Advertisement
FOTOGRAFISKA DAGBOKSFRAGMENT

Som förutspått


Gammal sjöbotten, Mynämäki 15.3.2014. Foto: Håkan Eklund.

För en gångs skull spådde väderfolket rätt: det var vitt på marken när dagen grydde. Men egentligen brukar det ju se ut så här, så här års. Det är ju vårvädret innan som varit "fel", med blommande blåsippor och tussilago och uppvaknade huggormar och alltmöjligt annat.

Gjorde idag en tur längs kusten norr om Åbo för att eventuellt hitta fåglar i snö, såg flockar med sånglärkor och grågäss - men de var för långt borta för någon bra bild (trots 500 mm + 1,4x).

Sen finns det ju så många bra bilder på fåglar att man inte längre har lust att ta mediokra bilder. Inte för att man som fotograf hela tiden måste känna att man skall tävla med någon, behöver man egna bilder skall man ta dem - oberoende av vad andra gör.

Slättlandet i det här området är gammal sjöbotten, som landhöjningen i tiden gett bönderna som "gudagåva". Här växer det bra (bara snön smälter bort ...).

Nr 74/365.

Inlagt 2014-03-15 16:25 | Läst 829 ggr. | Permalink
Vackert landskap! Hälsn, LO
Svar från Håkan Eklund 2014-03-15 18:51
Bidde ett vinterlandskap ...
- hawk
Håller helt med om lusten att ta bra bilder, det är ju därför man plåtar, i alla fall jag... Sen blir det ju en massa "skitbilder" också men om det inte finns en chans till bra bilder så plockar jag inte upp kameran ur ryggsäcken... =)
Ha en trevlig helg!! Mvh / U
Svar från Håkan Eklund 2014-03-15 18:53
Ja, för att alls få "bra" bilder blir det att ta en massa mindre bra ...
Men intressant nog, denna enkla bild "talade till mig mera" när jag kollade på datorn, än grågässen i snön ...
Mycket handlar om känsla, inte om "svårigheten" att ta bilden.
- hawk
Håller med. Det är många gånger jag avstår från bilder då jag vet att resultatet inte blir bra. Idag är det inne att fota rovfåglar och björnar, jag har dock aldrig känt att jag måste ta dom bilderna. Självklart skulle jag inte avstå om jag fick chansen. Då är jag mer inne på bilder med " Willamo " stuket. En tofsmes, rödhake eller gädsmyg betyder lika mycket som någon rovfågel. Det är mer den där tiden när man är helt uppslukad av fotografera fåglar eller blommor som betyder något.
Sten
Svar från Håkan Eklund 2014-03-15 18:57
Så är det. Av de ca 3000 fågelbilder jag såg under de finska nat.fotografernas vinterdagar dominerade stora, synliga, "spännande" arter (ugglor, örnar, havsfåglar, hönsfåglar). Såg inte en enda bild av lövsångare, bofink eller trädpiplärka - som är de tre vanligast förekommande i detta land som blir hur bra som helst på bild, om man lite anstränger sig.
Och Willamo har många stämningsfulla bilder av helt vanliga arter; det är sånt som du och jag gillar ...
- hawk