Med leriga skor
Så bra att ha glömt
Evig skymning. Åbo domkyrka 27.11.2017 kl. 14.20. Foto: Håkan Eklund. Nr 331/365.
Idag har det varit halvmörkt hela dagen. Kom på hur det kändes när vi återvände efter många år i solen och värmen; jag fattade inte hur någon överhuvudtaget ville bo på dessa breddgrader. Det tog mig ett helt år att mentalt programmera om mig.
Så länge man har så mycket att göra att man inte hinner bry sig om vädret är det ok, men jag brukar tycka synd om de som inte har jobb, då är det jobbigt. Annat var det med alla "beach bums" i Söderhavet och Australien som surfade hela dagarna.
Här kommer mitt nya hotell
Leverans på gång. Kimitoön 26.11.2017. Foto: Håkan Eklund.
Senaste vår när jag var på tjäderfotografering hos Lassi Rautiainen i Kuhmo använde jag ett litet en-mans gömsle som jag gillade. Träffade också killen som byggt gömslena, och jag beställde ett på rak arm.
Idag levererades gömslet. Och en ny erfarenhet väntar, att kunna sitta och lurpassa i skogen i ett alldeles eget fotogömsle! Ja, det ser ut som en korvkiosk, men det är bara kul. Det är byggt så att man kan sova på golvet, med fötterna in under en lägre del (allt för att minimera vikten).
Äntligen bevis
Större korsnäbb (Loxia putyopsittacus). Brusaby, Kimito 26.11.2017. Foto: Håkan Eklund. Nr 330/365
En för mig problematisk artgrupp har alltid utgjort våra tre korsnäbbarter tillhörande släktet Loxia.
I Norden har vi större-, mindre- och bändelkorsnäbb. Den sistnämna är lätt att artbestämma via sina dubbla vita vingband, men de båda andra ser identiska ut.
Det är främst lätet och näbbformen/-storleken som skiljer. Lätena är inte heller så alldeles olika, trots att jag övat hela hösten (från CD i bilen) kan jag ännu inte svära på att jag kan skilja dem åt.
Och beträffande näbben så är den inte heller lätt att se tydligt, när de klänger omkring högt uppe i trädtoppar.
Men idag tog jag en familj större korsnäbbar på bar gärning! Äntligen! Samtidigt var det första gången som jag lyckades ta en bild av arten. Familjen provianterade i en låg bergtallbuske inne på en skolgård ... Bekvämt att fota från bilen.
Alltså: den större korsnäbbens undernäbb är mycket tjockare än den hos sin mindre kusins. Desstuom är undernäbben tjockast på mitten. Och övernäbben är papegojlikt krökt. Undernäbben syns inte så bra på just den här bilden, men nog på andra (honfärgade fåglar).
Jag har kollat flera bilder jag tog, är nu 100 % säker på artbestämningen.
Dessutom trivs större korsnäbben i tallar (äter frön ur tallkottar som de klipper upp med sin "saxnäbb"), mindre korsnäbben föredrar grankottar och bändelkorsnäbben kottar från lärkträd.
Experter emellan
Brusaby, Kimito 25.11.2017. Foto: Håkan Eklund. Nr 329/365.
En tryckeriexpert och en yrkesfotograf studerar Kirsi MacKenzies nyutkommen bok "Nordens magiska landskap". En vacker och lärorik bok om landskapsfotografering. Vi hade henne som gästfotograf under dagen, då hon fick berätta hur boken hade kommit till. Hon tillhör den lilla exklusiva skara som plötsligt fick ett mejl där en stor bokförläggare ville att hon skulle göra en bok åt dem; just denna.
Urbana mönster
I parkeringshus med nyinköpt mobiltelefon i fickan ... (Black Friday ...). Åbo, Skansen 24.11.2017. Foto: Håkan Eklund. Nr 328/365.