Med leriga skor
Bättre än sin far
I gott sällskap 19.1.2017. Foto från min datorskärm 20.1.2017.
Det är alltid skojigt att se egna barn växa upp och småningom bli klokare än sina föräldrar :-)
Hade nöjet att studera sonens premiär i direktsändning på teve i går kväll, i ett debattprogram där bl.a. trumpen avhandlades.
På bilden ovan sitter Robert till vänster i samspråk med programledaren.
Och han var nog mera lugn och sansad än sin far; jag har varit med några gånger och tenderar att "brusa upp mig" och kanske vara alltför ivrig; sonen var lugnare.
Så här informerade Yle (vårt Public Service-bolag) om programmet: "Vart är världen på väg när populister väljs till makten, folkmassor flyr krig och nationalismen vädrar morgonluft? I Obs debatt författaren Katerina Janouch, professor Henrik Meinander, fredsforskaren Tarja Cronberg och statsvetaren Robert Eklund. Programledare: Heidi Finnilä."
Bilder innehåller berättelser
Berättelser. Aura å, Åbo. 19.1.2017. Foto: Håkan Eklund. Nr 19/365.
Ibland brukar jag reflektera över alla de berättelser olika element i en bild innehåller. Som här. Men då gäller det ju också att man vet något om stället, om det som bilden har fryst under en bråkdel av en sekund.
Den gamla lyftkranen mitt i bilden representerar en tid och en industri som kommit och gått, som ryssarna försökte bomba sönder under kriget. Idag står de som ett minnesmärke över skeppsbyggnadstraditionen vid Aura å; varvet var det största i sitt slag i landet en gång i tiden (http://www.kulturmiljo.fi/read/asp/rsv_kohde_det.aspx?KOHDE_ID=4095).
Längst till vänster i fonden skymtar ett av de nybyggda våningshus som byggt under senare år längs åstranden, efter att man först sprängt bort bergväggen som gick nästan fram till vattnet.
Fartyget till höger om kranen är S/S Bore, senare S/S Borea och M/S Kristina Regina - som var den första egentliga bilfärjan på linjen Åbo–Stockholm och samtidigt ett av de sista ångfartygen som byggts i Skandinavien.
Strax bakom fartyget skymtar Åbo slott som grundades på 1280-talet och användes då av den svenska kungens ståthållare och soldater. En lång historia.
Vid kajen till höger några av de krigsfartyg från Åbo flottstation där jag i tiden gjorde min värnplikt, idag är de museifartyg.
Och spåren i snön, ja - där är era gissningar lika bra som mina.
Alla dessa element i bilden innehåller i sig så många berättelser och människoöden, att de kunde fylla spaltkilometer med böcker.
Skojigt med feedback
I skymningen vid Aura å, Åbo. 18.1.2017. Foto: Håkan Eklund. Nr 18/365.
När man skriver i tidning kommer det sällan någon feedback, om det kommer är det oftast någon som är arg. Annars är det ju för det tysta folket (eller väggen) som man skriver, känns det som ...
Å andra sidan är det väl ok, sådana som är nöjda är oftast tysta och den mekaniska "gillakulturen" i sociala medier är alltför urvattnad för att ha någon större relevans.
Därför blev jag positivt överraskad när jag idag fick ett mejl från författaren till boken om Victor Hasselblad, Sören Gunnarsson, som söker ett ställe i Stockholm för att presentera sin bok ; han avslutar sitt mejl så här:
Peters princip
Beslöjad. Åbo 17.1.2017. Foto: Håkan Eklund. Nr 17/365.
Ok, nu har jag stormläst boken om Trump och jag kan sammanfatta intrycket med de ord som Göteborgspostens recensent skriver: ”Trump och vredens Amerika är en av de obehagligaste böcker jag läst på länge. Den ger en kuslig föraning om den värld som nu håller på att växa fram, en värld där känslor är allt och förnuft inget.”
https://www.forlaget.com/bocker/trump-och-vredens-amerika/
Boken är en suveränt fin journalistisk produkt, som presenterar en person som de flesta i världen nog inte vill se som president. När Trumpen anmälde sig som presidentkandidat hade han inte en enda dags erfarenhet av varken politiken eller militären; nu leder han båda ...
Månne det inte slutar med konceptet nedan, en bok som jag rekommenderar (liksom också boken om Trump):
"Peters princip lanserades av Dr. Laurence J. Peter. Innebörden av Peters princip är att alla framgångsrika medarbetare i en hierarkisk struktur kommer att befordras till sin högsta kompetensnivå eftersom de har visat sig vara bra på det de gör. Efter detta kommer de att befordras till sin inkompetensnivå.
Följdsats 1: Om tiden och antalet trappsteg är tillräckliga kommer varje anställd att klättra till och stanna på en nivå högre än hans kompetens medger.
Följdsats 2: Med tiden kommer alla befattningar att innehas av någon som är inkompetent att sköta uppgiften.
Teorin lanserades på ett humoristiskt sätt i boken The Peter Principle, utgiven 1969. Bokens svenska titel är "Peters princip : en "hierarkiologisk studie" av inkompetensens förekomst och symtom" och är översatt och något försvenskad av Jan Wahlén, utgiven 1970. Teorins centrala del beskrivs i boken som följer: I en hierarkisk organisation kommer varje anställd att befordras till sin inkompetensnivå."
(https://sv.wikipedia.org/wiki/Peters_princip)
Putsat och rent
Stilrent enligt handboken. Sagu 16.1.2017. Foto: Håkan Eklund. Nr 16/365.
Kunde inte låta bli att stanna och ta en bild av denna duktiga skogsägares gallring. Detta är stilrent enligt alla skogsskötselnormer och -direktiv. Efter detta får beståndet växa till sig några decennier; när tallarna ger sågtimmer kalavverkas skogen.
Det finns bara ett MEN. I dylika skogar har man inte alls tänkt på viltvård eller biologisk mångfald, här finns inget buskskikt, inget för hålbyggande skogsmesar, inga trädkronor som klarar av rovfågelbon etc. Här är det skogsekonomi som gäller, inte skogsekologi.
Ok, detta är ett litet område. Men när de flesta skogar tenderar att skötas så här går det dåligt för våra inhemska skogsfåglar (skogshönsfåglar, skogsmesar, skogsugglor ...). Inget under att de under det senaste halvseklet minskat i antal, många arter ha minskat med 70 %.