FOTOGRAFISKA DAGBOKSFRAGMENT

Azerbajdzjan - dag 3


Höstfärger i Kaukasusbergen. 6.10.2013. Foto: Håkan Eklund.

Eftersom detta var en ornitologisk resa blev det inte så många stopp för att fotografera vackra landskap. Det bara kittlade i avtryckarfingret när vi passerade motiv efter motiv ...

Och som ofta är läget är det ju i otillgängliga berg som den finaste naturen hittas, där människan inte hunnit/kunnat exploatera landskapet till oigenkännlighet.

Nere i låglandet och längs Kaspiska havets kust var det inte alltid så vackert, med alla oljeborrningsområden, förorenade och förstörda områden och skräp och annat bråte ...

Igen en massa intressanta fågelarter under dagen. På vägen tillbaka söderut (och en övernattning i Baku) stannade vi vid sträckfågellokalen Besh Barmag där Kaukasusbergen kommer nästan ut till Kaspiska havet. De som koncentrerade sig på rovfågelsträcket plockad bl.a. ut: 1 bivråk, 50 + bruna glador, 1 havsörn, 1 gåsgam, 15-tal grågamar, 2 ormörnar, 50-tal bruna kärrhökar, 7 stäpphökar, 6 sparvhökar, 5 stäppvråkar, 1 örnvråk, 12 stäppörnar, 1 kejsarörn, 2 kungsörnar, massor med röd- och tornfalkar, 1 aftonfalk, 5 lärkfalkar och 2 pilgrimsfalkar.

Njöt av att i timmar kunna vandra omkring på stranden och bara njuta av kvalitetsskådande. Jag stötte upp resans enda jorduggla och kunde i lugna och ro studera en större piplärka i tuben, en art som jag mött några gånger på höstflyttning i Kvarkens steniga skärgård. Långa ben, kraftig näbb och ett kännspakt gråsparvliknade läte.
Fick en ny art: ökenstenskvätta.

Och vi omgavs av rödfalkar och tornfalkar i hundratal, som fjärilar. Ett fint skådarställe.

Från AviFaunas website "I blickfånget -just nu":

Från ett regnigt Kaukasus åkte vi ner på kustslätten där regnet upphörde lagom till vår ankomst vid sträcklokalen Besh Barmag. Vi skådade i området mellan kl 11 och 17 under mulna skyar och ljumma ostvindar. Tidvis var det rätt glest mellan fåglarna med långa obsavstånd, men 17 par ögon under sex timmar vid denna giftiga lokal ger resultat! På sträck noterades bl a rostand 34, krushuvad pelikan 17, bronsibis 15, ormörn 2, stäpphök 7, stäppörn 10, kejsarörn 1 ung, aftonfalk 1 ung. I området rörde sig även grågam 15, havsörn 1 ung, örnvråk 1, kungsörn 2, pilgrimsfalk 1 samt gott om bruna glador och rödfalkar. Ur de glesa buskmarkerna innanför stranden vaskades fram godbitar som tjockfot 4, större piplärka 1, dvärglärka 5, trädnäktergal 1, ökenstenskvätta 1 hane, kaukasisk lundsångare och en 150-flock kornsparvar. Nu övernattar vi i Baku igen.

Nr 279/365.

Inlagt 2013-10-12 16:01 | Läst 1266 ggr. | Permalink
En sådan där resa skulle vara svår för mig. Jag hade velat stanna och fotografera landskap lika ofta som ni ville skåda fågel :D Även om jag också gillar fåglar !

Dimman tillför mycket till bilden som också är mycket färgglad, men jag saknar en kaukasisk orre i en av trädtopparna ;) Såg ni några sådana ?

Mvh // Johannes
Svar från Håkan Eklund 2013-10-12 19:43
Ja, det är inte lätt att bara köra förbi hisnaden vyer och helt tydliga motiv. Detta var enda stoppet på resan ner från övernattningen hallvägs uppe i bergen. Då när vi for tillbaka ut till kustslätten.
Jag förstod att kaukasisk orre fanns på andra sidan berget, på rätt otillgängliga ställen som skulle ha krävt massor med tid. Skulle kräva en egen liten expedition ...
- hawk
Hur blev det med ornitologiska bilder?

En kompis till mig från Jönköping har också varit

där veckan som varit. Finns med här på FS o heter

Peter Berglin, ingen du träffade nu?

Du får la lägga ut ngn go fågelbild!

Daniel
Svar från Håkan Eklund 2013-10-12 19:47
Ser man på; javisst var Peter med!
Jag tog inte så många fågelbilder när "stora gluggen" blev kvar hemma; hade alldeles tillräckligt att kånga på i alla fall ... Men jag skall sätta ut några flugskitar (fåglar i landskap ...), så småningom.
- hawk
måste varit en trevlig resa!!?!

Med vänlig hälsning peter
Svar från Håkan Eklund 2013-10-12 19:48
Vilken överraskning; visste inte att du var aktiv på FS. Fint. Då får vi fortsätta där vi slutade ...
- hawk