Med leriga skor
Tidigt, tidigt
Överraskningen. Hirvensalo, Åbo 26.10.2012. Foto: Håkan Eklund.
Först en solig och härlig höstdag; njöt av landskapet längs vägen hem från bokmässan i Helsingfors. Sen på kvällen med en av bokfynden i nypan råkade jag titta ut, och vad ser jag om inte ett ymnigt snöfall! Plötsligt var hela landskapet vitt! Och snöfallet fortsätter nu under fredagen.
Har idag kört runt och fotograferat lövträd med gula höstlöv i snölandskap, vackert! Här ovan en sälg (Salix caprea) som fått lite extra prydnad.
Visst hade jag hört att vädergubbarna/-damerna hade lovat snö, men trodde ändå inte att det gällde detta hörn av landet; inte för att jag inte gillar snö, det är bara det att jag ännu inte bytt till vinterdäck ...
Snart är de borta
Eldhavet. 22 oktober 2012. Foto: Håkan Eklund.
Kan inte upphöra att gilla hösten som årstid, trots att allt är på nedräkning. Gillar allt det färgrika här nere i södra Finland tack vare alla ädla lövträd, och ändå är detta inget jämfört med södra Sverige - eller ännu längre söderut.
Det är som om naturen gör en sista glad min innan den kryper in i mörkret ...
I morgon bär det av till bokmässan i Helsingfors, som alltid är en lika välkommen höstutflykt. Skall bli kul att i timmar bara omges av böcker, författare och läsintresserade människor. Och sen skall jag söka upp sonen (93 år) till jaktboksförfattaren Ludvig Munsterhjelm (1880-1955). Pappa Ludvig har i tiden skrivit ett 20-tal jaktböcker, ca 1000 tidnings-/tidskriftsartiklar som publicerats i 70 olika publikationer runt om i Norden.
Och sen var han nära att bli en del av Finlands självständighetshistoria, när en rysk generalguvernör skulle lönnmördas i början på 1900-talet ...
Roligt att bli överraskad
Färgglad holkkonst. Riihimäki i oktober. Foto: Håkan Eklund.
Det är skojigt att ibland bli positivt överraskad, som häromdan utanför Finlands jaktmuseum i Riihimäki 70 km norr om Helsingfors. Möttes av en massa färgglada småfågelholkar som hängde i några träd utanför ingången. Det hade jag inte väntat mig utanför ett jaktmuseum.
Annars var museet synnerligen intressant med en massa fina utställningar. Också jakt är kulturhistoria. Men det fanns nog mycket i museet som hellre hör hemma i ett museum, än ute i naturen - som alla gamla fångstsaxar i järn som i tiden dödade rovfåglar i tiotusental ... och mycket annat.
Mera samarbete
Hus vid Aura å, Åbo. Oktober 2012. Foto: Håkan Eklund.
Trots regn och rusk och allt kortare dagar så gillar jag hösten. Speciellt när hela landskapet är en enda färgpalett. En verklig fröjd för ögat.
Just nu samlar jag ihop material för ett temanummer om jakt och fångst för tidskriften Skärgård och skall åka till ett antal intressanta ställen för att lära mera om ämnet, bl.a. till Finlands Jaktmuseum (http://www.metsastysmuseo.com/) som hittas i Riihimäki. De har bland annat en utställning om jakt i Finnskogarna i USA som jag vill bekanta mig med. En av mina barn- och ungdomskompisar har varit aktiv jägare i västra Kanada i några decennier (min andra kompis från samma tid blev ornitolog liksom mig, och flyttade till östra USA - jag har besökt båda i sina respektive områden).
Trots att jag hellre jagar med kamera och teleobjektiv, så tycker jag att i många frågor borde jakt- och naturintresserade samarbeta mera, för att stoppa utarmningen av våra naturliga biotoper. Dagens jord- och skogs- och energibruk har ju alltmer blivit en industrianläggning där allas vårt gemensamma naturarv kommer i andra och tredje hand ...
I väntan
I väntan på förmultning. Biskopsgatan, Åbo 19.10.2012. Foto: Håkan Eklund.
--- almarnas blad viskar, viskar
vinden går över på norr och jagar flockar av blad i panik
almarnas blad
Ur dikten "Almarnas blad" av Lars von Haartman, i boken "Svarta segel" (Schildts 1969).