Med leriga skor
Kvällsmöte
400 km senare. Oravaisfjärden 14.4.2016. Foto: Håkan Eklund. Nr 105/366.
Kom fram till fritidshuset efter solnedgången. Hade fem betande älgar på närbelägna åkrar, sjungande taltrast och rödhake.
Hade sett flyttande storspov, ormvråk och tornfalk längs vägen.
En måstebild om våren
- - - ut i backarna står. Åbo 13.4.2016. Foto: Håkan Eklund. Nr 104/366.
När naturfoto blir bulkvara
Från kvällspromenaden. Runsala, Åbo 12.4.2016. Foto: Håkan Eklund. Nr 103/366.
Jag har alltid gillat kolumner/krönikor i tidningar och tidskrifter. En kolumnist har ofta en egen stil, har en stramt hållen text (ofta 2000-3000 tecken) inom ett område som han/hon är expert på och där det är meningen att också framföra egna personliga åsikter.
En kolumnist/krönikör som jag gillar är Heikki Willamo i finska "Luontokuva" (de finska naturfotografernas tidskrift). I nyaste numret (Nr 2/2016) som hittades i postlådan idag skriver han om sin vinterresa till Island, när han trodde att han skulle få fotografera i lugn och ro för sitt kommande utställningsprojekt, men hamnade mitt bland hundratals andra fotograferande turister från alla världens hörn.
Det senare for iväg med hans fotoinspiration, han som inte är van att se andra fotografer där han normalt rör sig.
Det är lätt att känna igen situationen; de flesta som fotograferar i natur vill helst vandra sina egna stigar och i lugn och ro söka motiv och vinklar.
Heikki Willamo avslutar kolumnen med att reflektera över att dagens naturfotografi som han tycker har blivit en trivial bulkvara, med tusentals och åter tusentals identiska bilder.
En stridsflygares död
Ett stycke krigshistoria i skogen. Kimitoön 11.4.2016. Foto: Håkan Eklund. Nr 102/366.
Ibland möter överraskningar på de mest oväntade ställen. Jag var ute i terrängen för att planera rutten för en kommande fågelkurs som jag skall hålla, hittade en skylt vid vägkanten där det stod "Flygarstenen". Nyfikenheten vaknade, och hittade småningom minnesstenen ovan, uppförd 1979 av Kimitoöns Rotaryklubb.
Det visade sig vara ett minnesmärke över 21-åriga stridsflygaren Esko Matti Niemelä som i luftstrid med ryssarna blev nerskjuten (och störtat i skogen just här, den 9.7.1941) dvs. alldeles i början av fortsättningskriget. Piloten hade bara några månaders flygerfarenhet, och hade skickats upp för att skjuta på ryska bombplan som var på väg tillbaka till sin bas i Estland, efter att ha bombat Åbo. Tydligen drog Niemelä det kortare strået. Han flög en Focker D. XXI som hade 825 hk motor, topphastighet 375 km/h och hade bränsle för 800 km.
Skall försöka hitta mera info om denna flygstrid.
Annars: på samma utflykt hittade jag en tretåig hackspett (som jag inte sett på länge, inte så vanlig vid sydkusten) och en sjungande gärdsmyg.
På rygg i skogen
Vid stranden. Lundo 10.4.206. Foto: Håkan Eklund. Nr 101/366.
En solig och fin vårdag. Tillbringade många timmar i olika skogsmiljöer, ibland bara liggande på rygg i solen, med slutna ögon - och bara njöt av ljudlandskapet. Terapeutiskt så det förslår. Och mysigt.
Ett tilläggsvärde är att känna igen alla läten som hörs, både nära och längre bort, och för sig själv räkna hur många arter som hörs under en kvart, till exempel. Hörde bland annat vårens första skogssnäppa, och hade sällskap av tre gråspettar (Picus canus), som är övervägande gröna. Vi har ju inte gröngöling (Picus viridis) i Finland, inga flygande sådana alltså (men nog på två ben, liksom i de flesta länder ...)-