Med leriga skor
Kvinnor-kan-succé
Ur BioFoto-damernas utställnings gästbok. Camera Naturas naturfotodag, Västerås. 13.2.2016. Foto: Håkan Eklund.
BioFoto-damernas "Sixty chicks-Wild Pics" blev en succé här i Västerås under Camera Naturas naturfotodag. De har fått stor uppmärksamhet under dagen (samt TV-intervju i går) ; en mäktig utställning med bilder från alla de genrer som männen i decennier "dominerat".
http://www.fotosidan.se/blogs/magganfs/sixty-chicks-wild-picks.htm
Mycket positivt att se kvinnornas frammarsch inom naturfotografering; dock endast en kvinnlig bildvisare under dagens program.... Hoppas att arrangörerna hittar fler till nästa år.
Ett stort tack till BioFoto Finlands ordförande Heidi Holmlund som har varit en nyckelperson i detta utställningsprojekt för initiering av samarbetet, tillsammans med bl.a. Lotta Lund från BioFoto Sverige. En del av planerna smiddes under ett BFF-workshop på Åland senaste vår (med Patrik Larsson), med enbart kvinnliga deltagare från Finland och Sverige.
Jag var ordförande för BFF (BioFoto Finland) under etableringsåren (http://www.biofoto.fi/om-oss/historik), och gav över "klubban" till Heidi när jag kände att föreningen äntligen fått luft under vingarna och jag kände att jag gjort mitt. BFF initierades av Naturfotokursdeltagare "Nafo 1" (Specialyrkesexamen för fotografer med natur som kompetens) efter Vårgårdafestivalen 2007, en utbildning som jag nu håller i trådarna för, där vi väljer in 40 - 50 % kvinnor.
Heidi H är en energisk kvinnokraft som betytt mycket för BioFoto Finland. I uppbyggnadsskedet hade vi ett 20-tal medlemmar, nu närmare 100. Och BFF bara växer ... = den enda nationella naturfotoföreningen med svenska som föreningsspråk i Finland.
I Sverige och Norge finns det massor med regionala BF-föreningar.
Kvinnor kan naturfoto
Två kvar. Naturfotodagen i Västerås. 13.2.2016 kl. 07.45. Foto: Håkan Eklund.
En historisk fotoutställning kan idag beskådas i Aros Congress Center i Västerås, under Camera Naturas naturfotodag. Det är damer från BioFoto Finland/-Sverige och -Norge som slagit sig ihop och visar upp en mäktig bildskörd (60 fototavlor) i ståtlig inramning (= gamla, väderslitna bräder). Imponerande!
En liten arbetsstyrka på tre finlandssvenska och två rikssvenska biofotingar höll på hela dagen igår med inramning, och hängning, de kom till hotellet sent (när kongresscentret stängde), rätt trötta - och i morse kl.07 följde jag med när resten av jobbet fixades.
På bilden ovan: fr.v. Annika (Finland), Lotta (Sverige), Heidi och Barbro (Finland). Heidi Holmlund är ordförande för BioFoto Finland.
P.S. En kvällskommentar från hotellrummet efter en fin naturfotodag: ja, ni svenskar tycks vara genuskänsliga ... men det är ju bara kul. Initiativet till detta hittas ändå i Svenskfinland.
Dagens första besökare på Fotografiska
Gott om utrymme. Fotografiska, Sthlm 12.2.2016. Foto: Håkan Eklund.
Trevligt med ett ställe som förstår att öppna tidigt. Att Fotografiska håller öppet från 09 till 22 varje dag, är klokt.
När man anländer med Viking Line till Sthlm innan staden vaknat på riktigt, är det kul att kunna börja dagen med god fotokonst. I lugn och ro. Under tidig förmiddag är det gott om utrymme. Men först måste man ju få några timmar att gå; brukar alltid hitta ett frukostställe på Södermalm. Sen tillbaka till Stadsgårdskajen.
Njöt stort av The Walther Collection (12.2.-15.5.2016) som visade intressant material från bl.a. Afrika och Asien. Det är ju inte varje dag man får se fotografiska verk från olika afrikanska länder, eller från Kina.
http://fotografiska.eu/utstallningar/utstallning/walther-collection/
Tidig morgon på Skeppsholmen
I gryningen. Skeppsholmen, Stockholm. 12.2.2016. Foto: Håkan Eklund. Nr 43/366.
Ur led är vädret
Nautelankoski, Aura å. 11.2.2016. Foto: Håkan Eklund. Nr 42/366.
Just nu borde det vara den kallaste vinterperioden, med snö och is och vinterljus. Men nej, istället är det islossning på gång och forsarna flödar som på våren.
Ifjol såg dagens bild 11.2 ut så här: http://www.fotosidan.se/blogs/hawk/spar-i-snon-iv.htm
Hade årets första sjungande grönsiskor på hemgården i morse, en hel flock som sjöng i kör. De sjunger mycket vackert, men med svag "röst" som inte bär långt. Största delen av våra "finska" grönsiskorna är flyttfåglar, men de far väl inte längre än vad de behöver. Dessa var nog sådana som varit ut på vift söderut, men kommit tillbaka med de milda, fuktiga vindarna.
Samtidigt tre stenknäckar i ett annat träd; de är stannfåglar.