FOTOGRAFISKA DAGBOKSFRAGMENT

Mörkrets män


Hemåt längs ån. Åbo 11 mars 2014. Foto: Håkan Eklund. Nr 70/365.

I dessa propagandatider krävs det lite mera grävande journalistik än att medierna bara återger propagandabyråers pressmeddelanden.

Hittade nyss en intressant artikel på DN:s hemsida som berättar om "Putlers" rådgivare. Högerpopulisten Vladimir Zjirinovskij som han nämner om känner vi bra här i Finland, han har många gånger hotat med att "ta oss tillbaka till fadershuset" och har öppet hotat med det ena och det andra ...

Läs:
http://www.dn.se/nyheter/varlden/sa-vill-putins-radgivare-lagga-europa-under-rysslands-fotter/
skriven av [email protected]

Här ett utdrag:

"- - - Det ironiska är att i skuggan av Kremls propaganda mot den påstått fascistiska regeringen i Kiev, så är det i Moskva som en nyfascistisk ideologi får allt större tyngd.

Euroasiatism, som detta tänkande kallas för, är en sammansmältning av stalinism och nazism, kryddad med ortodox kristendom och en vurm för det ryska tsarimperiet och Sovjetunionen. Beteckningen ”rödbrun” har nog aldrig varit så träffande.
Ideologins chefsideolog är en statsvetare vid namn Alexander Dugin.

Det är ingen slump att Dugin var en av de tidigaste medlemmarna i Nationalbolsjevikerna, ett klart nazistiskt parti (dess flagga är en imitation av den tyska NSDAP:s flagga, men hakkorset är ersatt av en hammare och skära). Innan dess var Dugin aktiv i Pamjat (”minne”), en grumligt antisemitisk och ”patriotisk” gruppering.

Senare var han idégivare till politiker som kommunistpartiets ledare Gennadij Ziuganov och högerpopulisten Vladimir Zjirinovskij.

Numera är det Putin och hans krets som lyssnar.

Dugin vill upprätta en Euroasiatisk union – med Ryssland som kärna – som sträcker sig ”från Lissabon till Vladivostok”. De gemensamma fienderna är ”atlantism”,”liberalism” och ”globalisering”. Ett Europa som tvingas kapa banden med USA blir mer beroende av Ryssland.

Det passar ihop med vad Putin ägnar sig åt, inrikes- och utrikespolitiskt. På sin blogg jublar Dugin över att Ryssland äntligen har erövrat Krim. Men han vill ha mer, och utmålar ett scenario för de kommande veckorna:

”Konflikten skärps, EU och USA trycker på och släpper loss terror­handlingar i norra Kaukasus. Putins popularitet ökar. Regimen i Kiev inför en nationalistisk diktatur. Etapp två av dramat inleds: ”slaget om Novorossija” (Dugins namn på sydöstra Ukraina). Ryssarna i sydöst gör uppror mot regeringen i Kiev. Ett blodigt inbördeskrig utbryter. Ryska arméförband går in över gränsen. Väst hotar med kärnvapenkrig. Ett existentiellt moment för Putin, men nu kan han inte stanna upp. Till slut befrielse av östra Ukraina, fram till Dnjepr, under svåra förluster.”

Inlagt 2014-03-11 21:06 | Läst 1238 ggr. | Permalink
Ruggig och mycket obehaglig läsning, ska kolla dina länkar, för detta är verkligen intressant o skrämmande, bra inlägg!
O bilden är fin också! Hälsn, LO