Med leriga skor

FOTOGRAFISKA DAGBOKSFRAGMENT

Som förutspått


Gammal sjöbotten, Mynämäki 15.3.2014. Foto: Håkan Eklund.

För en gångs skull spådde väderfolket rätt: det var vitt på marken när dagen grydde. Men egentligen brukar det ju se ut så här, så här års. Det är ju vårvädret innan som varit "fel", med blommande blåsippor och tussilago och uppvaknade huggormar och alltmöjligt annat.

Gjorde idag en tur längs kusten norr om Åbo för att eventuellt hitta fåglar i snö, såg flockar med sånglärkor och grågäss - men de var för långt borta för någon bra bild (trots 500 mm + 1,4x).

Sen finns det ju så många bra bilder på fåglar att man inte längre har lust att ta mediokra bilder. Inte för att man som fotograf hela tiden måste känna att man skall tävla med någon, behöver man egna bilder skall man ta dem - oberoende av vad andra gör.

Slättlandet i det här området är gammal sjöbotten, som landhöjningen i tiden gett bönderna som "gudagåva". Här växer det bra (bara snön smälter bort ...).

Nr 74/365.

Postat 2014-03-15 16:25 | Läst 827 ggr. | Permalink | Kommentarer (3) | Kommentera

Också ett val


Utanför dörren kl.22. Hirvensalo, Åbo 14.3.2014. Foto: Håkan Eklund.

I väntan på det utlovade snöfallet var det skönt att logga in ett antal vårfåglar i förbifarten från bilfönstret. Till och med två tranor noterades.

Är benägen att hålla med dotterns man som fått nog av all Rysslandspropaganda och slutat följa med nyheterna. Han konstaterade att han inte klarar av att titta på Putler och hans närmaste som med klar blick försöker rädda ryssar från undergång; tydligen tror de själva på sina lögner.

Blir intressant att se om omvärlden har ryggrad nog att ge nödvändig motkraft?

Skulle man i en skola i det oändliga låta klassens största, starkaste och elakaste mobbare fortsätta förnedra och mobba, blir allt fel. Då krävs det att hela klassen och skolan ledning reser sig och tillsammans resolut sätter stopp för det hela; må så ske med Putler & co också.

Nr 73/365.

Postat 2014-03-14 21:28 | Läst 811 ggr. | Permalink | Kommentarer (1) | Kommentera

Snapshot


Skymning. Runsala, Åbo. 13 mars 2013. Foto: Håkan Eklund.

Idag hade jag tid att fotografera under fem minuter innan det blev mörkt, bidde ett snapshot på frihand av en liten kärrpått.

Nr 72/365.

Postat 2014-03-13 20:12 | Läst 768 ggr. | Permalink | Kommentarer (2) | Kommentera

Får väl tro att det är vår


Skatbo mot vårhimmel. Biskopsgatan, Åbo. 12 mars 2014. Foto: Håkan Eklund.

En märklig tid. Länge gick man och väntade på vintern, att den skulle komma tillbaka. Istället blev det vår. Idag värmde vårsolen ordentligt och en massa flyttfåglar visar upp sig.  Nästan svårt att tro att det är sant. Så förhärdad blir man av en lång tid av halvmörker ...

Dock har ett ordentligt snöfall utlovats till inkommande veckoslut; det skall bli intressant att se (= bilder ....).

Nr 71/365.

Postat 2014-03-12 13:30 | Läst 803 ggr. | Permalink | Kommentarer (1) | Kommentera

Mörkrets män


Hemåt längs ån. Åbo 11 mars 2014. Foto: Håkan Eklund. Nr 70/365.

I dessa propagandatider krävs det lite mera grävande journalistik än att medierna bara återger propagandabyråers pressmeddelanden.

Hittade nyss en intressant artikel på DN:s hemsida som berättar om "Putlers" rådgivare. Högerpopulisten Vladimir Zjirinovskij som han nämner om känner vi bra här i Finland, han har många gånger hotat med att "ta oss tillbaka till fadershuset" och har öppet hotat med det ena och det andra ...

Läs:
http://www.dn.se/nyheter/varlden/sa-vill-putins-radgivare-lagga-europa-under-rysslands-fotter/
skriven av [email protected]

Här ett utdrag:

"- - - Det ironiska är att i skuggan av Kremls propaganda mot den påstått fascistiska regeringen i Kiev, så är det i Moskva som en nyfascistisk ideologi får allt större tyngd.

Euroasiatism, som detta tänkande kallas för, är en sammansmältning av stalinism och nazism, kryddad med ortodox kristendom och en vurm för det ryska tsarimperiet och Sovjetunionen. Beteckningen ”rödbrun” har nog aldrig varit så träffande.
Ideologins chefsideolog är en statsvetare vid namn Alexander Dugin.

Det är ingen slump att Dugin var en av de tidigaste medlemmarna i Nationalbolsjevikerna, ett klart nazistiskt parti (dess flagga är en imitation av den tyska NSDAP:s flagga, men hakkorset är ersatt av en hammare och skära). Innan dess var Dugin aktiv i Pamjat (”minne”), en grumligt antisemitisk och ”patriotisk” gruppering.

Senare var han idégivare till politiker som kommunistpartiets ledare Gennadij Ziuganov och högerpopulisten Vladimir Zjirinovskij.

Numera är det Putin och hans krets som lyssnar.

Dugin vill upprätta en Euroasiatisk union – med Ryssland som kärna – som sträcker sig ”från Lissabon till Vladivostok”. De gemensamma fienderna är ”atlantism”,”liberalism” och ”globalisering”. Ett Europa som tvingas kapa banden med USA blir mer beroende av Ryssland.

Det passar ihop med vad Putin ägnar sig åt, inrikes- och utrikespolitiskt. På sin blogg jublar Dugin över att Ryssland äntligen har erövrat Krim. Men han vill ha mer, och utmålar ett scenario för de kommande veckorna:

”Konflikten skärps, EU och USA trycker på och släpper loss terror­handlingar i norra Kaukasus. Putins popularitet ökar. Regimen i Kiev inför en nationalistisk diktatur. Etapp två av dramat inleds: ”slaget om Novorossija” (Dugins namn på sydöstra Ukraina). Ryssarna i sydöst gör uppror mot regeringen i Kiev. Ett blodigt inbördeskrig utbryter. Ryska arméförband går in över gränsen. Väst hotar med kärnvapenkrig. Ett existentiellt moment för Putin, men nu kan han inte stanna upp. Till slut befrielse av östra Ukraina, fram till Dnjepr, under svåra förluster.”

Postat 2014-03-11 21:06 | Läst 1236 ggr. | Permalink | Kommentarer (1) | Kommentera
Föregående 1 ... 4 5 6 ... 7 Nästa