Med leriga skor

FOTOGRAFISKA DAGBOKSFRAGMENT

Isbjörn


Ut ur idet ..., Hirvensalovägen 24.2.2008.  Foto: Håkan Eklund.

Vädermässigt en mycket trist dag. Åtminstone jämfört med igår. Annars var det väl normalt vinterväder för året, dvs. regnigt, grått och blåsigt. Först under eftermiddagen upphörde regnet, och just nu håller himlen på att "öppna sig" - skymtar lite blått mellan tapparna. Och snart är det mörkt igen.

Just inget fotograferande idag. Åkte istället med frun in till centrala Åbo på konstutställning. På andra sidan bron fick jag ögonen på en isbjörn, på en reklamskylt  - något om energibesparning/klimatförändring.

Ser precis ut som om björnen kommer ut ur en snögrotta ... Inser att jag längtar till Svalbard igen; kanske 2009?
Postat 2008-02-24 15:59 | Läst 7054 ggr. | Permalink | Kommentarer (0) | Kommentera

Vårkänsla


Utanför bybutiken i Satava, lördag 23.2.2008.  Foto: Håkan Eklund.

Vårkänsla. Hörde gulsparvsång för första  gången i år. Hade kaffe och karelsk piråg i den lilla mysiga bybutiken i Satava, alltså på grannön till Hirvensalo. Utanför ligger en massa träbryggor och förtöjningsstolpar omgiven av en supertunn is - och med ett klassiskt vårvinterljus som jag minns från böcker med Svante Lundgren. Hans bok "Kameran i motljus" (1958) var min första fotobok, inköpt 28.2.1968. En månad senare, den 25.3, köpte jag "Motiv i natur" (1962) av samma Svante Lundgren. Härliga böcker som jag kunde utantill innan jag köpte min första systemkamera samma vår. En Canon FX med 135 mm objektiv. Jag var då sexton år.

Hittade annars ett intressant strövområde i skogsmarkerna inne på ön, ett område som jag aldrig tidigare besökt. Kändes vilt och spännande. Såg profilen av en duvhökhona i en torraka. Hörde vårvinteryra gråtrutar från havssidan. Soligt och blåsigt, men lagom med lä i skogen. Fick ihop massor med trevliga bilder. 
Postat 2008-02-23 13:57 | Läst 7327 ggr. | Permalink | Kommentarer (2) | Kommentera

Chasing the Light


Industribyggnad i S:t Karins, 22 februari 2008.  Foto: Håkan Eklund.

Kom att tänka på Jim Brandenburg i boken "Chased by the Light" när jag tog bilden ovan.
Jag tog lite strödda bilder under hundpromenaden på morgonen, lite i stan på väg från jobbet - utan att ha något speciellt. Som förstås inte stämmer överens med JB:s koncept - men ändå. Under 90 dagar tog han bara en endaste bild per dag (en analog sådan). Och det blev en jädrans fin bok med enbart fina bilder. Ibland hade han ännu ingen bild förrän ljuset höll på att ta slut, tills han plötsligt hittade något vid de sista solstrålarna. 

Hur som helst. Just innan det blev mörkt idag kände jag att jag inte hade någon bild, tills jag såg detta.

Hade ärende till Biltema som ligger alldeles utanför stadsgränsen, på S:t Karins sidan. Och när jag kommer ut och börjar köra hemåt har jag plötsligt denna byggnad framför mig, upplyst av de sista stolstrålarna - och då ser jag dagens bloggbild. Det var bara att svänga och hitta ett ställe att parkera, och ta några bilder.

Annars en solig och varm dag, plus åtta grader Celsius på eftermiddagen! Mitt i februari ...

Postat 2008-02-22 21:16 | Läst 7098 ggr. | Permalink | Kommentarer (0) | Kommentera

Ett fragment


Rotfragment till en stubbe. Uggleskogen, Hirvenssalo 21.2.2008. 
Foto: Håkan Eklund.

Har suttit hela dan framför datorn med en artikel om Svalbard för en dagstidning. Konstigt vad tiden bara rinner iväg vid skapande jobb. Det är stor skillnad mellan produktion och konsumtion; det som man läser på fem minuter kan ta en hel dag att skriva. Och att söka fram sju bilder att välja ifrån (ur ett digert arkiv) tog massor av tid. Det är som att kolla in böcker, eller tidskrifter - plötsligt börjar man bläddra i alla ...

Tog ut hunden på en lunchpromenad, dimmigt gråväder igen. Saknar redan de (halv)soliga dagarna vi hade fram tills i går. För närbilder i skogen duger gråväder hur bra som helst, då är åtminstone ljuset mjukt och jämt.

Och i morse steg jag upp klockan nollfem för att kolla in månförmörkelsen, hade tänkt ställa upp 500 mm gluggen. Men tyvärr var det dimma. Jag fick se mig i månen efter en måne.
Postat 2008-02-21 18:03 | Läst 6986 ggr. | Permalink | Kommentarer (1) | Kommentera

Kört över i tiotals år


Domkyrkoskvären i Åbo, 20.2.2008.  Foto: Håkan Eklund.

Egentligen är det värdefullt att "tvinga" sig till att ta en bloggbild per dag, som jag försökt göra en längre tid. Det kan verka löjligt, att alltid försöka hitta en bild, och ibland blir det ju mest bara skräp om varken tid eller ett motivrikt område råkar finnas tillgängligt. Dock hittas en och annan pärla ibland.

Min erfarenhet är ändå den att det är mycket lärorikt att varje dag försöka se i bilder,  som förstås ett proffs gör varje dag - men som glad amatör är nog detta med kamerahantering en liten krydda i vardagen för mig.

Idag var jag rädd att missa bildtagandet, var länge på jobbet, åkte hem i sista ljuset. Hade dock kameran i bilen och tänkte att kanske jag hittar något längs vägen. Hann bara köra några hundra meter när jag ser det fina kvällsljuset i kullerstensgatan utanför domkyrkan.

Parkerar bilen och stegar ut för att kolla läget. Beundrar de fina tunga och kvadratiska stenarna räfflade av bilarnas vinterringar - och hittar en sträng med runda stenar, där någon ledning tydligen dragits. Här har jag dagens bloggbild, tänker jag och knäpper.

En bild som jag kört över med bilen i tiotals år ...
Postat 2008-02-20 21:11 | Läst 6994 ggr. | Permalink | Kommentarer (2) | Kommentera
Föregående 1 2 3 ... 6 Nästa