FOTOGRAFISKA DAGBOKSFRAGMENT

Specialist med anspråkslösa krav


Potentiell boplats för en taigaspecialist. St Karins 12 jan 2020. Foto: Håkan Eklund. Nr 12/366.

Jag förstår mycket väl att de flesta människor som passerar ett träd med flagnande bark bara ser ett dött träd, som de kanske helst skulle hugga ner och göra till brasved.

Det som däremot är skrämmande är att de flesta skogsägare och skogsfackmän inte förstår att detta är en potentiell boplats för trädkrypare, en nyttig liten insektätande taigafågel. En som många på FS publicerat bilder på, en liten gynnare som kilar upp längs trädstammarna som ett möss.

En härlig specialist, som far illa av det shablonskogsbruk som råder idag, när bara unga, friska och snabbväxande träd gynnas. Allt annat putsas bort. Träd som detta, på bilden ovan, hittas nästan bara i skyddade skogar idag, dvs. sådana som inte fungerar som råvarukällor för industrin.

Trädkryparen bygger sitt bo mellan barken och trädstammen, trädet ovan skulle passa utmärkt för detta ändamål.

Inlagt 2020-01-12 15:36 | Läst 780 ggr. | Permalink
Hej Håkan.
Du ved, at jeg er enig med dig om "faldskove" (skyddade skogar).
Fin dokumentation. Du burde sætte et lille skilt på træet om at det skal skyddas.
Med mange venlige hilsener fra Erik.
Visst är det så, det är precis så som Trädkryparen häckar här i Tantolunden! Det är bakom ett större stycke bark som den har sitt bo.. 2 meter ifrån en väl frekventerad gångväg, men det berörs den inte av. Där har den häckat flera år!
Hälsn!
Till att börja en mycket fin bild på en fin skog. Har väl inte hitta så väldigt många häckningar av trädkrypare men ett par stycken under sådan barkflagor har jag fotat. Även inuti en laduvägg. Det fanns en liten springa som passade. Den märkligaste och mest oväntade var nog i en pärluggleholk.
Sten