Med leriga skor
FOTOGRAFISKA DAGBOKSFRAGMENT
Om arbetssamma fotografer
Innan det mörknar. Hirvensalo 1 mars 2009. Foto: Håkan Eklund.
På tal om att öva fotografering genom att titta på andras bilder och själv ta mycket, så finns det en intressant notering i senaste nummer av Bio Fotos medlemstidning "Naturfotografen". Där skriver Terje Hellesö i artikeln "Slik blir du en bra naturfotograf" att han tittar på ca 3000 bilder från andra fotografer i månaden och han försöker också studera sina egna bilder för att hitta ett större djup, röd tråd och personlig stil för att kunna jobba vidare mera kreativt.
I boken "Fotokomposition" av Ulf Sjöstedt (1991) skriver författaren så här: "Jag tror förrresten att det för övrigt inte finns några bra fotografer! Jag tror att det bara finns arbetssamma fotografer! De som anses bäst är de som arbetare mest. Det krävs nästan ett 24-timmars engagemang 7 dagar i veckan 365 dagar om året för att nå ett resultat som kan jämföras med de bästas. Det är inte många som orkar med det, men de finns!"
Om "onödiga" bilder
Isvandring med kompisen, Långvattnet, Hirvensalo 1.3.2009.
Foto: Håkan Eklund.
Läser Finn Calanders blogg http://www.fotosidan.se/blogs/fica1-sawant/28868.htm med intresse. Han är trött på bilder som inte tillför något nytt, hur bra de än är. Likadant kan man ju resonera över musik, teater, konst - ja, i princip vad som helst.
Visst är det lätt att tänka så. I dagens flärdsamhälle drunknar vi ju i det mesta; för en som jobbat i fattiga u-länder känns det ju dessutom som att vi lever i färdigbyggda samhällen - där folk har massor med energi för trams och gnäll. Men det är en annan historia.
Men tillbaka till fotograferandet. Det är klart att de flesta bilder "redan är tagna", det må gälla vilket motivområde som helst - men den som tänker i de termerna kan lika bra lägga av med fotograferandet.
Min filosofi är den att allt som gör en själv lycklig och tillfreds, som fyller en med positiv energi, är till nytta för samhället - sådana människor är en tillgång och resurs. Det må gälla fågelskådning, frimärkssamlande, körsång, idrott eller fotografering - eller miljoner andra saker. Gör dessa aktiviteter utövarna nöjda, är det också bra för samhället. Exempel på motsatser har vi gott om, dvs. sådana som inte länge har energi för något ... De blir att kosta mycket mera för skattebetalarna.
Vi som gillar att ta med kameran i ur och skur har alla våra motiv för att fotografera, och att försöka bli så duktiga som möjligt. Och för att själv bli bättre är det viktigt att studera andras bilder, och här är FS en utmärkt marknadsplats! Själv har jag insett hur långt jag har kvar till en bra (amatör)fotograf när jag ser alla fina bilder på FS; de ger mig inspiration att försöka bli bättre, det ger positiv energi i sig.
Att det är långt till målet tycker jag bara är bra; det är ju oftast resan i sig som är viktigare än målet - i mångt och mycket. De som har nått målet med allt i livet har ju inte längre något att leva för.
Eftersom jag använder egna bilder till de texter som jag skriver i olika sammanhang, har det ingen betydelse om någon annan redan har tagit just "den bilden". "Den" kan jag ju inte använda, eller har råd att köpa i mitt textsammanhang - som sällan är välbetalt. Alltså tar jag min egen bild. Och för att dessa bilder skall vara så bra som möjligt måste jag träna genom att ta tusentals "onödiga" bilder, som bl.a. används som illustrationer i denna blogg. Det enda sättet att bli bättre, vad det än gäller, är genom träning, träning, träning ...
Mera invecklat än så är det inte, sett från mitt subjektiva perspektiv. Och om bloggbilden ovan inte har något värde för någon annan än mig, så kvittar det för mig. Det är inte därför jag tagit den.
För mig är bilden ett bra minnesdokument över vinterns första isvandring med Buddy på havsviken som skiljer Hirvensalo ö från fastlandet. Vi hade en härlig morgonvandring i skönt vinterväder med syrerik luft. Nästa vecka kan snön regna bort och isen börjar "ruttna". Ifjol hade vi ingen is alls.
Slutkläm: Idag är bilder/illustrationer lika viktiga (om inte viktigare) som texter/prat i alla mediasammanhang. Och då tittar jag hellre på bra sådana än på dåliga. Oberoende av motivområde. Trots att "skönheten finns i betraktarens ögon", och bildseende och -tolkingar kan vara mycket subjektiva, ser de flesta skillnad på bra eller dåliga bilder - och då menar jag inte enbart de"tekniskt perfekta".
Därför är det bra med dagens stora fotointresse världen över, som gör att nivån genomgående lyfts!