FOTOGRAFISKA DAGBOKSFRAGMENT

Hur det hela började


Seppo Saaris bok om björnar, en av många ur min boksamling. Åbo 21.1.2021. Nr 21/365.

En av de första naturfotopionjärerna som gav ut en bok om björnar, och björnfotografering i Finland var Seppo Saari (1943–2012). Hans bok ”Karhu” (= björn) på bilden ovan kom ut 1986.

Idag när det finns goda björnbilder i hundratusental är det kanske svårt att förstå att det ännu i början av 1970-talet inte fanns sådana bilder, de som fanns hade fotograferats i djurparker. Eller så gällde det björnar dödade av jägare.

Det var först i slutet av 1970-talet när finska naturfotografer hade kommit underfund med hur man via åtelarrangemang och gömslen kom åt björnar. I början byggde man plattformar uppe i träd där man satt och väntade. Troligen är bilden ovan tagen från en sådan.

En av Seppo Saaris bilder av björn vann Årets naturbild-tävling i Finland 1983.

Saari som i det civila jobbade som planeringstekniker på en cellulosafabrik var en hängiven ornitolog och ringmärkare. Bland annat hann han ringmärka 400 pilgrimsfalksungar under sin aktiva tid.

Inlagt 2021-01-21 22:51 | Läst 634 ggr. | Permalink
Spännande det här med björn och tillväxten iaf i sve. Inte ovanligt längre att i vissa områden ha björn inpå husknuten. Vet på 70 talet nämndes inte björn i jämtländska skogar. Fanns dock en uppstoppad i nån by på banken som blev en attraktion.
Spännande med björn. Jag hade planerat att sitta i ett björngömsle i Finland, men som kom Coronan istället. Björnarna får vänta tills det har lugnat ner sig.


Hälsningar Jörgen