Med leriga skor
Alltid något
Sökte strömstare, hittade berguv - som inledde "hoandet" kl. 18. Nautelankoski 23.2.2019. Foto: Håkan Eklund.
Sista dagen på skare
Ensam i tystnaden på Vajosuo. 22 februari 2019, - 6 C. Foto: Håkan Eklund. Nr 53/365.
Troligen den sista dagen för säsongen när skaren är så hård att det varken behövs skidor eller snöskor, det är bara att gå på snö, överallt. Enkelt och bekvämt. Under natten hade det varit minus 17 C; i morgon lär det vara många plusgrader.
Njöt av några timmar ute på en vacker myr, alldeles ensam, vilken lyx, 40 km norr om Åbo. Hittade ett fiskgjusbo i en liten myrtall som stormen nästan hade tippat över.
Senare under kvällen åkte jag runt utanför Åbo för att försöka lyssna in eventuella berguvar, hörde bara bruset av biltrafik överallt. Ljudförorening.
När text och bild missbrukas
Alla olika i klibbalslunden. Hirvensalo, Åbo 21 februari 2019. Foto: Håkan Eklund.
Det är tydligen lätt i vissa länder att missbruka demokratin, det börjar med att lura folk via text och bild, som Gula pressen gjorde i UK. De lyckades skickligt (med rysk hjälp) få en enkel majoritet av väljarna att svälja den Brexit-soppa som de nu hamnat i, där företag i accelererande takt flyr landet. Där många som röstade för - nu förlorar sina jobb. Alldeles i onödan.
Vid stora ödesfrågor borde det tillämpade en kvalificierad majoritet, t.ex. en 3/4 dels regel. Inte ens i små husbolag i Finland räcker det med det enkel majoritet vid omröstning. Därför är det helt enkelt ofattbart att man i Storbritannien nöjde sig med enkel majoritet i en så viktig fråga, där många inte ens visste vad de röstade för/på, vad de ställde till med; är det demokrati?
Jag tycker att det är missbruka demokratin. Det senare har också en inbyggd "skyldighetsdel", dvs. att veta vad man gör, förstå vad valet handlar om, och inte ta alltför lätt på "rättigheten" att rösta.
Skulle man i Finland ordna ett val där man skulle fråga folket om det inte är billigare att skicka alla finlandssvenskar till Sverige, för att få ett enspråkigt land, så skulle säkert majoriteten rösta så. Och det skulle kallas demokrati. Folkets vilja. Allt är relativt.
Kvalificerad majoritet innebär att ett förslag vid en omröstning måste antas av en majoritet som är större än hälften av de närvarande röstberättigade. Röstberättigade kan avstå från att närvara eller lägga ned sina röster, men mer än hälften av de närvarande röstberättigade ska alltså rösta för förslaget. Den kvalificerade majoriteten uttrycks vanligen i bråkform, till exempel ⅔ (två tredjedelar eller 66,67 %) eller ¾ (tre fjärdedelar eller 75 %). Gränserna syftar till att ge skydd för minoriteten eller för att förhindra att viktiga förändringar beslutas genom en tillfällig enkel majoritet.
Med tungan rätt i mun
Längs glashal väg på Hirvensalo ö, Åbo. 21.2.2019, - 10 C. Foto: Håkan Eklund. Nr 52/365.