FOTOGRAFISKA DAGBOKSFRAGMENT

Saltsnön i Stockholm


Tunnelgatan, Stockholm 8.12.2012. Foto: Håkan Eklund.

Två dagar i Stockholm är alltid lika stimulerande. Tack och lov tog vi (fru A och jag) med ordentliga "boots" som verkligen behövdes på dåligt snöröjda trottoarer. För mig stör det inte om det är snö överallt, men det som störde desto mera är saltet. Varför i all fridens namn måste man i Stockholm sprida salt i snön? Det gör att snön blir som en enda hal, äcklig och slipprig gröt! Fy attan.

Kanske Sthlm borde få någon snökonsult att bistå med goda råd hur man tacklar resultatet av ett ymnigt snöfall ...

Låt snö vara snö, det blir hård och bra att promenera på om den får slippa saltet, som dessutom är en miljöolägenhet. Vi har lika mycket snö här i Åbo, men en bra ekologisk snö som man gärna går på - dvs. saltfri. Dessutom är de duktiga och snabba med att röja undan snö där den stör.

Största positiva överraskningen under besöket var att hitta Gunnar Brusewitz´ "Den nöjsamma nyttigheten" (1982) för 20 Skr på ett antikvariat!! En Brusewitzbok som jag saknat i min samling.

Boken handlar om natur och naturskådare i gången tid, som ger en bra refrerens till hur ungt allt är här uppe i Norden. Till exempel gransångaren beskrevs för första gången som skandinavisk fågel under Sven Nilssons resa i Norge 1816. Under samma resa upptäckte han också att det fanns två skilda riparter, nämligen fjällripa och dalripa.

Och sen blev det förstås en tur till Valdemarsudde för att kolla in Lars Jonsson och Helene Scherfbeck (http://www.waldemarsudde.se/index.htm#), och David LaChapelle på Fotografiska (http://fotografiska.eu/). Ingen av dem gjorde oss besvikna.

Lars Jonsson – Närvaro
Konstnären Lars Jonsson är tillbaka på Prins Eugens Waldemarsudde med ca 150 nya studier, skisser och målningar. Utställningen koncentreras till de platser som haft särskild betydelse för Lars Jonssons konstnärliga verksamhet. Resan går från södra Gotland till mer avlägsna trakter som Antarktis och Arktis.
Visas 6 oktober 2012 – 20 januari 201


Helene Schjerfbeck
Visas 10 november 2012 – 24 februari 2013
Helene Schjerfbeck (1862–1946) räknas som en av Nordens främsta konstnärer. I år är det 150 år sedan hon föddes vilket firas med en omfattande jubileumsutställning i samarbete med Konstmuseet Ateneum i Helsingfors. Utställningen omfattar hela Schjerfbecks produktion, från 1880-taletshistoriemålningar till den avskalade modernismen

Inlagt 2012-12-09 13:35 | Läst 1571 ggr. | Permalink
Håller helt med dig angående snön. Stockholmarna har alltid hållit på så här och saltat. Förutom slasket förstör det bilarna. Det behövs en folkrörelse mot detta.
Svar från Håkan Eklund 2012-12-09 21:14
Det skulle vara intressant att höra orsaken till saltandet.
Om det sätts ut salt i Finland så är det på vägytor (större trafikleder) om det är risk för "svartis", men jag tror att de har minskat på det också.
- Hawk
Jag har heller aldrig förstått problemet med snön i stan och all salt på vägarna, men jag är ju norrifrån. Blir ju bara en massa slask av allt. En jättehärligt bild blev det i alla fall från Stockholm!
Ha en fortsatt fin andra advent!
ewa
Svar från Håkan Eklund 2012-12-09 21:15
Ja, så länge det är minusgrader är ju snön bara så härlig. Och blir det varmväder smälter den ju bort.
- Hawk