Med leriga skor

FOTOGRAFISKA DAGBOKSFRAGMENT

Gillar när snön är vit


Biskopsgatan, Åbo. 12.12.12 kl.10. Foto: Håkan Eklund.

Ännu lite snö till senaste natt. Än så länge är den vit eftersom vi haft minusgrader sen första snön föll den 29.11.2012. Och här i Åbo finns ingen salthysteri ... Snön får trampas till, allt extra transporteras bort (oftast nattetid). Blir det halt (ex. vid milt väder) sandar man, speciellt på trottoarer. Rent, skönt och praktiskt. Sen är det bara så skönt när det finns ren, vit snö överallt. Hoppas att det får fortsätta så här, tills det blir vår ...

I ändan av denna gata, till vänster (syns inte i bild) i en stor nybyggd byggnad står jag vid min dator i mitt lilla kontor. Ja, står - inte sitter. När man blir van är det faktiskt skönare att stå upprätt framför datorn, än att sitta. Tycker jag. Det har jag gjort de senaste 6- 7 åren (har tappat räkningen; åren går ju så fort nuförtiden ...).

Postat 2012-12-12 11:43 | Läst 1847 ggr. | Permalink | Kommentarer (2) | Kommentera

Skrämmande läsning


Stjärnan från Drottninggatan, nu hemma. Hirvensalo, Åbo 11.12.2012. Foto: Håkan Eklund.

Det är alltid kul med riktig post, alltså i postlådan ute på gården. Camera Natura, Vår Fågelvärld och Fågelåret 2011 kunde fiskas upp idag -  med massor av läsvärt.

I Camera Natura finns det främst vackra naturbilder, som om det bara finns sånt, som om allt var ok ute i markerna ... Ok, en artikel heter "Döden vid vägrenen" och dokumenterar överkörda djur och fåglar, ett bra initiativ. I en liten faktaruta står att läsa att totalt dödades 40495 större djur i trafiken i Sverige senaste år (2011): 30 654 rådjur, 2647 vildsvin, 5994 älgar, 889 dovhjortar och 311 kronhjortar. Men sen finns det ett hundratal arter till av däggdjur och fåglar som styrker med, som ingen räknar ...
Jag undrar vilka siffror som vi har i Finland?

Det tuffa materialet hittas i Vår fågelvärld nr 6/2012 som i text och bild dokumenterar en omfattande fågelfångst och -slakt i olika delar av världen. Skrämmande läsning!

I Kina fångar man bland annat gyllensparvar (Emberiza aureola) i 10 000-tal! Detta är en fågel som fram till mitten av 2000-talet ännu häckade med några par i Finland (som enda häckplats i EU) = yttersta kanten i väster av dess utbredningsområde. Sen tre år tillbaka är den helt försvunnen.

I artikeln berättas om en fågelfångare som (år 2009) togs av den kinesiska polisen och ertappades med 2000 gyllensparvar i baggageutrymmet! De skulle säljas till mat. Trots att fågeln är fridlyst i Kina fortsätter denna storskaliga jakt. Enligt artikeln har populationen i den europeiska delen av Ryssland (där de häckar) minskat med 70 % under 2000-talet ...

De enda gyllensparvar som jag själv sett i Finland häckade faktiskt några år i början av 1980-talet nära fågeltornet vid Kimo åmynning i Oravais, Österbotten! Sen försvann de.

Den säkraste lokalen under ett halvt sekel har varit Limingoviken nära Uleåborg, dit tusentals engelska ornitologer brukade vallfärda. Sen många år tillbaka har de varit borta därifrån, troligen för alltid.

I en annan artikel berättas om en svensk ornitolog som bor i Kina som slog larm om en omfattande fågelfångst med slöjnät i nordöstra Kina, längden på hela nätlinjen var 2000 meter! Han räknade ut att en normal fångstmorgon kunde ge 600 fångade fåglar ... Polis tillkallades som sen brände upp näten, skurkarna hittade de inte.

I en tredje artikel dokumenteras (i ord och bild) nätfångst av rastande amurfalkar i Indien. Som mest beräknar man att mer än 10 000 amurfalkar fångades varje dag under flyttningen i oktober-november! Också de säljs som grillad mat! Amurfalken är en flockfågel, som kan uppträda i stora mängder på ett ställe.

Själv har jag en gång (1992) sett en flock på ca 1000 amurfalkar som flög över utanför en kompis hus i Leribe, Lesotho. Mäktigt. Hela himlen förmörkades av falkar, för en stund. En stor del av populationen övervintrar i södra Afrika.

Det är denna typ av information som borde trummas ut i medier så att allmänhet och beslutsfattare skulle bli varse om alla dessa miljöbrott som pågår överallt, hela tiden. Och mycket lite görs för att stoppa dylika saker, eftersom de flesta varken känner till detta, eller bryr sig ...
Precis som på Malta, i vårt eget EU.

Postat 2012-12-11 21:22 | Läst 1558 ggr. | Permalink | Kommentarer (1) | Kommentera

Kyrkan på biltaket


Åbo domkyrka. Måndag 10.12.2012 kl.15. Foto: Håkan Eklund.

Vad göra man inte för att hinna ta en dagens bild innan mörkret hinner lägga sig. Kom i skymningen förbi domkyrkan, undrade om det inte skulle gå att hitta en outnyttjad bildvinkel, och se, då ser jag speglingen på biltaket, och det fick bli dagens bild ...

Bilden är förstås svängd, biltakets rundning ses i nedre kanten. Fläckarna är rester av osmält snö och is på lackeringen.

Postat 2012-12-10 15:48 | Läst 1525 ggr. | Permalink | Kommentarer (2) | Kommentera

Saltsnön i Stockholm


Tunnelgatan, Stockholm 8.12.2012. Foto: Håkan Eklund.

Två dagar i Stockholm är alltid lika stimulerande. Tack och lov tog vi (fru A och jag) med ordentliga "boots" som verkligen behövdes på dåligt snöröjda trottoarer. För mig stör det inte om det är snö överallt, men det som störde desto mera är saltet. Varför i all fridens namn måste man i Stockholm sprida salt i snön? Det gör att snön blir som en enda hal, äcklig och slipprig gröt! Fy attan.

Kanske Sthlm borde få någon snökonsult att bistå med goda råd hur man tacklar resultatet av ett ymnigt snöfall ...

Låt snö vara snö, det blir hård och bra att promenera på om den får slippa saltet, som dessutom är en miljöolägenhet. Vi har lika mycket snö här i Åbo, men en bra ekologisk snö som man gärna går på - dvs. saltfri. Dessutom är de duktiga och snabba med att röja undan snö där den stör.

Största positiva överraskningen under besöket var att hitta Gunnar Brusewitz´ "Den nöjsamma nyttigheten" (1982) för 20 Skr på ett antikvariat!! En Brusewitzbok som jag saknat i min samling.

Boken handlar om natur och naturskådare i gången tid, som ger en bra refrerens till hur ungt allt är här uppe i Norden. Till exempel gransångaren beskrevs för första gången som skandinavisk fågel under Sven Nilssons resa i Norge 1816. Under samma resa upptäckte han också att det fanns två skilda riparter, nämligen fjällripa och dalripa.

Och sen blev det förstås en tur till Valdemarsudde för att kolla in Lars Jonsson och Helene Scherfbeck (http://www.waldemarsudde.se/index.htm#), och David LaChapelle på Fotografiska (http://fotografiska.eu/). Ingen av dem gjorde oss besvikna.

Lars Jonsson – Närvaro
Konstnären Lars Jonsson är tillbaka på Prins Eugens Waldemarsudde med ca 150 nya studier, skisser och målningar. Utställningen koncentreras till de platser som haft särskild betydelse för Lars Jonssons konstnärliga verksamhet. Resan går från södra Gotland till mer avlägsna trakter som Antarktis och Arktis.
Visas 6 oktober 2012 – 20 januari 201


Helene Schjerfbeck
Visas 10 november 2012 – 24 februari 2013
Helene Schjerfbeck (1862–1946) räknas som en av Nordens främsta konstnärer. I år är det 150 år sedan hon föddes vilket firas med en omfattande jubileumsutställning i samarbete med Konstmuseet Ateneum i Helsingfors. Utställningen omfattar hela Schjerfbecks produktion, från 1880-taletshistoriemålningar till den avskalade modernismen

Postat 2012-12-09 13:35 | Läst 1540 ggr. | Permalink | Kommentarer (2) | Kommentera

Jädrans tjuvskyttar


Efter gyttjebadet. Chobe River, Botswana, julafton 2010. Foto: Håkan Eklund.

Då och då brukar jag kolla in dagstidningar i länder som jag bott och jobbat i, liksom för att hålla koll på tingens ordning. Eftersom en familjebekant skall åka till Botswana nästa vecka kom jag på att gå in på en webbtidning och uppdatera mig om läget där.

Efter en stunds "skrollande" hittar jag nyheter om en massa tjuvskjutna elefanter uppe vid gränsfloden till Namibien. Tråkigt. Och bara för betarnas skull ... och kanske som hämnd för att två tjuvjägare dödats av anti-tjuvjakts enheter. Det är också förslag på gång att helt stoppa safarijakten i Botswana, men det tror jag inte lyckas. Rika safarijägares lobbyister skall man inte räkna ut ...

Detta hittas på tidningen Mmegis hemsida: http://www.mmegi.bw/index.php?sid=1&aid=652&dir=2012/August/Tuesday21

At least 19 carcasses of elephants have been found in the Kasane area since the shooting of two alleged Namibian poachers by the BDF anti-poaching unit on July 17 (2012), Mmegi has established. "Ever since the July shooting of two Namibian poachers, our anti-poaching officers have found 15 carcasses of elephants with tusks removed," the Commander of the Botswana Defence Force (BDF), Lieuetenant General Gaolathe Galebotswe, said at his inaugural press briefing at Sir Seretse Khama Barracks yesterday.

Postat 2012-12-05 15:12 | Läst 1903 ggr. | Permalink | Kommentarer (1) | Kommentera
Föregående 1 2 3 ... 4 Nästa