Med leriga skor
Flyganfall
Korpen anfaller. Kuhmo 9.8.2013. Foto: Håkan Eklund.
Innan första björnen dök upp hade vi besök av tre gamla havsörnar; här mobbad av korp som fick bli en "landskapsbild med djur", som Lassi R brukade säga.
.
The Old Man
Gamlingen i gränszonen till Ryssland. Kuhmo, Finland 9.8.2013. Foto: Håkan Eklund.
Efter några års uppehåll körde jag och Anita igen upp till Lassi Rautiainens björnfotogömslen uppe i Kuhmo, i finska Kajanaland. Intill ryssgränsen. Det är alltid lika intressant. Nu hade han igen en hel grupp med rikssvenska kunder plus ett par från Skottland och ett par från Tyskland.
Klockan fem (17.00) bär det iväg ut till de gömslen som främst finns utplacerade i gränszonen till Ryssland, där man inte får röra sig utan tillstånd från gränsbevakningen (ger ett visst skydd mot björnjägare och andra "sabotörer"...).
Sen när ljuset började bli dåligt (ihållande regn hela tiden) dök den första björnen upp vid 20-snåret, här fotograferad med högt ISO-tal (3200).
Det visade sig vara en riktig gamling, 25 år enligt Lassi Rautiainen och kallas för "Lenkka".
The Old Man gick både långsamt och illa med ett ansikte fyllt med ärr. Men stor och fet var björnen. En och en halv timme höll den till framför våra fotogömslen, grävde fram nergrävda fiskbitar, oftast liggande ... 21.35 drog den iväg genom myrskogen och försvann i det tilltagande mörkret.
Innan nattmörkret lade sig över myren hade vi noterat fyra (ung)björnar till, men de tog en stor omväg runt gamlingen!
Klockan 22 kröp jag och fru A ner i våra sovsäckar, regnet hade upphört, som var tur, för vi upptäckte en läcka i taket ... (som jag fick fixa med ett regnskydd som jag gillrade upp kl.02.30, när det började hällregna/ life in the bush ...).
Nr 221/365.
I Jakobstad
Turister. Jakobstad 8 augusti 2013. Foto: Håkan Eklund.
En av de mest svenskspråkiga städerna i det österbottniska kustlandet är Jakobstad. En stad som jag och frun gärna besöker; det känns så hemtrevligt att höra så mycket svenska på stan. Dock en svenska som de flesta rikssvenskar och sydfinländare nog inte fattar; här pratar man helst dialekt.
Å he tycker jag e it riktot språåk, såm lååter fornnordiskt å heimträvlit å såm ja liikar.
("liikar" kommer från engelskans "like", ett ord som österbottniska emigranter tog hem från Amerika och som snabbt inkluderades i dialekten).
Observera: dessa gamla dialekter som är gängse vardagasspråk i stora delar av svenska Österbotten är bara ett talspråk, inte ett skriftspråk. Och dialekten är olik i olika kommuner och byar ...
Nr 220/365.
Kustslätt
Från riksåttan i Österbotten. 7 augusti 2013. Foto: Håkan Eklund.
I semestertider tenderar dagarna vara ombytliga; här rusar vi norrut genom det österbottniska kustlandskapet. Mot mina släktmarker.
Nr 219/365.
Framifrån eller bakifrån
"Amerikanrauta". Åbo, augusti 2013. Foto: Håkan Eklund.
Som en fullständig novis i gatufotosammanhang kan jag inte låta bli att småle åt en massa "regler" som tycks omge genren och som en del är noga med att poängtera. Visst har brännvidden betydelse, ingen fotograf skulle väl påstå något annat, men det gäller alla motivområden. Visst har det betydelse om bilden är tagen "framifrån/bakifrån", ingen fotograf skulle väl påstå något annat.
Men, det beror helt på hur man vill skapa sin bild. Vad det är man vill poängtera.
Sist och slutligen är det slutresultatet som skall räknas, ibland blir bilden bättre tagen "si eller så". Jag tog massor av bilder av det här motivet framifrån, ändå gillar jag den bättre bakifrån (bl.a för bakgrundens skull, för att bakdelen av bilen är intressantare bakifrån, helheten etc.).
Detta är inte en bild som jag skulle bjuda ut till Galleri FS (har förresten inte försökt med en enda bild; mina bilder är oftast av dagbokskaraktär), utan en helt vanlig situationsbild från stan när några killar har en pratstund intill en "sommarbil".
PS "Amerikanrauta" är finska och används i Finland som slangord för gamla stora amerikanska "dollargrin".
Rauta = järn.