Med leriga skor
Alex
Lässtund om Alexander Stubb. Åbo 8.10.2017. Foto: Håkan Eklund. Nr 281/365.
Ögonsten
Kompisar. Åbo 7.10.2017. Foto: Håkan Eklund. Nr 280/365.
Görans betraktelser
I ryska Karelen (Vuokkiniemi, Ryssland) anno 2017. Foto: Håkan Eklund.
Det första jag läser i Fotosidan Magasin är Göran Segeholms Bildbetraktelser. De innehåller alltid något utöver det traditionella; han går på djupet.
En intressantare fotopedagog får man söka efter.
I senaste nummer (nr 6/2017) tar han upp ett ämne som är så missförstått bland de flesta fotografer och exponeras främst vid fotoutställningar, nämligen val av bildtitel, som jag vet att också jag använder fel.
"Felet" består i att vi ofta ger en titel som berättar vad bilden redan visar, Segeholm jämför det med att publicera ett färdigt ifyllt korsord! :-) Det är sådana jämförelser som man minns! Han skriver att bildtiteln inte skall tala om för betraktaren vad man redan ser, och förväntas se och läsa in i bilden. Precis som jag själv gjorde med dagens bild (sovande gäss ...). Utan att tänka.
Men bildtitlar är svåra. Jag har ingen aning om vad som skulle passa på bilden ovan, eller snarare - det skulle kräva tid att tänka ut något klurigt.
Mera är mera
Tupplurstid. Mietoisviken 6.10.2017. Foto: Håkan Eklund. Nr 279/365.
Det kan inte förnekas, antal har betydelse. Stod igen en timme uppe på en bergsknalle med tubkikare och teleobjektiv och njöt av "vildgäss" i tusental som representerade flera olika arter. På bilden ovan finns ca 100 individer vitkindade gäss, en bråkdel av de närvarande (tot. 4900) . Längre bort fanns bläsgäss (315), sädgäss (572) och grågäss.
Och strax innan en regnskur i kvällssol som skapade en en fin regnbåge i fonden passerad ett 100-tal tranor i fina formationer högt över mig, med kurs mot söder.
Sammantaget ett underbart ljudlandskap med vemodigt ropande tranor och kacklande arktiska gäss. Höstkänsla.
Innan jag gick passerade en vacker blå kärrhök hane på låg höjd, senare också en hona. Fåglar som är lätta att artbestämma.
Fågelvimmel & kakafoni
Kungen. Mietoisviken 5.10.2017. Foto: Håkan Eklund. Nr 278/365.
Gjorde en kvällstur ut till en havsvik 35 km norr om Åbo. Det hade legat en tät dimma över området som hade lättat under eftermiddagen och det kokade av arktiska gäss, minst 5000 i antal.
Främst vitkindade gäss, men också 100-tals bläsgäss, sädgäss, några spetsbergsgäss och grågäss. Två havsörnar kom och gick och då flög alla gäss upp under en otrolig kakafoni; härligt! Vilken respekt för örnarna.
Ordet kakofoni betyder egentligen missljud, disharmoni, illalåtande sammanblandningar av olikartade ljud, helt enkelt osköna ackord. Det kunde det kanske kännas som för en icke fågelskådare, men rena rama bomullen i en ornitologs öron. Ett tecken på fågelrikedom.
Här har de lugnat ner sig, havsörnen är mest intresserad av en död grågås som flöt omkring i strandvattnet.
Örnens parkerade sig på stranden inte långt från mig och två andra skådare och väntade bara på att vi skulle försvinna så att den kunde hämta hem steken. Jag kan inte bedöma åldern på denna örn, kanske i 5-års åldern?
Också ett 100-tal vadare längs stränderna, mest brushanar. Sökte kustpipare och kustsnäppa, men kammade noll.