FOTOGRAFISKA DAGBOKSFRAGMENT

En av mina favoriter


Min österbottniska identitet. Vakkuri, Alahärmä 4.5.2019. Foto: Håkan Eklund. Nr 124/365.

Men nog är vårvädret ombytligt och tillika överraskande. Vaknade till ett vinterlandskap. 15 cm snö överallt, dödstyst ute efter soluppgång. Ok, en härdig blåmes hördes sjunga. Men inte en flyttfågel så långt ögat eller örat kunde se/höra. Skulle ha fågelkurs för vildmarksguidestuderande och tänkte att detta är fiasko.

Men se, under dagens lopp värmde solen upp åkrarna, barmarken kom fram och vi såg massor med fåglar. Många stora flockar med brushane på flyttning, storspovar som avtecknade sig så fint mot snöfläckar, min första blå kärrhök för året, och så vidare. Och gruppen som jag hade var synnerligen trevlig, vuxna professionella med ett brinnande intresse för vistelse i skog och mark.

Sen förstås: alltid när jag har andra uppgifter, när jag skall stå till tjänst åt andra, kan jag ju inte använda tid för att ta bilder. Just sådana dagar dyker det upp många fina och unika bildmöjligheter, så också idag! Bland annat en enkelbeckasin på nära håll i snö, spelande brushanar i snöig stubbåker, storspovar i vintrig miljö. Och så vidare. Men en bild hann jag med, efter att jag i kväll hade lämnat gruppen (som skulle tälta vid en myr), bilden ovan. Storspov i snö har jag aldrig tidigare fotograferat.

Spelande storspov under stilla vårkvällar är för mig landskapet Österbotten (påminner lite om kustlandet i Västerbotten), en fågel som är en del av mig - på något underligt sätt. Troligen bottnar det i nostalgi ...

I morgon fortsätter vi. Om jag orkar upp tidigt under morgonnatten, skall jag passa på (så länge det är spårsnö) för att kolla en gammal tjäderspelplats, för att se om där överhuvudtaget finns fåglar, innan jag åker till gruppens läger. Men jag garanterar inte att jag kommer iväg i tid, till tjädrarna  ...

Inlagt 2019-05-04 20:24 | Läst 858 ggr. | Permalink
Det var ett fint fågelporträtt! :)
Väldigt fin bild! Hälsningar Mats
Vilken fullträff! Önskar dej lycka till med kursen och vad ni nu lyckas få se.
Hälsningar Lena
Fin bild! Fin fågel.
Det är lätt att få favoriter i fågellandskapet. Vad vore ett orrspel utan spelflygande storspovar och ljungpiparens ödesmättade läte.
Sten
Fin bild i en annorlunda miljö! Kul att det blev lyckat med kursen.

MvH
Johnny
Vackert, både att se och läsa! Hälsningar/ Björn T