Med leriga skor
Skulle underkännas
Grönsångare (Phylloscopus sibilatrix), Reso, Finland 16.5.2012. Foto: Håkan Eklund.
Ja, jag vet - en tråkigt artbild som genast skulle ha underkänts av den examenskommission som jag fick stångas mot senaste år. "Traditionell naturfotografi", fick jag höra. Men eftersom jag behöver dokumentära artbilder i olika artikelsammanhang, så tänker jag ändå fortsätta att ta sådana.
I sig är ju grönsångaren lätt att fotografera när den just anlänt och sjunger i "lövsalar" som ännu inte har fullt utspruckna löv. Den sitter ofta relativt lågt när den sjunger, och skulle förstås se bättre ut att bli fotograferad när den sjunger för fullt - men jag hade inte tid att vänta. Jag måste tillbaka till jobbet.
Jag var på väg till bilen efter min tofsmesfotografering, och när jag gjorde ett försök på denna trevliga fågel (med 500 mm på fri hand). När den sjöng satt den så att kvistar låg i vägen, sen kom den och tog en titt på mig, och poserade villigt några sekunder - och då såg den ut så här.
En bild jag väntat länge på
Tofsmes (Parus cristatus). Reso, 16 maj 2012. Foto: Håkan Eklund.
En ornitolog återväner alltid tillbaka till obsplatsen. Bohålan i den döda, halvmurkna och avbrutna björken hittade jag i går kväll när jag ledde en fågelkurs. Då kollade jag inte om de hade ungar, men gissade det (tofsmesar är tidiga). Beslöt mig för att återvända asap. Som jag gjorde i morse. Och visst, matningen var i full gång.
Jag placerade mig inne i skogen intill en gran (boträdet låg i skogskanten, intill en åker), hade kameran och 500 mm på monopod och ett camoflagetyg över mig. Mera behövdes inte. Stod sen stilla (det är jag van med, jag har stått vid datorn i sju år ...) under en halvtimme, och fick de bilder jag länge behövt när jag skriver artiklar om våra hotade skogsmesar och andra hålbyggare som ekonomiskogsbruket bryr sig skit i!
Under denna halvtimme noterade jag 14 matningar, de kom snabbt in, levererade maten snabbt, och sen iväg. Endast två gånger mellanlandade de på den torra grenen utanför. Hade tur med ljuset, tunna moln som gjorde att ljuset var mjukt och bra.
När föräldrarna var borta tittade en av ungarna då och då ut, verkade halvvuxen.
Materialmässigt var jag mest irriterad på monopoden som borde ha varit en meter längre ...
De är sällan anpassade till ojämna terrängförhållanden, dvs. att man själv hamnar att stå högre upp än marken där monopoden placeras. Nu hade jag en gran bakom ryggen (stöd), och marken sluttade ordentligt från rotfästet.
När jag vandrade iväg passade jag på att fotografera sjungande grönsångare, också då skulle jag gärna ha haft en meter till på monopoden (jag skall fixa till själv, har ett extra av samma märke ...).
Gillar majkvällar
Blommande vårtbjörk, hanhängen i kvällssol. Reso, 15 maj 2012. Foto: Håkan Eklund.
Hade ikväll en fågelvandring med en grupp engagerade vuxna; senaste veckslut för en grupp ungdomar - och det är alltid lika kul också för mig. Under veckoslutet hade vi både sol, regn och storm. I kväll solsken och värme.
Att inse att varje fågel är lika värdefull och intressant, och lika svår att lära sig för kursisterna - är viktigt. Det gäller ju att lära ut allt som hörs och syns. För en som hållit på länge finns ju alltid risken att man alltför lätt bara fokuserar på det ovanliga, som lärare kräver alla arter samma uppmärksamhet.
Samtidigt brukar jag berätta något om förändringar i landskapet, hur moderna odlingsmetoder i jord- och skogsbruk utgör ett hot mot många fågelarter. I kväll stannade jag på ett ställe och visade på en skogskant med en härlig blandning av löv- och barrträd plus en murken björkstam. Just när jag förklarade hur viktigt det är att spara murkna lövträd som är potentiella boträd för hålbyggande skogsmesar, dyker en tofsmes upp och slinker in i ett hål i stammen! Som på beställning. Den hade troligen ungar; tofsmesar är tidiga. Hit borde jag åka på nytt med 500 mm - jag vet att jag inte har digitala bilder på tofsmes vid bohål.
Och idag såg jag för första gången en svartvit flugsnapparhona vid holken i vår trädgård. Hannen har sjungit flitig under en hel vecka, ensam. Ifjol lyckades han inte locka till sig någon hona. Om det är samma individ som i fjol vet jag inte, men färgteckningen är den samma, dvs. den är inte helt utfärgat svart (och vit). Såg hur han stolt förevisade holken, satt på en kvist under holken - sen for han in. Och efter kom honan ...
Rajala - tredje gången gillt
Samma tulpan ännu inte färdig. Hemmarabatten, 14.5.2012. Foto: Håkan Eklund.
Märkliga äro Googlemejlens vägar. När jag först öppnade Rajalamejlet idag, alltså svaret jag väntat på en tid, öppnades det på "broken English" (bloggen nedan).
Ikväll när jag öppnade samma mejl på nytt, var det på finska, och jag förstod genast vad de offererade. Att de bjuder 170 e för ett gammalt kamerahus + batterihållare (eller vad det nu heter på svenska?), dvs. att kompakten Canon G1X skulle kosta mig 529 e. Om det är ok eller inte har jag svårt att avgöra; månne inte?
Men jag funderar fortfarande på detta med "robotöversättningar" av mejl - finns det någon inbyggd automatik med sådant? I gmail konceptet?
Så här ser den finska Rajalaversionen ut, som "make sense", för den som förstår språket:
Rajala Pro Shop
Yliopistonkatu 13
20100 Turku
p. 0207530201
[email protected]
www.rajalacamera.fi
Kaikki mainitut tuote- ja hintatiedot ovat voimassa sitoumuksetta
toistaiseksi.
Tack, Rajala
Tulpanen i rabatten öppnar sig. Hirvensalo, Åbo. 14.5.2012. Foto: Håkan Eklund.
Idag satte jag adressen till gårdagens blogg i Rajalas "bytesbox" på deras webbsida, och då blev det rotation med följande svar som dök upp i min mejlbox halv två idag, som inte gör mig desto klokare ...
Eftersom G1X kostar 699 euro är det tydligen det som de vill ha, plus mitt kamerahus och batteri"handle"??
Kul att få ett svar på engelska i Åbo; att det finns en Oxford Street i Åbo visste jag inte heller.
Rajalas Pro Shop finns på Universitetsgatan/Yliopistonkatu.
Mejlet från Rajala:
Hello
Clean and functional EOS 30D body about 120 million credit, the handle 50.
G1X to pay 699, -
Terv. Toni Eriksson
Best regards,
Rajala Pro Shop
Oxford Street, 13
20100 Turku
tel 0207530201
@ proshop.turku rajalacamera.fi
www.rajalacamera.fi
All mentioned product and pricing information are valid binding
the time being.