Med leriga skor

FOTOGRAFISKA DAGBOKSFRAGMENT

Azerbajdzjan - dag 3


Höstfärger i Kaukasusbergen. 6.10.2013. Foto: Håkan Eklund.

Eftersom detta var en ornitologisk resa blev det inte så många stopp för att fotografera vackra landskap. Det bara kittlade i avtryckarfingret när vi passerade motiv efter motiv ...

Och som ofta är läget är det ju i otillgängliga berg som den finaste naturen hittas, där människan inte hunnit/kunnat exploatera landskapet till oigenkännlighet.

Nere i låglandet och längs Kaspiska havets kust var det inte alltid så vackert, med alla oljeborrningsområden, förorenade och förstörda områden och skräp och annat bråte ...

Igen en massa intressanta fågelarter under dagen. På vägen tillbaka söderut (och en övernattning i Baku) stannade vi vid sträckfågellokalen Besh Barmag där Kaukasusbergen kommer nästan ut till Kaspiska havet. De som koncentrerade sig på rovfågelsträcket plockad bl.a. ut: 1 bivråk, 50 + bruna glador, 1 havsörn, 1 gåsgam, 15-tal grågamar, 2 ormörnar, 50-tal bruna kärrhökar, 7 stäpphökar, 6 sparvhökar, 5 stäppvråkar, 1 örnvråk, 12 stäppörnar, 1 kejsarörn, 2 kungsörnar, massor med röd- och tornfalkar, 1 aftonfalk, 5 lärkfalkar och 2 pilgrimsfalkar.

Njöt av att i timmar kunna vandra omkring på stranden och bara njuta av kvalitetsskådande. Jag stötte upp resans enda jorduggla och kunde i lugna och ro studera en större piplärka i tuben, en art som jag mött några gånger på höstflyttning i Kvarkens steniga skärgård. Långa ben, kraftig näbb och ett kännspakt gråsparvliknade läte.
Fick en ny art: ökenstenskvätta.

Och vi omgavs av rödfalkar och tornfalkar i hundratal, som fjärilar. Ett fint skådarställe.

Från AviFaunas website "I blickfånget -just nu":

Från ett regnigt Kaukasus åkte vi ner på kustslätten där regnet upphörde lagom till vår ankomst vid sträcklokalen Besh Barmag. Vi skådade i området mellan kl 11 och 17 under mulna skyar och ljumma ostvindar. Tidvis var det rätt glest mellan fåglarna med långa obsavstånd, men 17 par ögon under sex timmar vid denna giftiga lokal ger resultat! På sträck noterades bl a rostand 34, krushuvad pelikan 17, bronsibis 15, ormörn 2, stäpphök 7, stäppörn 10, kejsarörn 1 ung, aftonfalk 1 ung. I området rörde sig även grågam 15, havsörn 1 ung, örnvråk 1, kungsörn 2, pilgrimsfalk 1 samt gott om bruna glador och rödfalkar. Ur de glesa buskmarkerna innanför stranden vaskades fram godbitar som tjockfot 4, större piplärka 1, dvärglärka 5, trädnäktergal 1, ökenstenskvätta 1 hane, kaukasisk lundsångare och en 150-flock kornsparvar. Nu övernattar vi i Baku igen.

Nr 279/365.

Postat 2013-10-12 16:01 | Läst 1264 ggr. | Permalink | Kommentarer (3) | Kommentera

Azerbajdzjan - dag 2


Bergspasset, vägen till Khinaliq. 5.10.2013. Foto: Håkan  Eklund.

Azerbajdzjans nordgräns (som gränsar till Dagestan i Ryssland) utgörs av de snöklädda massiven i Kaukasusbergen. Här är vi på väg till bergsbyn Khinaliq som fick en farbar väg så sent som 2007. Molnen ligger lågt, det småregnar och det är inte många plusgrader. Riktig bergskänsla. De högsta massiven utanför byn ligger på 4 200 m.ö.h.

I byn blev vi inbjudna på te till en mullah. Vi visades in  i ett vardagsrum på andra våningen som var helt täckt med tjocka fina "persiska mattor", både på golv och väggar. Och där man satt på golvet (på dynor), den enda möbeln i rummet var ett lågt bord. Bakom väggmattor fanns våningssängar och dörröppningar till andra rum, som den oinvigde bara kunde ana sig till. Kvinnorna i huset hölls i köket, endast unga män kom in och serverade te och kakor.

De flesta i landet är shiamuslimer; kanske inte så fanatiskt religiösa som i många andra länder.

Eftersom det inte precis vimlar av turister i detta land möttes vi med både vänlighet och stor nyfikenhet, det kändes riktigt fint att vara en främling - som inte precis är vardag i alla länder.

På grund av den minimala sikten (mesta tiden befann vi oss inne i molnen; byn låg 2300 m.ö.h) hittade vi inte de högalpina fågelarter vi sökte (bl.a. kaukasisk snöhöna, bergrödstjärt och större rosenfink), men njöt ändå av den exklusiva miljön.

Åtminstone fick vi fina närmöten med den exklusiva murkryparen (Tichodroma muraria), noterade många vattenpiplärkor, kunde studera en örnvråk på en bergssluttning, hittade en flock berglärkor, alpkråkor, vinterhämplingar, klippsparvar och mycket annat smått och gott.

Från AviFaunas website "I blickfånget -just nu"
Vi lämnade resorten kl 9 inpackade i två 4wd-minibussar för heldag i bergsbyn Xinaliq på 2300 m ö h. Tyvärr hämmades skådningen pga envist ihållande dimma och regn/hagel (tidvis lätt snö!) hela dagen. Därav hade vi ingen sportslig chans på huvudmålarten kaukasisk snöhöna. Men goda insatser gav ändå trevliga bergsarter som gåsgam 10, berglärka 40, 4 läckra murkrypare, alpkråka 35, vinterhämpling av rasen brevirostris 4 samt gott om klippsparv, vattenpiplärka och svart rödstjärt. Höstflyttning i uselt väder genom Kaukasus dalgångar synligt med bl a örnvråk 1 och stäpphök 4 hanar. Dessutom en 25-flock brushane och "kaspisk" buskskvätta (svarthakad buskskvätta av rasen variegata) 2.

Nr 278/365.

Postat 2013-10-12 15:11 | Läst 780 ggr. | Permalink | Kommentarer (1) | Kommentera

Azerbajdzjan - dag 1


På väg ut ur Baku. 4.10.2013. Foto: Håkan Eklund.

Äntligen på väg ut ur stan för att lära känna avifaunan i Azerbjadzjan. Till höger i bild AviFaunas reseledare Tomas Axén Haraldsson som har stor erfarenhet av muslimska länder (bott flera år i Egypten, pratar arabiska etc.) och är en mycket kunnig fältornitolog.

Trafiken i Baku var inget att längta efter (liksom i de flesta mångmiljonstäder), fattar bara inte hur folk har tålamod att i timmar sitta fast i bilköer som kryper framåt några kilometer i timmen ...

Eftersom vi anlände till hotelllet på morgonkvisten (07-tiden) sov vi några timmar på förmiddagen och stack iväg norrut efter lunchen. Vi hann hänga in ett 60-tal fågelarter under eftermiddagen, bl.a. mindre skrikörn, stäppörn, ormörn, kungsörn, pilgrims falk,  flera stäpphökar, massor med rödfalkar och så vidare.

Så här presenterar Wikipedia staden:

Baku (azerbajdzjanska: Baký, Baky) är huvudstaden i Azerbajdzjan. Den ligger vid den kaspiska kusten på Apsjeronhalvöns sydsida. Med cirka 2 045 815 invånare (2011) är den landets största stad. I hela storstadsområdet lever dock hela 3 miljoner människor, varav många är flyktingar.

Baku har tre dominerande stadsdistrikt: den gamla staden (Ýçəri Þəhər, itjäri sjächär), den stad som växte upp kring sekelskiftet 1900 på grund av oljeexploateringen och den sovjetiskt byggda staden. Stadens muromgärdade historiska stadskärna blev år 2000 upptagen på Unescos världsarvslista. Det mesta av muren och tornen som blev förstärkta efter den ryska erövringen år 1806 står sedan den persiska tiden. Kvarter av trånga gator och gamla hus är åskådliga. Bland annat är Sjirvansjahernas palats mycket berömt.

Från AviFaunas website "I blickfånget -just nu"
Vi landade på flygplatsen i Baku 05.20 lokal tid. Transport till hotellet för 5 timmars sömn. Efter lunch avfärd för resa norrut till sträcklokalen Besh Barmag vid Kaspiska havet. Två timmars skådning på sen eftermiddag i gråmulet väder med svag nordlig vind. Bra fart på sträcket med 18 arter rovfåglar! Stäpphök 5, stäppörn 7, mindre skrikörn 8, ormörn 1, grågam 3, brun kärrhök 45 och pilgrimsfalk 1 kan nämnas. Därutöver sågs kaspisk trut minst 750, sandtärna 12, kalanderlärka 100, mindre flugsnappare 1 och 4 kaspiska sälar.

Nr 277/365.

Postat 2013-10-12 14:53 | Läst 819 ggr. | Permalink | Kommentarer (1) | Kommentera

På väg till Azerbajdzjan


Arlandaväntan. 3.10.2013. Foto: Håkan Eklund.

För en som (tack och lov) inte längre behöver flyga i jobbet är en flygplats förenat med en nyfiken förväntan på en kommande privat resa.

Som här när jag satt en halv dag och väntade på flyget till Istanbul och vidare till Baku i Azerbajdjzan för att delta i AviFaunas allra första fågelresa till detta ornitologiskt rätt okända land som ligger inklämt mellan Kaukasusbergen och Kaspiska havet.

På grund av vissa oväntade förvecklingar hamnade vi på rätt okristliga flygtider som gjorde att vi flög under natten och anlände till Baku kl.05.15 lokal tid. Vi var incheckade kl. 07 på hotellet, och började första skådardagen med att sova bort förmiddagen.

Sen bar det iväg norrut, till fåglarna.

Nr 276/365.

Postat 2013-10-12 14:25 | Läst 968 ggr. | Permalink | Kommentarer (0) | Kommentera

Packat och klart


Frostmorgon vid Friskalaviken. Åbo.  2 oktober 2013. Foto: Håkan Eklund.

Ok, nu är allt packat och klart för tidigt flyg till Arlanda och sen med svenska ornitologer österut. Vi skall kolla upp höstfågelfaunan i Azerbajdzjan, det skall bli kul. Har siktet inställt på ca 10 nya fågelarter, många av de som hittas där har jag sett i Israel, men en hel del ännu östligare arter hoppas jag att vi hittar.

(http://www.avifauna.se/avifauna/program/nordafrika-mellanostern/azerbajdzjan-2013/).

Tillbaka vid bloggen 11 oktober.

Postat 2013-10-02 20:55 | Läst 1004 ggr. | Permalink | Kommentarer (2) | Kommentera
Föregående 1 ... 7 8 9 Nästa