Med leriga skor
Ännu om IT-skurkar
Kväll i Berlin. December 2014. Foto: Håkan Eklund.
Skurkföljetongen fortsätter. Har märkt att jag fått väldigt få mejl på min gmail adress de senaste dagarna. Är svaret månne detta, som en datakunnig kompis mejlade för en stund sen:
"När jag började titta närmare på meilen idag märkte jag att de i själva verket använder ett annat trick för att behålla kontrollen över meilkonversationerna. Alla deras meil har reply-to (sänd svar till ...) inställt till [email protected] . Observera domänen som alltså inte är gmail.com. Det betyder att alla svar går till ett annat konto som de har koll över fast du lyckats med att stänga ute alla som var inne i ditt konto. Den inställningen är fortfarande aktiv i ditt konto så mitt svar skulle ha gått till skojarna om jag inte själv skrivit in din rätta adress."
Detta är nu åtgärdat, men troligen fortsätter skurkarna att skicka ut meddelanden till den digra adresslistan de kommit över, med en avsändaradress som liknar min riktiga, men som inte är det! Kolla noga ... Alltså alla ni som mejlar/svarar, kolla adressen, att den är riktig. Vi skall inte böja oss för dylika skurkar som sitter (av spåren att döma) i London med gycklar med folks vardagsliv.
Här info från Google som jag förstås borde ha läst tidigare ...
"Webbplatser eller meddelanden med nätfiske försöker lura dig att avslöja personliga uppgifter. De ser ut att komma från en bank, ett socialt nätverk, Google eller någon annan trovärdig källa. Om du får ett misstänkt meddelande ska du inte ange uppgifterna som efterfrågas. Här ger vi dig några råd om hur du känner igen nätfiske och skyddar ditt konto.
Tänk efter innan du klickar Var uppmärksam när du loggar in. Cyberbrottslingar kan använda länkar i e-postmeddelanden, tweets, inlägg och reklam på webben för att skicka dig vidare till falska inloggningsskärmar där de kan stjäla ditt lösenord. Logga bara in på ditt konto om du är helt säker på att du har kommit till rätt webbplats. Kontrollera webbadressen för säkerhets skull.
Hur vet jag om jag utsätts för nätfiske? Var alltid försiktig om du får ett meddelande där personliga uppgifter efterfrågas eller om du får ett meddelande som leder vidare till en webbsida där du ombeds ange personliga uppgifter. Om du får ett sådant meddelande ska du inte ange några uppgifter. Det gäller särskilt om meddelandet ser ut att komma från Google eller Gmail. Google skickar aldrig meddelanden oombett för att be om ditt lösenord eller personliga uppgifter, eller meddelanden som innehåller körbara bilagor.
I meddelanden och på webbplatser där man vill komma åt din information kan du bli ombedd att uppge följande:
- användarnamn och lösenord
- personnummer
- bankkontonummer
- pinkoder
- fullständigt kreditkortsnummer
- din mors flicknamn
- din födelsedag
Vad ska jag göra om jag upptäcker nätfiske? Det viktigaste är att aldrig skicka personliga eller ekonomiska uppgifter som svar på misstänkta e-postmeddelanden, tweets eller andra inlägg. Ange inte heller dina uppgifter i formulär eller på inloggningssidor som du har kommit till efter att ha klickat på länkar i sådana meddelanden.
I Gmail och de flesta andra e-posttjänster kan du rapportera misstänkta e-postmeddelanden och försök till nätfiske Om du vill rapportera nätfiske i Gmail klickar du på pilen bredvid Svara och väljer Rapportera nätfiske.
Välj alternativet Rapportera meddelande som nätfiske för att slutföra processen."
Tappar förtroendet för gmail
Har sett rött idag ... Hirvensalo, Åbo 4.12.2014. Foto: Håkan Eklund. Nr 338/365.
Skulle vara intressant att vet hur internetskurkar jobbar, och om folk verkligen är så naiva att de tror på dylika falska meddelanden som i morse skickades ut via min mejladress. De som är alerta ser ju att grammatiken inte är något att hurra för, som genast borde få varningslampor att blinka rött.
Så här skrev de:
______________________________________________________________________
Subject: God morgon, VIKTIGT! hjälpa!
Ledsen för det besvär, jag är i Limassol, Cypern. Jag är här i en vecka och jag bara tappat bort min påse innehållande alla mina viktiga poster, telefon och pengar vid busstationen. Jag behöver lite hjälp från er.
Tack vare
_______________________________________________________________________
Just det, tack vare ... vad betyder månne det? Det är väl någon google översättning? Jag fick ett likadant mejl från en kompis mejladress för några veckors sen, från samma Limasol, men då på (felfri) engelska. Min första reaktion var förstås varför en kille som är svenskspråkig börjar tigga pengar från Cypern på engelska, förstod snabbt att det var ett skurkstreck.
Carl Bildt lär väl ha råkat ut för samma gäng också ...
Trots att jag har tillgång till två andra välskyddade mejladresser (universitet/yrkesinstitut) så har jag gillat gmail, snabbt och enkelt, och sen vet jag att alla mejl på den adressen är bara till mig, inte till 100-tala andra på samma arbetsplats. Men nu börjar jag nog dra öronen åt mig, om Google och gmail är något att lita på? när det är så här enkelt att bli sjanghajad ...
Gmail kapning- så går det till
Fotoutställning i Berlin, nov. 2014. Foto: Håkan Eklund.
Så har det då hänt att ens gmail blivit kapat. Just nu skickas ett meddelande ut till alla
tusentals adresser som de kommit åt, att jag befinner mig i Limasol, Cypern, att jag blivit av med mitt pass, mina pengar, min telefon - och vill ha hjälp ... Hjälp INTE.
Och det lär till och med vara skrivet på svenska.
Senast jag fick ett likadant var från en vän till mig, men då var det på engelska - och jag förstod att det var en fälla. Också han var på busstationen i Limasol ...
Lurendrejeri.
Så här gick det till. Igår kväll när jag satt och jobbade poppade ett meddelande upp på min gmail som påminde om att boxen är snart full (som jag visste om, får in så många stora bildfiler ...), att jag kan behändigt kan förstora kapaciteten om jag loggar in på nytt. Som jag gjorde ...
Sen efteråt hade jag nog en ryggmärgskänsla som inte kändes bra, en känsla som visade sig vara korrekt. Tyvärr.
Nu har jag bytt inloggningskod, men alla ni som fått tiggarmejlet "från mig" - radera det!
Min vän dataexperten spårade skurkarna till England, hade ett arabiskt språk ...
Samtidigt som jag jobbade på datorn i går, sent på eftermiddagen hade jag Aftonbladets webbplats uppe (kollade politiken ...) och det lär komma in en massa skit vid dyliga sajters annonser - hur det nu sen går till. Så berättade en dataexpert till mig, att meddelandet som lurade mig kom via en dylik browser.
Charles B
Decemberbrygga. Satava, Åbo 3.12.2014. Foto: Håkan Eklund. Nr 337/365.
Ibland plockar jag fram någon av Charles Bukowskis diktböcker, för att bara njuta av hans enkla men läsvärda sanningar, som denna:
sometimes you are liked for all the wrong
reasons
or hated for all the wrong reasons
or given credit where there is
none.
I once lived with a woman who
said that I was the funniest man
she had ever met
and she often laughed
when I said something serious.
"oh," she´d laugh, "you ought to be
in the entertainment
business!"
but when I tried to be funny
she´d say,
"what the hell do you mean by
that? you´re not
funny.
Sjövägen till Stockholm
I gryningen. Runsala, Åbo 2 december 2014. Foto: Håkan Eklund. Nr 336/365.
Gjorde en avstickare in till grannön Runsala på väg till jobbet. Passade på att fotografera en av Stockholmsbåtarna som just lämnat hamnen (kl.09).
Det är ännu halvmörkt, men en spricka i molnen släpper ner lite ljus och ger liv åt vattnet. Här går vägen från Åbo till Stockholm, .
Bakom fartyget skymtar min ö, Hirvensalo.
Lite snö från natten ljusar upp stranden där Ruisrock-festivalens hjärta hittas under ett sommarveckoslut. Ruisrock är Europas nästäldsta rockfestival, med rötter i 1970-talet. Då trängs 70 000 - 90 000 i detta natursköna område.
När jag fäller ihop stativet hörs några domherrar försynt småprata i ett träd intill, en ny dag får sin början. Under årets mörkaste månad.