Trump-erans början
Idag svors Donald Trump in som president. Jag befinner mig i Washington för ett par jobb, men faktiskt inte själva presidentinstallationen, utan morgondagens protestmarsch och några porträtt till intervjuer. Men att vara i huvudstaden för en sådan dag är förstås inte lönt att missa. Och det blev en mycket märklig dag. Jag hörde rapporter om ett antal arresteringar, men överlag var stämningen mycket avslagen. Det var som att inte ens Trumps väljare var särskilt exalterade, och som evenemang var det hela rätt tråkigt. Få musiker ville spela. Inte ens ett Springsteen-coverband tog jobbet, utan en mormonkör och ett band som ingen hört sedan -90-talet uppträdde. Jag var alltså ledig, och passade på att dokumentera vad som försiggick utanför själva området vid Kongressen.
Nationalgardet var inkallat. De var förvånade över hur väldigt tomt det var i DC. En väldig kontrast mot när Obama svors in 2008.
Försäljare av souvenirer som flaggor, knappar, tröjor och krimskrams var det gott om.
Det tar på krafterna. Småkyligt och lång väntan.
Kanske var de som protesterade fler än de som firade.
Den religiösa närvaron var av det mer aggressiva slaget. Flera var de som hävdade att undergången är nära. Och det kan man ju lätt känna lite till mans.
Olika känslor inför dagen...
...kräver skyltar med olika budskap.
och väntan.
Detta skrivs i en märklig airb'n'b, där säkert tio personer hyr olika soffor och sängar i ett hus norr om DC. Bland annat en finländare, ett gäng från Kentucky som ska delta i morgondagens protestmarsch och en Trumpväljare. Förvirringen är stor om vem som ska sova var.
Vilken kontrast mot då Obama installerades och vilken oerhörd skillnad mot tidig efterkrigstid då kostym och hatt gällde för männens del, dräkt för damernas. Och nu verkar väldigt många väga 40 kilo mer än det vanliga då.
Och hela skeendet är illavarslande. På sätt och vis iakttas demokratin och det finns yttrandefrihet, men det som Norman Mailer kallade protofascim för bra länge sen breder ut sig allt mer. Inte bara i USA.
Det var jättefint gatufoto här.
Det är verkligen ett knepigt läge. Även om det nu var tillräckligt med folk som röstade på honom för att åtminstone få elektorerskollegiet att rösta in honom, så sätts demokratin på ett mycket svårt prov. Vad händer om man regerar på ett sätt som missgynnar utsatta grupper – är det fortfarande demokratiskt? Systemet är krångligt, det är helt klart. Kanske kommer mer makt förflyttas till delstaterna. Tror det är många som gärna skulle se en Trudeau. Tröttheten från igår kontrasterades kraftigt av Women's March on Washington, där minst dubbelt så många slöt upp.