FOTOGRAFISKA DAGBOKSFRAGMENT

När text och bild missbrukas


Alla olika i klibbalslunden. Hirvensalo, Åbo 21 februari 2019. Foto: Håkan Eklund.

Det är tydligen lätt i vissa länder att missbruka demokratin, det börjar med att lura folk via text och bild, som Gula pressen gjorde i UK. De lyckades skickligt (med rysk hjälp) få en enkel majoritet av väljarna att svälja den Brexit-soppa som de nu hamnat i, där företag i accelererande takt flyr landet. Där många som röstade för - nu förlorar sina jobb. Alldeles i onödan.

Vid stora ödesfrågor borde det tillämpade en kvalificierad majoritet, t.ex. en 3/4 dels regel. Inte ens i små husbolag i Finland räcker det med det enkel majoritet vid omröstning. Därför är det helt enkelt ofattbart att man i Storbritannien nöjde sig med enkel majoritet i en så viktig fråga, där många inte ens visste vad de röstade för/på, vad de ställde till med; är det demokrati?

Jag tycker att det är missbruka demokratin. Det senare har också en inbyggd "skyldighetsdel", dvs. att veta vad man gör, förstå vad valet handlar om, och inte ta alltför lätt på "rättigheten" att rösta.

Skulle man i Finland ordna ett val där man skulle fråga folket om det inte är billigare att skicka alla finlandssvenskar till Sverige, för att få ett enspråkigt land, så skulle säkert majoriteten rösta så. Och det skulle kallas demokrati. Folkets vilja. Allt är relativt.

Kvalificerad majoritet innebär att ett förslag vid en omröstning måste antas av en majoritet som är större än hälften av de närvarande röstberättigade. Röstberättigade kan avstå från att närvara eller lägga ned sina röster, men mer än hälften av de närvarande röstberättigade ska alltså rösta för förslaget. Den kvalificerade majoriteten uttrycks vanligen i bråkform, till exempel ⅔ (två tredjedelar eller 66,67 %) eller ¾ (tre fjärdedelar eller 75 %). Gränserna syftar till att ge skydd för minoriteten eller för att förhindra att viktiga förändringar beslutas genom en tillfällig enkel majoritet.

Inlagt 2019-02-21 21:10 | Läst 1507 ggr. | Permalink
Ja, det är intressant det där, men sorgligt.. De äldre som kanske inte har så många år eller årtionden kvar i livet röstade för Brexit, medans de yngre som har framtiden framför sig röstade mot Brexit.. ändå blev det de äldre som vann.. För övrigt är ni alltid välkomna hit, ni som är Finlandssvenskar! :-)
Hälsn!
Frekeman 2019-02-22 00:39
Du tror inte att de äldre som röstade ofta har barn och barnbarn som de vill väl efter att de själva lämnat de levande? Kanske är det så enkelt att man anser att Brexit är bra för medborgarna oavsett ålder? Vet inte om du stödjer en ny folkomröstning? De som gör det brukar hävda att nu har flera av de äldre som röstade för Brexit dött och flera yngre har fått rösträtt. Jag tycker att det tänket är direkt motbjudande och ordentligt svek mot de som allvarligt lade sin röst i denna viktiga folkomröstning.
ehrsa 2019-02-22 11:13
Eftersom de flesta äldre tenderar att tycka att "det var bättre förr" ofta är en princip som gäller, och de dessutom ibland blir mer och mer glömska av rent medicinska skäl så, nej jag tror inte att många äldre alltid förstår vad som troligen är bäst för sina barn barnbarn osv.. absolut inte!! Har och har haft en hel del exempel på detta i min egen 'närhet' genom åren.. Det här verkar gälla även här och nu på FS, även när det gäller andra 'debatter' som klimatfrågan t.ex.. där en hel del äldre 'klimatförnekare' har svårt att ta till sig nya rön, och som vill leva kvar i sin opåverkade värld.. där är Svenskan Greta Thunblad ett typexempel på raka motsatsen, en ung människa som har förstått allvaret i den frågan! Räknar mig själv också numera till 'de äldre' men känner att jag ofta kanske ändå inte tycker så som 'dom', det känner jag som ett friskhetstecken..
Hälsn!
Frekeman 2019-02-22 12:03
Jag tror att det är inkorrekt att generalisera som du gör att äldra skulle tycka att "allt var bättre förr". Men låt oss säga för sakens skull att så är fallet och att de av medicinska skäl har svårt att ta till sig nymodigheter. Samtidigt så borde man väl kunna tillräkna dem viktig livserfarenhet och moget tänkande som kompenserar? Ser vi till de unga så är det väl inte fel att påstå att de som regel saknar lång livserfarenhet, tenderar att vara mer naiva och förmodligen ej ha samma bildningsnivå som de äldre? Till yngre personers fördel stämmer det säkert att de slipper oket av förutfattade meningar som äldre inte i samma utsträckning har vågat utmana. Min tes är att det jämnar ut sig och att det viktiga är alla tar sitt individuella ansvar att tänka till och tycka utifrån det personliga sättet att se på världen.
syntax 2019-02-22 12:55
Jan.
jag tycker nog att Fredrik här ovan bemöter ditt vanliga generaliserande på ett sansat och eftertänksamt sätt. Ta till dig det.
Frågan om Greta Thunblad är lite speciell. Det har framgått av pressuppgifter, och det har bekräftats av familjen, att hon lider av Asbergers syndrom. Ett framträdande karaktäristika för den som har fått en sådan diagnos är att vederbörande är extremt regelstyrd - beroende på att man har svårt att tolka verklighetens finare nyanser. Man måste alltså hela tiden luta sig mot regler, för att man inte greppar verkligheten riktigt.
ehrsa 2019-02-22 17:10
Fredrik, tycker också att det troligen stämmer bra det du skriver, det tråkiga är att det blir de yngre som 'tvingas' leva med det som de äldre har röstat fram.. Och det är ju så klart stora variationer på individnivå hur man är som äldre, men du förstår nog ändå vad jag menar även om jag 'generaliserat' en del.. Det finns en intressant artikel i DN från augusti 2018 om det här med att det är tufft just för äldre generationer att lyssna på larmen om klimatet som exempel.. det är en 'betalartikel' tyvärr, så det krävs en avgift för att läsa den.. finns här: https://www.dn.se/kultur-noje/kristofer-ahlstrom-det-ar-tufft-for-aldre-generationer-att-lyssna-pa-larmen-om-klimatet/
Hälsn!
ehrsa 2019-02-22 17:19
Peter, tycker också att Fredrik skrivit rätt så bra här! Och visst krävs det en del 'generalisering' ibland så är det, det är väl förresten din bästa gren också.. Läs gärna den här artikeln i DN från augusti 2018, den säger en del om varför det är tufft för äldre generationer att lyssna på larmen om t.ex. klimatet.. du är ju en av dom som verkar ha svårt med just detta.. men så får det ju också vara, ingen är tvingad att ändra sig.. här finns artikeln: https://www.dn.se/kultur-noje/kristofer-ahlstrom-det-ar-tufft-for-aldre-generationer-att-lyssna-pa-larmen-om-klimatet/ Ser fortfarande fram mot din första blogg där du kan skriva vad du vill om just det du vill.. istället för att nyttja andras bloggar hela tiden.. Du kan ju skriva!!
Hälsn!
syntax 2019-02-22 22:11
Jan
Äldre/yngre är inget vare sig intellektuellt eller kunskapsmässigt skiljeinstrument. Är man korkad så är det ett faktum oavsett i vilken ålder man befinner sig i. Lika om man är smart. Detta är en av de lätt befängda generaliseringar som du har hakat fast dig i, och som du med den berusades envishet ständigt återkommer till.
Troligen var jag i klimatdebatten långt före dig. Det är bara det att jag (och ett betryggande antal etablerade forskare) inte alls är säkra på koldioxidens och växthuseffektens dominerande roll. Det finns andra klimatfaktorer - som den förfärande utbredningen av monokulturer i växtvärlden, asfaltering och bebyggelse av allt större arealer, skogsskövling, solvinden/molnbildningen, och så vidare. Den värsta, och helt avgörande faktorn när det gäller människans miljöpåverkan är den skenande överbefolkningen. Vi är helt enkelt för många, och belastar därför vår försörjningsbas för mycket.
Det blir nog lite kärvt om det visar sig att andra faktorer är mycket viktigare än utsläppen av koldioxid – om vi då har bränt alla resurser på att jaga just koldioxid.
Sedan Jan, så är jag betydligt mer intresserad av det som jag kan se med egna ögon i den fysiska verkligheten (förstahandsuppgifter), än andra och tredjehandsuppgifter som jag ser på TV och liknande. När jag var doktorand i geografi i ungdomen brukade vi säga att: ”Om inte kartan och verkligheten överensstämmer, då gäller verkligheten.
Slutligen ser jag till min förfäran att du utnyttjar en annans blogg just nu!
Om den andra sidan i den engelska folkomröstningen hade vunnit, det vill säga att man skulle stanna kvar i unionen, hade då du och många andra talat för behovet av kvalificerad majoritet? Knappast – då hade det varit så bra med utfallet. Det är mycket vanligt att det talas om kvalificerad majoritet när en omröstning inte går den egna vägen.
Om vi glömmer bort krämarmentaliteten ett tag (det jämnar ut sig på rätt kort tid), så är man i England snart åter herrar i eget hus. Det har man alltid värderat, och när det blev hotat så drog man öronen åt sig.
Frekeman 2019-02-22 00:41
Du har nog rätt i det du skriver förutom att folkomröstningen var brittisk och inte engelsk. Rätt så stor skillnad.
syntax 2019-02-22 09:10
Oj, oj - det har du rätt i. Jag skulle väl bli lynchad om jag kläckte ur mig en sådan groda där nere!

"..Rule, Britannia! Britannia, rule the waves!
Britons never, never, never shall be slaves".
Utvandraren 2019-02-22 10:22
Det där är ju inte samma sak. Då det gäller förändringar av något mycket viktigt, t.ex Storbritanniens EU-medlemskap, är det väl helt rimligt att en så stor förändring kräver mera än enkel majoritet, alternativt något annat system för att dämpa snabba förändringar. Det är ett ganska allmänt använt system, en snabb koll säger att även Sverige tillämpar ett dylikt förfarande då det gäller ändringar i grundlagen: http://www.riksdagen.se/sv/sa-funkar-riksdagen/demokrati/grundlagarna/

I Finland finns ytterligare en möjlighet utöver att två riksdagar efter varann röstar för samma förändring, nämligen en brådskande ändring av grundlagen, som går igenom med en gång. Kruxet är att det krävs 5/6 majoritet.
Om det räcker med enkel majoritet för att komma in i EU borde samma sak gälla vid utträde. Bara drygt 52% procent av svenskarna ville in i EU vid omröstningen 1994. Det var lite bättre för finnarna då nästan 57% röstade för EU fast med mindre valdeltagande men ingen kvalificerad majoritet där heller.
syntax 2019-02-22 09:18
Och dom där två procentens majoritet kan ha åstadkommits med hjälp av valfusk.
Vallagen i Sverige slår nämligen fast att stat och myndigheter måste hålla sig neutrala. Så var inte fallet - myndigheter blev påkomna med klar ja-propaganda.
En utredning vid Stockholms universitet förordade att riksåklagaren skulle föra talan mot svenska staten för brott mot vallagen, men det rann naturligtvis ut i sanden.
Utvandraren 2019-02-22 10:47
Folkomröstningen om EU, samt Brexit-omröstningen, var rådgivande, vilket ju öppnar för nya tolkningar. I Finlands fall krävdes givetvis ändå kvalificerad majoritet i riksdagen för att få genom de grundlagsändringar som krävdes för EU-medlemskap.

Men visst vore det odemokratiskt att gå mot folkets vilja, som den visats i en folkomröstning. Grundproblemet är ändå att frågor såsom EU-medlemskap är så komplexa att de flesta människor helt enkelt inte kan ta ställning till dom på ett tillräckligt rationellt sett.
Frekeman 2019-02-22 12:12
Peter, Brexit-omröstningen var rådgivande i juridisk bemärkelse men de politiska partierna lovade att genomföra resultatet så på det hela taget så är det inte fel att påstå att den var bestämmande.

Vi lever i en väldigt komplex värld där till och med experters utlåtanden om framtiden ofta inte besannas. Och visst är det svårt för gemene man att sätta sig in i allt men med jämna mellanrum så låter vi folket välja representanter till riksdagar och parlament där frågor som är minst lika komplexa som Brexit kommer att bestämmas om. Som demokrat så tycker jag att detta är bra. Jag ser valen som en möjlighet att styra de styrande i en viss riktning. Exempelvis om jag är för individuell frihet och låga skatter så röstar jag höger. Vill jag inskränka individuell frihet och ge staten större makt så röstar jag vänster. Litar sedan på att partierna följer den inriktningen så gott de kan. När det gäller Brexit så handlade det inte om höger och vänster utan om man ska vara med i EU eller inte. Enkelt. Folk visste att det skulle bli konsekvenser.
syntax 2019-02-22 12:40
Fredrik och Peter N. Man får inte bryta mot vallagen, ens i en rådgivande folkomröstning.
Utvandraren 2019-02-22 12:45
Fredrik, skillnaden mellan en folkomröstning och riksdagsval är ju ändå den att riksdagsledamoter har betydligt större möjligheter att sätta sig in i frågor än vad gemene man har. I ett riksdagsval röstar man således på en person och ett parti som förhoppningsvis representerar de värderingar och åsikter man själv står för. En bra riksdagsledamot kan därefter sätta sig in i sakfrågorna och göra rösta med betydligt mera bakgrundskunskap. Lätt är det ju inte, många frågor är oerhört komplexa, men i en direkt folkomröstning röstar många med synnerligen bristfällig information som grund, typ "jag vill att Finland går med i EU för att korven då blir billigare".
Utvandraren 2019-02-22 12:51
Peter H, nu vet jag inte vad du menar med att bryta mot vallagen. Dock var folkomröstningen om Finlands EU-medlemsskap juridiskt sett rådgivande och det förekom faktiskt en seriös diskussion på det principiella planet om huruvida riksdagsledamoter skulle låta sig påverkas av yttre omständigheter såsom t.ex en folkomröstning. Att rösta mot folkets råd var således på inget vis ett brott mot vallagen.
syntax 2019-02-22 13:02
Peter N.
Hur kommer det sig att du inte vet vad jag menar? jag menar naturligtvis precis det jag skriver: "...Vallagen i Sverige slår nämligen fast att stat och myndigheter måste hålla sig neutrala. Så var inte fallet - myndigheter blev påkomna med klar ja-propaganda".
Den undersökning vid Stockholms universitet som jag nämner slog fast att brott mot vallagen hade skett.
Utvandraren 2019-02-22 14:40
Peter H, missade kommentaren om vallagen. Du har förstås rätt i att stat och myndigheter i Sverige inte var neutrala då EU-medlemskapet skulle avgöras. Det var de inte i Finland heller, det var helt klart vad det önskade slutresultatet förväntades bli.

Lika klart är det också att det inte var ett alternativ för Finland att förbli ensamt och utanför EU. Säkerhetspolitiska skäl vägde starkt och jag vill inte ens tänka på hur sårbart ett ensamt Finland i dagens läge vore för påtryckningar från Ryssland. Men det är förstås en helt annan diskussion.
syntax 2019-02-22 16:27
Det är en diskussion jag har full förståelse för. Jag är född tidigt 1944 i Lovisa, och där satt jag i bombkällare vid den röde grannens härjningar under fortsättningskriget.
Det stämmer inte att folk inte visste vad de röstade för. Företrädare för de som ville vara kvar i EU sade i klartext att Brexit innebar att Storbritannien skulle lämna den gemensamma marknaden och tullunionen. Detta var även brexitörer överens med dem om. Omröstning handlade om att vara kvar eller ej. Rätt enkelt.

Apropå att luras så menar jag att bägge sidor var lika goda kålsupare. Finansministern George Osborne sade att om folket väljer att lämna så skulle han införa nödskatter och nödskära i budgeten. Vad hände? Inget alls av detta. Pundet har fallit med 10-15% men antal människor i arbete är rekordhögt och arbetslösheten är låg. Ekonomin går helt okej. Angående företag som flyttar utomlands så är det klart att vissa gör det på grund av Brexit men det är andra faktorer som spelar in också när det gäller exempelvis Hondas nedläggning av sin fabrik i Swindon. Där menade man på från officiellt håll att Brexit inte hade nåt att göra med det hela utan en global efterfrågenedgång var den största orsaken.

Angående påverkan. Det är möjligt att Ryssland kan ha haft en påverkan och viss finansiering av lämnasidan vara möjligen lite tveksam. Men, motståndarna hade å andra sidan hela statsmaskinen att luta sig på och varenda hushåll fick statsmärkt propaganda ned i sina brevlådor om varför det var bra att stanna i EU. Obama var på vältajmat besök och sa att UK skulle bli sist i kön för att förhandla en handelsöverenskommelse. Nåt sånt har inte heller hänt.

Jag bor sedan 20 år tillbaka i Storbritannien och röstade för EU när det begav sig i Sverige. Jag ser fördelar med medlemskap och tycker att den historiska idén är bra. Men den utveckling som skett i EU de senast 20 åren med en "ever closer union" är inte odelat positiv anser jag. På sikt menar jag att det kommer att vara gynnsamt för Storbritannien att träda ur EU.

Kring Brexit hade jag till att börja med ingen speciell uppfattning i nån riktning men jag insåg mer och mer under debattens gång och särskilt efteråt att jag är en rätt övertygad brexitör. Och framför allt är jag imponerad folkomröstningen i sig som var den största i faktiskt deltagarantal men också procentuellt respektingivande (största på 25 år). Att folk trots all skrämselpropaganda faktiskt vågade att rösta för att lämna imponerar på mig och att avfärda lämnasidans majoritetsröst med påstående om att folk inte visste var de gjorde, att det handlade om främlingsfientlighet och rasism är direkt föraktfullt mot demokratiska val.
syntax 2019-02-22 09:29
Väl skrivet!
Tyvärr är det så i dag, att demokrati är något som folk tror att dom kan definiera själva efter egen näbb. Utfallet brukar bli att demokrati, det är mina egna åsikter och dom åsikter som ligger alldeles nästgårds – allt annat är odemokratiskt och bör förbjudas.
He, he :-), bloggen är tydligen inte så död som den ibland verkar. Bra!
- hawk
syntax 2019-02-22 12:43
Här hoppar inga halta löss... :-)
Här i Sverige så försågs demokratin med en mängd spärrar mot tillfälliga nycker. Tvåkammarriksdagen hade inte bara nackdelar. Remiss, lagrådsgenomgång och att man gör det lagrådet kräver är ett förfarande i gungning. Att grundlagen inte kan ändras utan ett mellanliggande riksdagsval är dessbättre kvar.

På nätet går det fortare. Anklagelse, dom och ett kvaddat liv kan gå på någon dag.
The bottom line is simple: Brexit has been, is and will be a disaster for Britain. The 2016 vote was manipulated through lies. A country that has benefited from its 46-year participation in a union of more than a half-billion Europeans is drifting toward a self-amputation understood by few, opposed by the young, abetted by a dissembling anti-American Labour leader, driven by little-England Tory right-wingers holding the country for ransom, and, according to polls, no longer wanted by the majority.

https://www.nytimes.com/2019/02/22/opinion/brexit-negotiations-england-eu-deadline.html