Med leriga skor
Kalendern luras
Strax innan soluppgång. St Karins 13 januari 2020. Foto: Håkan Eklund. Nr 13/366.
Lyssnade på en meteorolog idag som sade att tekniskt sett har vintern ännu inte börjat här i vår del av landet. Alltså är januari ingen vintermånad, ännu.
Sökte vitryggig hackspett fjärde dagen i följd, utan resultat. Men det är inte viktigt, förr eller senare hittar jag den. Njöt ändå av härligt höstväder denna januaridag ...
Specialist med anspråkslösa krav
Potentiell boplats för en taigaspecialist. St Karins 12 jan 2020. Foto: Håkan Eklund. Nr 12/366.
Jag förstår mycket väl att de flesta människor som passerar ett träd med flagnande bark bara ser ett dött träd, som de kanske helst skulle hugga ner och göra till brasved.
Det som däremot är skrämmande är att de flesta skogsägare och skogsfackmän inte förstår att detta är en potentiell boplats för trädkrypare, en nyttig liten insektätande taigafågel. En som många på FS publicerat bilder på, en liten gynnare som kilar upp längs trädstammarna som ett möss.
En härlig specialist, som far illa av det shablonskogsbruk som råder idag, när bara unga, friska och snabbväxande träd gynnas. Allt annat putsas bort. Träd som detta, på bilden ovan, hittas nästan bara i skyddade skogar idag, dvs. sådana som inte fungerar som råvarukällor för industrin.
Trädkryparen bygger sitt bo mellan barken och trädstammen, trädet ovan skulle passa utmärkt för detta ändamål.
Igen en fin morgon
Strandskog i Pikis. 11 januari 2020. Foto: Håkan Eklund. Nr 11/366.
Tillbringade några förmiddagstimmar i en fin gammelskog där en vitryggig hackspett och tretåig hackspett brukar hålla till. Idag tyst i skogen, de hade de flugit tvärs över viken på bilden, där det också finns en skyddad gammelskog. Tyvärr bara små skogsfragment - dock bättre än ingenting. Hörde sjungande mindre korsnäbb.
Lite bättre
En solig och fin dag - med lite rimfrost. Alltid något. Runsala, Åbo 10 januari 2020. Foto: Håkan Eklund. Nr 10/366.
Trettifyran ...
Övergivet. Åbo 9 januari 2020. Foto: Håkan Eklund. Nr 09/366.
- - - Denna kåk har varit våran uti många herrans år. Denna kåk har varit vår och det har nog satt sina spår. Denna kåk har varit snäll och den var vår i vått och torrt. Men nu är det slut på det för nu ska 34: an bort - - -
Så diktade Olle Adolphson på 1960-talet, efter det amerikanska originalet ”This Ole House”. En humoristisk protestsång mot rivningsraseriet under 1950- och 60-talen.