Med leriga skor

FOTOGRAFISKA DAGBOKSFRAGMENT

Ett trevligt bildvisningskoncept


Analog nostalgi. Brusaby, Kimito 19.2.2017. Foto: Håkan Eklund. Nr 50/365.

Tillbringade förmiddagen med en 20 x 20-bildvisning (Pecha kucha) med nio bildvisare; det blev en omväxlande och trevlig session.

Här några tips som jag plockat ut (baserat på erfarenhet) angående bildvisningskonceptet som blir allt mera populärt; passa bra för olika typer av föreningar, vid fotofestivaler etc.

- tänk att du skall illustrera en kort berättelse med 20 bilder
- undvik att bli för spretig
- eftersom tiden är kort gäller det att fokusera på något specifikt, en kort berättelse om en resa, en fotoutflykt, din hemvik/favoritstrand, din hemskog, din blomsteräng, din fågelmatning, och så vidare
- gör det inte för svårt, välj en enkel och medryckande berättelse/motivområde
- börja planeringen med att tänka på berättelsen (6 min och 40 sek), det är inte mycket som ryms med
- välj något som du fritt kan berätta om, där du inte behöver en massa nedskriven fakta
- välj sen ut bilderna som skall illustrera berättelsen, sätt in dem i ett bildspel (ex. LR eller motsvarande) där du kan ställa in en automatisk visningstid på 20 sek/bild
- tänk på att ha omväxlande format (kvadrat, 4 x 5, panorama), översiktsbilder, närbilder etc
- ha gärna en ingångsbild där du satt med titeln på bildvisningen, samt ditt eget namn
- avsluta gärna med en bild där du tackar för dig, kanske ger dina kontaktuppgifter etc
- öva detta hemma, du skall prata i vanlig lugn takt, medan bilderna rullar på, småningom märker du vad som funkar, eller vad som inte hinns med
- undvik att låsa ditt prat till enstaka bilder (dvs. att allt detta måste du hinna säga så länge denna specifika bild är framme ...)
- undvik situationer där ”pratet tar slut” innan 20 sek har gått, blir det plötsligt dödstyst i rummet 5-6 sekunder innan nästa bild, känns tiden/pausen längre än vad den är
- prata på i jämn takt trots att bilden byter till en ny, då blir det ett behagligt flyt som åhöraren njuter av (och du själv)
- tänk på hur du berättar något för dina vänner, enkelt, naturligt och avslappnat
- läs inte texten från något papper, det blir sällan bra, inte läser du heller från ett papper när du berättar om en fotoutflykt för dina vänner
- däremot kan man ju ha några nyckelord per bild, i kronologiskt ordning för att hjälpa minnet, inför publik är det ju lätt att glömma det som man tänkt säga
- den som är van att jobba med ”mindmaps” har här en ypperlig möjlighet att använda det konceptet

 _______________________________________________________________________

Pecha kucha (ペチャクチャ) är ett presentationsformat som alltid innehåller 20 bilder, som visas 20 sekunder vardera. Pecha kucha-formatet uppkom i Japan, och har sedan spritt sig världen runt. Uttrycket är onomatopoetiskt och betyder ungefär 'snick-snack'.

En typisk PechaKucha-kväll innehåller 8 till 14 presentationer. Presentatörerna och en stor del av publiken är oftast från områden som design, arkitektur, fotografi, konst och andra kreativa yrken. De flesta presentatörer är designers vilka visar upp sitt kreativa arbete, men presentatörer kan även tala om resande, forskningsprojekt, studentprojekt, fritidsintressen, samlingar eller andra passioner.
Källa: https://sv.wikipedia.org/wiki/Pecha_kucha

Postat 2017-02-19 13:35 | Läst 1550 ggr. | Permalink | Kommentarer (1) | Kommentera

En dag fylld med positiv och kreativ energi


I berättartager. Brusaby, Kimito 18.2.2017. Foto: Håkan Eklund. Nr 49/365.

En hel dag med naturfotografen, konstnären och författaren Heikki Willamo är en dag fylld med en massa positiv energi. Som idag. En dag som jag och tjugo fotointresserade lever länge på.

Postat 2017-02-18 17:59 | Läst 1435 ggr. | Permalink | Kommentarer (0) | Kommentera

Att vara beredd skapar turbilder


Sekundmöte på vinterväg. Salo 17.2.2017. Foto: Håkan Eklund.

I bilen har jag alltid kameran med 70-200 mm klar i sätet intill, klar för användning. Har alltid kollat inställningar (ISO, slutartid, bländare) för rådande ljus (kör med M sen 10 år tillbaka ...).

Ibland har jag nytta av beredskapen, som här. Såg plötsligt en rödräv på vägen framför, stannade. Hann ta några bilder genom vindrutan innan en bil kom från motsatta hållet och skrämde bort räven.

Ett sekundmöte.

Men det räckte.

Postat 2017-02-17 23:23 | Läst 1792 ggr. | Permalink | Kommentarer (7) | Kommentera

Möttes av vårsång


Minnet av en vinter som inte blev av. Kimitoön 17.2.2017. Foto: Håkan Eklund. Nr 48/365.

Möttes av ett vårligt ljudlandskap när jag hämtade in morgontidningen i gryningen. En vackert flöjtande koltrast. Mötte flyttande ringduvor (4 ex) på väg till jobbet. Vårkänsla.

Åker upp till vinter med mina kursdeltagare om några veckor, måste bara få uppleva ett snölandskap och vinter - innan säsongen är över.

Postat 2017-02-17 22:01 | Läst 1359 ggr. | Permalink | Kommentarer (3) | Kommentera

Äntligen hökuggla


Där sitter Surnian, härligt! Lundo 16.2.2017. Foto: Håkan Eklund. Nr 47/365.

Det är några år sen jag senast såg en hökuggla (Surnia ulula). Och visst har jag en massa bilder av arten, men ändå har jag inte kunnat låta bli att sätta en del energi på att hitta just den här individen. Jag har besökt området (25 min från hemmet) ett antal gånger, men alltid kammat noll. Fågeln har hållit till i området sen den 5 november 2016. Också senaste vinter fanns en höguggla i området.

Idag på hemvägen från jobbet gjorde jag en sväng via det lilla odlingsområdet, och se, på avstånd ser jag en liten mörk prick i en talltopp uppe på en liten bergssluttning intill åkrarna. Äntligen! Bara så kul! Inte för att jag behövde någon bild, men det är ju svårt att låta bli.

Tog några på avstånd genom grenverk med mitt 500 mm, precis så som Heikki Willamo brukar göra ... Och visst blir det en speciell stämning när inte allt är så övertydligt. Det mörka i bilden är "ekologiskt" (täta grangrenar), dvs inte ett bildredigeringstrick.

Dessutom störde jag inte det minsta. Idag har det blivit ett otyg när en massa fotograferande människor drar mellan olika lockande fågelarter (som plockas från olika föreningars rapportsidor på nätet; nedan ett exempel inklistrat från Åbotrakten) och ibland gör mera skada än nytta.

Speciellt vintertid vid köld och snö kan hela den cirkusen störa fåglarnas provianteringsbestyr, ibland med förödande konsekvenser. Naturfotoetik går ut på att minimera störningar så mycket som möjligt.

På avstånd stod jag sen och följde med dess förehavanden med min handkikare. Två gånger dök den ner i en dikeskant, men den verkade ha missat. På bilden sitter den med ryggen till och tittar till vänster. Den har ju teckningar i nacken som påminner om ansiktet, som också har en uppgift ...

I början av 1800-talet kallades fågeln för sparfhök-uggla, sedan 1824 för höguggla (Nilsson) som är ett bra namn. Den är ju "hökvattrad" på framsidan och dagaktiv som våra hökar som är dagrovfåglar.

Tidigare under dagen såg jag en ung kungsörn och en tornfalk från bilen, i Salotrakten, och lyckades fotografera en rödräv på vägen framför mig.

Vissa dagar är bättre än andra.

Här ett exempel på lokala fågelföreningens rapportsida: (på finska heter hökuggla "mössuggla", hiiri = mus/uggla=pöllö ).

http://www.tiira.fi/mielenkiintoiset2_TLY.html
16.2.2017
Teeri  Pöytyä Pohjankulma, Sirkkala 49 8 n 8 n muutaman sadan metrin päässä isosta parvesta ko... (Mikko Tamminen)
Hiirihaukka  Paimio VT-110, Vehka-aho 1 p (Ilkka Kallio)
Hiirihaukka  Nousiainen Akkoistentie 1 N (Hannu Kormano)
Piekana  Paimio Kravinkuja, Herrankartano 1 p (Reijo Vikman, Hanna Järvinen)
Uuttukyyhky  Pöytyä Lankkinen Hakamäki 1 p (Mikko Tamminen)
Turkinkyyhky  Salo Moisionkatu 1 p (Olli Pekka Aaltonen)
Hiiripöllö  Lieto Ahteenmetsä, Kailassuo 1 p, Kytiksellä yksinään puun latvassa. (Simo Pilpola)
Hiiripöllö  Lieto Taka-Raukkala, Kailassuo 1 p (Seppo Aspelund, Håkan Eklund)
Sarvipöllö 15.-16.2. Masku Lankila 3 1 n 3kv reng, 1 k +2kv reng, 1 n +2kv reng, Edellis ja ... (Ari Rivasto)
Sarvipöllö 15.-16.2. Mynämäki Mietoinen Ruonkallio 6 1 n +3kv reng, 1 n +3kv reng, 1 n 2kv reng, 1 k 2kv ... (Kari Hiivola)
Koskikara  Turku Halinen 3 (Olavi Nurmi)
Peukaloinen  Salo Halikonlahti 1 ä (Reijo Vikman)
Peukaloinen  Turku Koroinen 1 ä, Lähellä Halistenkoskea (Tarmo Nurmi)
Peukaloinen  Salo Joensuun pellot 1 p, Lensi rankakasaan piiloon (Olli Pekka Aaltonen)
Punakylkirastas  Kaarina Rauvolanlahti 1 p, räkättien seurassa (Paavo Harri, Aino Loivaranta, Pekka Loivaranta, Raimo Sirkiä)
Mustapääkerttu 2.-16.2. Parainen Söderby 1 n p, ruokinnalla (Raija Salminen, Kaj Robertsson)
Urpiainen  Oripää Koivusaari, Niinimäki 276 p (Mikko Tamminen)
Urpiainen  Pöytyä Kaulanperä, Arkkila 130 NW (Mikko Tamminen)

Postat 2017-02-16 17:33 | Läst 2077 ggr. | Permalink | Kommentarer (3) | Kommentera
Föregående 1 2 3 ... 7 Nästa