Med leriga skor
Äntligen ljus i tunneln
Med lätta steg ut i ljuset. Hirvensalo, Åbo 22 januari 2021. Foto: Håkan Eklund. Nr 22/365.
Man kan ju fråga sig nyttan av att bry sig om vad som händer på andra sidan Atlanten - men det har! Skulle reality showen fortsatt fyra år till, hade det varit adjö med demokratin i USA till stort förfång också för demokratier i väst. Putler skulle ha klappat i händerna, och många likadana med honom.
De som vurmade för trumpen vet inget om vad som händer ett samhälle som tillåts tas över av lögner och hot. Vi bor granne med ett sådant, och det är inget att önska sig. Där rättsväsendet inte längre existerar, eller snarare - existerar som instrument för makten.
Plötsligt känns det bara så lätt att andas igen, att dagligen slippa föroreningen av utstuderade lögner och fabricerade nyheter. Att så många medier i USA sjunkit så lågt, att de låtit sig bli megafoner för lögn och lurendrejeri, är en verklig skam.
Det som hände vid Capitol visar också på bildens makt. Jag ser fram emot intressanta fotojournalistiska böcker (och pressfoto-bilder i tävlingar) från den armbrytningen, när allt höll på att gå galet.
Hur det hela började
Seppo Saaris bok om björnar, en av många ur min boksamling. Åbo 21.1.2021. Nr 21/365.
En av de första naturfotopionjärerna som gav ut en bok om björnar, och björnfotografering i Finland var Seppo Saari (1943–2012). Hans bok ”Karhu” (= björn) på bilden ovan kom ut 1986.
Idag när det finns goda björnbilder i hundratusental är det kanske svårt att förstå att det ännu i början av 1970-talet inte fanns sådana bilder, de som fanns hade fotograferats i djurparker. Eller så gällde det björnar dödade av jägare.
Det var först i slutet av 1970-talet när finska naturfotografer hade kommit underfund med hur man via åtelarrangemang och gömslen kom åt björnar. I början byggde man plattformar uppe i träd där man satt och väntade. Troligen är bilden ovan tagen från en sådan.
En av Seppo Saaris bilder av björn vann Årets naturbild-tävling i Finland 1983.
Saari som i det civila jobbade som planeringstekniker på en cellulosafabrik var en hängiven ornitolog och ringmärkare. Bland annat hann han ringmärka 400 pilgrimsfalksungar under sin aktiva tid.
Värt att fira
Förnuftet och statsmannaskapet segrade över gycklarnas charad. Skål! Foto: Håkan Eklund 20.1.2021. Nr 20/365.
Skymningsslott
Om dessa murar kunde tala! Här finns sekler av Sveriges och Finlands gemensamma historia. Åbo 19.1.2021. Foto: Håkan Eklund. Nr 19/365.
Huvud som sitter stadigt
Än så länge, men ändå inte så säkert veckan ut, när spänningen släpper . . . Åbo 18.1.2021. Foto: Håkan Eklund. Nr 18/365.