Om att lyssna
Svärmor berättar. Åbo 12.11.2017. Foto: Håkan Eklund. Nr 316/365.
Det är värdefullt att ta tid att lyssna på den äldre generationen och deras "first hand" upplevelser, i detta fall från det efterkrigstida Finland.
Hade svärmor på farsdagsmiddag och jag och min son passade på att fråga henne om krigsåren i Finland (hon är född 1928). Hon berättade om hur bedrövligt det såg ut i Helsingfors och Åbo efter kriget, efter ryssarnas bombräder, långt in på 1950-talet. Om hur det var brist på allt och hur svårt det var att få tag i det mest nödvändiga.
Hennes man (min svärfar, finlandssvensk född i Viborg, dog 2007) var läkare och gick på fortbildning i Göteborg i mitten av 1950 -talet där allt fanns att köpa. Varje gång han kom hem från sina två månaders kurser hade han en massa barnkläder och prylar, som var svåra att få tag i, i Finland.
Sten
Mvh Lena E
Efter kriget hade vi rätt stort utbyte. Man fick hälsa på månadsvis fast det var ont om det mesta. Men mat fanns på gården. Faster önskade sig en köksmaskin, Elektrolux assistent, och vi skaffade fram en. Dessvärre blev tullen i Finland väldigt dyr, det hade varit bättre att skicka vår begagnade.
En pro pro ryssarna: De bombade också Bornholm 7 maj 1945 - trots att resten av Danmark befriades den 4-5 maj 1945. Bornholm var ockuperat av ruseerne från 9 maj 1945 till April 5, 1946 !! Lyckligtvis lyckades den danska regeringen förhandla fram ett avtal med ryssarna att lämna Bornholm. Ryssarnas villkor var att garnisonen på ön inte skulle överstiga en viss storlek och att inga "utländska makter" skulle kunna påverka öns administration.
Med många vänliga hälsningar från Erik / DK.
PS: Det finns förmodligen några ryssar som idag vill ha öskat att de hade behållat Bornholm.