FOTOGRAFISKA DAGBOKSFRAGMENT

Ännu om IT-skurkar


Kväll i Berlin. December 2014. Foto: Håkan Eklund.

Skurkföljetongen fortsätter. Har märkt att jag fått väldigt få mejl på min gmail adress de senaste dagarna. Är svaret månne detta, som en datakunnig kompis mejlade för en stund sen:

"När jag började titta närmare på meilen idag märkte jag att de i själva verket använder ett annat trick för att behålla kontrollen över meilkonversationerna. Alla deras meil har reply-to (sänd svar till ...) inställt till [email protected] . Observera domänen som alltså inte är gmail.com. Det betyder att alla svar går till ett annat konto som de har koll över fast du lyckats med att stänga ute alla som var inne i ditt konto. Den inställningen är fortfarande aktiv i ditt konto så mitt svar skulle ha gått till skojarna om jag inte själv skrivit in din rätta adress."

Detta är nu åtgärdat, men troligen fortsätter skurkarna att skicka ut meddelanden till den digra adresslistan de kommit över, med en avsändaradress som liknar min riktiga, men som inte är det! Kolla noga ... Alltså alla ni som mejlar/svarar, kolla adressen, att den är riktig. Vi skall inte böja oss för dylika skurkar som sitter (av spåren att döma) i London med gycklar med folks vardagsliv.

Här info från Google som jag förstås borde ha läst tidigare ...

"Webbplatser eller meddelanden med nätfiske försöker lura dig att avslöja personliga uppgifter. De ser ut att komma från en bank, ett socialt nätverk, Google eller någon annan trovärdig källa. Om du får ett misstänkt meddelande ska du inte ange uppgifterna som efterfrågas. Här ger vi dig några råd om hur du känner igen nätfiske och skyddar ditt konto.   

Tänk efter innan du klickar        Var uppmärksam när du loggar in.        Cyberbrottslingar kan använda länkar i e-postmeddelanden, tweets, inlägg och reklam på webben för att skicka dig vidare till falska inloggningsskärmar där de kan stjäla ditt lösenord. Logga bara in på ditt konto om du är helt säker på att du har kommit till rätt webbplats. Kontrollera webbadressen för säkerhets skull.   

Hur vet jag om jag utsätts för nätfiske?        Var alltid försiktig om du får ett meddelande där personliga uppgifter efterfrågas eller om du får ett meddelande som leder vidare till en webbsida där du ombeds ange personliga uppgifter. Om du får ett sådant meddelande ska du inte ange några uppgifter. Det gäller särskilt om meddelandet ser ut att komma från Google eller Gmail. Google skickar aldrig meddelanden oombett för att be om ditt lösenord eller personliga uppgifter, eller meddelanden som innehåller körbara bilagor.   

      I meddelanden och på webbplatser där man vill komma åt din information kan du bli ombedd att uppge följande:   

  •         användarnamn och lösenord     
  •         personnummer     
  •         bankkontonummer     
  •         pinkoder     
  •         fullständigt kreditkortsnummer     
  •         din mors flicknamn     
  •         din födelsedag     

Vad ska jag göra om jag upptäcker nätfiske?       Det viktigaste är att aldrig skicka personliga eller ekonomiska uppgifter som svar på misstänkta e-postmeddelanden, tweets eller andra inlägg. Ange inte heller dina uppgifter i formulär eller på inloggningssidor som du har kommit till efter att ha klickat på länkar i sådana meddelanden.   

      I Gmail och de flesta andra e-posttjänster kan du rapportera misstänkta e-postmeddelanden och försök till nätfiske Om du vill rapportera nätfiske i Gmail klickar du på pilen bredvid Svara och väljer Rapportera nätfiske.   

      Välj alternativet Rapportera meddelande som nätfiske för att slutföra processen."

Inlagt 2014-12-05 15:16 | Läst 1274 ggr. | Permalink