Azerbajdzjan - dag 1
På väg ut ur Baku. 4.10.2013. Foto: Håkan Eklund.
Äntligen på väg ut ur stan för att lära känna avifaunan i Azerbjadzjan. Till höger i bild AviFaunas reseledare Tomas Axén Haraldsson som har stor erfarenhet av muslimska länder (bott flera år i Egypten, pratar arabiska etc.) och är en mycket kunnig fältornitolog.
Trafiken i Baku var inget att längta efter (liksom i de flesta mångmiljonstäder), fattar bara inte hur folk har tålamod att i timmar sitta fast i bilköer som kryper framåt några kilometer i timmen ...
Eftersom vi anlände till hotelllet på morgonkvisten (07-tiden) sov vi några timmar på förmiddagen och stack iväg norrut efter lunchen. Vi hann hänga in ett 60-tal fågelarter under eftermiddagen, bl.a. mindre skrikörn, stäppörn, ormörn, kungsörn, pilgrims falk, flera stäpphökar, massor med rödfalkar och så vidare.
Så här presenterar Wikipedia staden:
Baku (azerbajdzjanska: Baký, Baky) är huvudstaden i Azerbajdzjan. Den ligger vid den kaspiska kusten på Apsjeronhalvöns sydsida. Med cirka 2 045 815 invånare (2011) är den landets största stad. I hela storstadsområdet lever dock hela 3 miljoner människor, varav många är flyktingar.
Baku har tre dominerande stadsdistrikt: den gamla staden (Ýçəri Þəhər, itjäri sjächär), den stad som växte upp kring sekelskiftet 1900 på grund av oljeexploateringen och den sovjetiskt byggda staden. Stadens muromgärdade historiska stadskärna blev år 2000 upptagen på Unescos världsarvslista. Det mesta av muren och tornen som blev förstärkta efter den ryska erövringen år 1806 står sedan den persiska tiden. Kvarter av trånga gator och gamla hus är åskådliga. Bland annat är Sjirvansjahernas palats mycket berömt.
Från AviFaunas website "I blickfånget -just nu"
Vi landade på flygplatsen i Baku 05.20 lokal tid. Transport till hotellet för 5 timmars sömn. Efter lunch avfärd för resa norrut till sträcklokalen Besh Barmag vid Kaspiska havet. Två timmars skådning på sen eftermiddag i gråmulet väder med svag nordlig vind. Bra fart på sträcket med 18 arter rovfåglar! Stäpphök 5, stäppörn 7, mindre skrikörn 8, ormörn 1, grågam 3, brun kärrhök 45 och pilgrimsfalk 1 kan nämnas. Därutöver sågs kaspisk trut minst 750, sandtärna 12, kalanderlärka 100, mindre flugsnappare 1 och 4 kaspiska sälar.
Nr 277/365.
Var själv där 2009
mvh mm
- hawk