FOTOGRAFISKA DAGBOKSFRAGMENT

Äntligen bevis


Större korsnäbb (Loxia putyopsittacus). Brusaby, Kimito 26.11.2017. Foto: Håkan Eklund. Nr 330/365

En  för mig problematisk artgrupp har alltid utgjort våra tre korsnäbbarter tillhörande släktet Loxia.
I Norden har vi större-, mindre- och bändelkorsnäbb. Den sistnämna är lätt att artbestämma via sina dubbla vita vingband, men de båda andra ser identiska ut.

Det är främst lätet och näbbformen/-storleken som skiljer. Lätena är inte heller så alldeles olika, trots att jag övat hela hösten (från CD i bilen) kan jag ännu inte svära på att jag kan skilja dem åt.

Och beträffande näbben så är den inte heller lätt att se tydligt, när de klänger omkring högt uppe i trädtoppar.

Men idag tog jag en familj större korsnäbbar på bar gärning! Äntligen! Samtidigt var det första gången som jag lyckades ta en bild av arten. Familjen provianterade i en låg bergtallbuske inne på en skolgård ... Bekvämt att fota från bilen.

Alltså: den större korsnäbbens undernäbb är mycket tjockare än den hos sin mindre kusins. Desstuom är undernäbben tjockast på mitten. Och övernäbben är papegojlikt krökt. Undernäbben syns inte så bra på just den här bilden, men nog på andra (honfärgade fåglar).

Jag har kollat flera bilder jag tog, är nu 100 % säker på artbestämningen.

Dessutom trivs större korsnäbben i tallar (äter frön ur tallkottar som de klipper upp med sin "saxnäbb"), mindre korsnäbben föredrar grankottar och bändelkorsnäbben kottar från lärkträd.

Inlagt 2017-11-26 17:54 | Läst 1386 ggr. | Permalink
Bändelkorsnäbb vet jag inte att jag sett någon gång. Större och mindre är jag säker på. För många år sedan fanns den ganska rikligt i "mina " skogar, Nu kan jag höra när den flyger över ibland. I våras var ett undantag med större då jag såg den efter vägarna där den åt grus vid flera tillfällen. Tyvärr blev det dåligt med bilder,
Sten
En vinter för jättelänge sedan, då när jag jobbade hemma i Österbotten, körde jag längs en landsväg genom ett skogsområde där det låg flera överkörda korsnäbbar. Det var en snöig och isig väga som hade sandats, och fåglarna hade varit ner för att äta grus. Jag tog med en hona av mindre korsnäbb som jag lät "stoppa upp". Finns i fritidshuset. Måste studera näbben på den när jag är där nästa gång.
- hawk
Grattis! Visst har du lagt ut en ny bild? Bändelkorsnäbb har jag sett men inte de andra två. Näbben ser bra rolig ut men man kan ju förstå funktionen.
Hälsningar Lena
Nu blir jag tveksam, den här vill jag ha till mindre korsnäbb. Men håller med om att det kan vara svårt.
Sten