FOTOGRAFISKA DAGBOKSFRAGMENT

Exponerad okunskap


Kärnved i tallstock, Hirvensalo 2 februari 2008.  Foto: Håkan Eklund.

Passade på att fotografera en skogsavverkning på ön innan all snö har regnat bort. Snön skapar en intressant profil kring allt det virke som ligger på marken i skogen. Eftersom detta är stadens skog (antar jag) sker avverkning på gammalt hederligt sett, alltså  manuellt - med motorsåg. Något som börjar bli sällsynt idag.

Trots att jag inte i princip har något emot att staden tar tillvara värdefullt virke vid avverkning i egen skog, så är jag mycket irriterad över all den ekologiska okunskap som ändå exponeras i samband med avverkningar. Och det gäller allt onödigt putsande. Det är en sak att plocka bort friska, välskapta värdeträd - det är ju därför som de avverkar, för att omvandla biomassan till pengar. Men varför plocka bort alla värdelösa träd, halvdöda eller döda träd, olika typer av buskar och missbildade träd ...? Det är många arter i skogen som behöver dem! Detta gäller de flesta avverkningar i ekonomiskogar i Norden (och övriga världen ...).

I det här fallet har man lämnat en massa fröträd, men putsat bort alla rönnar, sälgar och många klibbalar. Också  videbuskar längs ett dike som går igenom skiftet har röjts bort. Det är här okunskapen om skogsekologin exponeras. Svaret är oftast det att de tycker att det ser "skräpigt" ut om allt det ekonomiskt värdelösa lämnas kvar ... det man eftersträvar är något parkliknande, som i praktiken är döden för många skogsarter.

Inlagt 2008-02-02 11:22 | Läst 7660 ggr. | Permalink