FOTOGRAFISKA DAGBOKSFRAGMENT

En stridsflygares död


Ett stycke krigshistoria i skogen. Kimitoön 11.4.2016. Foto: Håkan Eklund. Nr 102/366.

Ibland möter överraskningar på de mest oväntade ställen. Jag var ute i terrängen för att planera rutten för en kommande fågelkurs som jag skall hålla, hittade en skylt vid vägkanten där det stod "Flygarstenen". Nyfikenheten vaknade, och hittade småningom minnesstenen ovan, uppförd 1979 av Kimitoöns Rotaryklubb.

Det visade sig vara ett minnesmärke över 21-åriga stridsflygaren Esko Matti Niemelä som i luftstrid med ryssarna blev nerskjuten (och störtat i skogen just här, den 9.7.1941) dvs. alldeles i början av fortsättningskriget. Piloten hade bara några månaders flygerfarenhet, och hade skickats upp för att skjuta på ryska bombplan som var på väg tillbaka till sin bas i Estland, efter att ha bombat Åbo. Tydligen drog Niemelä det kortare strået. Han flög en Focker D. XXI som hade 825 hk motor, topphastighet 375 km/h och hade bränsle för 800 km.

Skall försöka hitta mera info om denna flygstrid.

Annars: på samma utflykt hittade jag en tretåig hackspett (som jag inte sett på länge, inte så vanlig vid sydkusten) och en sjungande gärdsmyg.

Inlagt 2016-04-11 22:01 | Läst 1046 ggr. | Permalink
Det griper tag. Heder åt E.M.N
Ja vilket jäkla öde alla ungdomar gick till mötes i detta meningslösa jävla krig som inte gav nånting, bara ett resultat av despoters fanatism, precis som idag, skrämmande. må fint, LO
syntax 2016-04-12 09:07
Det rent konkreta resultatet av kriget var att Finland undgick de baltiska staternas öde, och förblev ett självständigt land. Despoterna fanns i huvudsak på ena sidan - i öster.
Hej. Vad roligt att jag hitta detta! Jag skulle väldigt gärna vilja veta hur jag hittar till Flygarstenen? Det är nämligen min farmors bror och jag skulle gärna vilja åka dit med henne innan hon blir "för" gammal (hon är 89 år men pigg ändå). Hoppas du ser detta, du får gärna skriva till mig på [email protected]. Allt gott! Mvh Emmie Salminen