FOTOGRAFISKA DAGBOKSFRAGMENT

Äntligen hökuggla


Där sitter Surnian, härligt! Lundo 16.2.2017. Foto: Håkan Eklund. Nr 47/365.

Det är några år sen jag senast såg en hökuggla (Surnia ulula). Och visst har jag en massa bilder av arten, men ändå har jag inte kunnat låta bli att sätta en del energi på att hitta just den här individen. Jag har besökt området (25 min från hemmet) ett antal gånger, men alltid kammat noll. Fågeln har hållit till i området sen den 5 november 2016. Också senaste vinter fanns en höguggla i området.

Idag på hemvägen från jobbet gjorde jag en sväng via det lilla odlingsområdet, och se, på avstånd ser jag en liten mörk prick i en talltopp uppe på en liten bergssluttning intill åkrarna. Äntligen! Bara så kul! Inte för att jag behövde någon bild, men det är ju svårt att låta bli.

Tog några på avstånd genom grenverk med mitt 500 mm, precis så som Heikki Willamo brukar göra ... Och visst blir det en speciell stämning när inte allt är så övertydligt. Det mörka i bilden är "ekologiskt" (täta grangrenar), dvs inte ett bildredigeringstrick.

Dessutom störde jag inte det minsta. Idag har det blivit ett otyg när en massa fotograferande människor drar mellan olika lockande fågelarter (som plockas från olika föreningars rapportsidor på nätet; nedan ett exempel inklistrat från Åbotrakten) och ibland gör mera skada än nytta.

Speciellt vintertid vid köld och snö kan hela den cirkusen störa fåglarnas provianteringsbestyr, ibland med förödande konsekvenser. Naturfotoetik går ut på att minimera störningar så mycket som möjligt.

På avstånd stod jag sen och följde med dess förehavanden med min handkikare. Två gånger dök den ner i en dikeskant, men den verkade ha missat. På bilden sitter den med ryggen till och tittar till vänster. Den har ju teckningar i nacken som påminner om ansiktet, som också har en uppgift ...

I början av 1800-talet kallades fågeln för sparfhök-uggla, sedan 1824 för höguggla (Nilsson) som är ett bra namn. Den är ju "hökvattrad" på framsidan och dagaktiv som våra hökar som är dagrovfåglar.

Tidigare under dagen såg jag en ung kungsörn och en tornfalk från bilen, i Salotrakten, och lyckades fotografera en rödräv på vägen framför mig.

Vissa dagar är bättre än andra.

Här ett exempel på lokala fågelföreningens rapportsida: (på finska heter hökuggla "mössuggla", hiiri = mus/uggla=pöllö ).

http://www.tiira.fi/mielenkiintoiset2_TLY.html
16.2.2017
Teeri  Pöytyä Pohjankulma, Sirkkala 49 8 n 8 n muutaman sadan metrin päässä isosta parvesta ko... (Mikko Tamminen)
Hiirihaukka  Paimio VT-110, Vehka-aho 1 p (Ilkka Kallio)
Hiirihaukka  Nousiainen Akkoistentie 1 N (Hannu Kormano)
Piekana  Paimio Kravinkuja, Herrankartano 1 p (Reijo Vikman, Hanna Järvinen)
Uuttukyyhky  Pöytyä Lankkinen Hakamäki 1 p (Mikko Tamminen)
Turkinkyyhky  Salo Moisionkatu 1 p (Olli Pekka Aaltonen)
Hiiripöllö  Lieto Ahteenmetsä, Kailassuo 1 p, Kytiksellä yksinään puun latvassa. (Simo Pilpola)
Hiiripöllö  Lieto Taka-Raukkala, Kailassuo 1 p (Seppo Aspelund, Håkan Eklund)
Sarvipöllö 15.-16.2. Masku Lankila 3 1 n 3kv reng, 1 k +2kv reng, 1 n +2kv reng, Edellis ja ... (Ari Rivasto)
Sarvipöllö 15.-16.2. Mynämäki Mietoinen Ruonkallio 6 1 n +3kv reng, 1 n +3kv reng, 1 n 2kv reng, 1 k 2kv ... (Kari Hiivola)
Koskikara  Turku Halinen 3 (Olavi Nurmi)
Peukaloinen  Salo Halikonlahti 1 ä (Reijo Vikman)
Peukaloinen  Turku Koroinen 1 ä, Lähellä Halistenkoskea (Tarmo Nurmi)
Peukaloinen  Salo Joensuun pellot 1 p, Lensi rankakasaan piiloon (Olli Pekka Aaltonen)
Punakylkirastas  Kaarina Rauvolanlahti 1 p, räkättien seurassa (Paavo Harri, Aino Loivaranta, Pekka Loivaranta, Raimo Sirkiä)
Mustapääkerttu 2.-16.2. Parainen Söderby 1 n p, ruokinnalla (Raija Salminen, Kaj Robertsson)
Urpiainen  Oripää Koivusaari, Niinimäki 276 p (Mikko Tamminen)
Urpiainen  Pöytyä Kaulanperä, Arkkila 130 NW (Mikko Tamminen)

Inlagt 2017-02-16 17:33 | Läst 2080 ggr. | Permalink
Grattis till både hökuggla och god fotomoral.
Bra gjort! Och snyggt!/ Björn T
En mycket stämningsfull och vacker bild på hökugglan.
Hälsningar Lena