

Nu blir det ett kort avbrott; i kväll träffar jag frun på fint hotell i Vasa, hon är på arbetsresa hit upp till "karga Österbotten", som min gamla småskollärarinna sade, som kom från Nyland i södra Finland.

Postat 2019-05-05 15:52 | Läst 723 ggr. | Permalink | Kommentarer (5) | Kommentera

En av mina favoriter


Min österbottniska identitet. Vakkuri, Alahärmä 4.5.2019. Foto: Håkan Eklund. Nr 124/365.

Men nog är vårvädret ombytligt och tillika överraskande. Vaknade till ett vinterlandskap. 15 cm snö överallt, dödstyst ute efter soluppgång. Ok, en härdig blåmes hördes sjunga. Men inte en flyttfågel så långt ögat eller örat kunde se/höra. Skulle ha fågelkurs för vildmarksguidestuderande och tänkte att detta är fiasko.

Men se, under dagens lopp värmde solen upp åkrarna, barmarken kom fram och vi såg massor med fåglar. Många stora flockar med brushane på flyttning, storspovar som avtecknade sig så fint mot snöfläckar, min första blå kärrhök för året, och så vidare. Och gruppen som jag hade var synnerligen trevlig, vuxna professionella med ett brinnande intresse för vistelse i skog och mark.

Sen förstås: alltid när jag har andra uppgifter, när jag skall stå till tjänst åt andra, kan jag ju inte använda tid för att ta bilder. Just sådana dagar dyker det upp många fina och unika bildmöjligheter, så också idag! Bland annat en enkelbeckasin på nära håll i snö, spelande brushanar i snöig stubbåker, storspovar i vintrig miljö. Och så vidare. Men en bild hann jag med, efter att jag i kväll hade lämnat gruppen (som skulle tälta vid en myr), bilden ovan. Storspov i snö har jag aldrig tidigare fotograferat.

Spelande storspov under stilla vårkvällar är för mig landskapet Österbotten (påminner lite om kustlandet i Västerbotten), en fågel som är en del av mig - på något underligt sätt. Troligen bottnar det i nostalgi ...

I morgon fortsätter vi. Om jag orkar upp tidigt under morgonnatten, skall jag passa på (så länge det är spårsnö) för att kolla en gammal tjäderspelplats, för att se om där överhuvudtaget finns fåglar, innan jag åker till gruppens läger. Men jag garanterar inte att jag kommer iväg i tid, till tjädrarna  ...

Postat 2019-05-04 20:24 | Läst 857 ggr. | Permalink | Kommentarer (7) | Kommentera

I grevens tid


Snöstorm i Oravais. 3 maj 2019 kl. 16.30, - 1 C. Foto: Håkan Eklund. Nr 123/365.

När jag hade en halvtimme kvar till stugan, började det snöa! Inte speciellt kul med sommardäck. Dessutom hård byig vind.

Få se om jag är insnöad i morgon?

Postat 2019-05-03 17:21 | Läst 854 ggr. | Permalink | Kommentarer (3) | Kommentera

Kalllt, vått och välkommet


Hemåt med bytet. Åbo 2.5.2019, + 1 C kl. 19. Foto: Håkan Eklund. Nr 122/365.

Postat 2019-05-02 19:11 | Läst 799 ggr. | Permalink | Kommentarer (1) | Kommentera
Föregående 1 ... 5 6 7 Nästa