Med leriga skor

FOTOGRAFISKA DAGBOKSFRAGMENT

Odjur


Odjur i snön, Hirvensalo 3 februari 2008.  Foto: Håkan Eklund.

Tog en massa skogsbilder idag, passade på när det för en gångs skull fanns gott om snö i träden. Ett sånt här snöväder brukar inte hålla så länge här i SW Finland.

Snavade över ett odjur som lurpassade i snön, ett torrträd på marken som alldeles tydligt studerade mig från ett kvisthålsöga ... Såg  egentligen ganska lustigt ut.

Läste nyss korrektur på artikeln "Bland fågelendemer på Madeira" som jag skrivit för Finlands Natur (vår motsvarighet till tidskriften Sveriges Natur) och är riktigt nöjd med bl.a. en bild av den endemiska madeirakungsfågeln som jag lyckades fota med mitt makroobjektiv (ok - 100 mm är ju ett litet tele ...).  Eftersom jag bara tog med detta objektiv, hade jag liksom inte  förväntat mig fågelbilder överhuvudtaget.

Det var egentligen i samband med artikelskrivandet och dit tillhörande bildsökande som jag märkte att jag faktiskt hade en bild av denna pyttelilla fågel. Jag stod nära ett trädljungbestånd uppe i bergen där jag hörde fågeln födosöka, den kom fram för några sekunder - och det var allt som behövdes. Sen drunknade den i bildskörden, och glömdes  bort.

Har kommit några centimeter snö till i kväll här i Åbo, hoppas att det ligger kvar ännu i morgon.
Postat 2008-02-03 20:40 | Läst 8198 ggr. | Permalink | Kommentarer (0) | Kommentera

Motiv i parti och minut


Friskalavikens ängar, 3.2.2008.  Foto: Håkan Eklund.

Det kändes nästan ovant att idag kunna fotografera i starkt solsken, så sällsynt har det varit med soltimmar sen oktober. Kände att det plötsligt fanns intressanta motiv i parti och minut; svårt att hinna till alla ställen så länge det varade. Vid 13.30 var det slut på det roliga, och solen gick i moln igen.

Det hade kommit lite snö till under natten, med stormvindar ute i skärgården. En del av snön hade fastnat på trädstammar och andra ytor - såg bra ut!

Hann med ett antal intressanta ställen på morgon, så länge alla snöytor låg rena och fina. Hade hunden med, och vi avslutade med att traska över Friskalavikens tuviga ängar - som väntar på sina tofsvipor och gulärlor. Här får Buddy springa av sig, och det utnyttjar han till 100 %. Bara han inte får vittring på en annan hund 1000 m bort ...
Postat 2008-02-03 16:14 | Läst 7654 ggr. | Permalink | Kommentarer (0) | Kommentera

Exponerad okunskap


Kärnved i tallstock, Hirvensalo 2 februari 2008.  Foto: Håkan Eklund.

Passade på att fotografera en skogsavverkning på ön innan all snö har regnat bort. Snön skapar en intressant profil kring allt det virke som ligger på marken i skogen. Eftersom detta är stadens skog (antar jag) sker avverkning på gammalt hederligt sett, alltså  manuellt - med motorsåg. Något som börjar bli sällsynt idag.

Trots att jag inte i princip har något emot att staden tar tillvara värdefullt virke vid avverkning i egen skog, så är jag mycket irriterad över all den ekologiska okunskap som ändå exponeras i samband med avverkningar. Och det gäller allt onödigt putsande. Det är en sak att plocka bort friska, välskapta värdeträd - det är ju därför som de avverkar, för att omvandla biomassan till pengar. Men varför plocka bort alla värdelösa träd, halvdöda eller döda träd, olika typer av buskar och missbildade träd ...? Det är många arter i skogen som behöver dem! Detta gäller de flesta avverkningar i ekonomiskogar i Norden (och övriga världen ...).

I det här fallet har man lämnat en massa fröträd, men putsat bort alla rönnar, sälgar och många klibbalar. Också  videbuskar längs ett dike som går igenom skiftet har röjts bort. Det är här okunskapen om skogsekologin exponeras. Svaret är oftast det att de tycker att det ser "skräpigt" ut om allt det ekonomiskt värdelösa lämnas kvar ... det man eftersträvar är något parkliknande, som i praktiken är döden för många skogsarter.
Postat 2008-02-02 11:22 | Läst 7658 ggr. | Permalink | Kommentarer (1) | Kommentera

Försök


Snöfallet idag, Hirvensalo 1 februari 2008.  Foto: Håkan Eklund.

Försökte fotografera snöfallet idag, men det var lättare sagt än gjort. Satt inne i bilen och fotograferade mot en mörk bakgrund (laduvägg) och experimenterade med olika tider och bländare.

Visste inte riktigt hur jag borde ställa in tider och sånt - men fick ändå några användbara bilder. Denna bild är tagen med 400 ISO, 1/80 s, f 6,3 och 98 mm (70-200 mm zoom).

Det var en sån intensivt våt och kladdig snö att det inte så där bara gick att fotografera utan skydd i de värsta skurarna, utan att väta ner kamera och linser. Bilen är ibland en mycket bra och mobil studio.
Postat 2008-02-01 22:51 | Läst 8829 ggr. | Permalink | Kommentarer (0) | Kommentera

Spännande


Brygga med våt nysnö, Satava 1 februari 2008.  Foto: Håkan Eklund.

Spännande väder idag. Snöoväder på förmiddagen, som sen blev till regn, sen igen våt snö, och nu ikväll igen regn.
Tyvärr. Och just nu åskar det ...!! (kl.22 lokal tid). Ur led är vädrets makter.

Passade på att åka runt på mina tre öar och tog en massa bilder med nyfallen (våt) snö, som här - där jag fotograferade under paraply. Allt det våta (i det knappa ljuset) har gjort hela bilden blågrå. Precis så här såg det ut.

Dessutom blåste det hårt. Aningen svårt att hålla kameran still med ett oroligt paraply i samma hand, 400 ISO, 1/60 s, f 10 och 15 mm vidvinkel.

Jag älskar nysnö, oberoende om den är torr eller våt - den skapar en massa härligt rena ytor.
Postat 2008-02-01 21:01 | Läst 7601 ggr. | Permalink | Kommentarer (3) | Kommentera
Föregående 1 ... 5 6