Med leriga skor

FOTOGRAFISKA DAGBOKSFRAGMENT

Jag var en dålig hund


I väntan på semestervatten. Åbo 28.3.2012. Foto: Håkan Eklund.

Ordnade upp i en av husets många bokhyllor i kväll och fick en tunn diktbok i min hand, nämligen Thomas Tidholms "Jag var en dålig hund", en bok med både minnen och med dikter jag ännu minns.

Vi hade just flyttat in i vårt hus på Fijiöarna (1984) när vi ärvde labradoren Shandy och en låda med diktböcker av ett svenskt par som skulle flytta hem till Sverige. Mannen hade varit universitetslektor vid University of South Pacific (minns inte namnet, finns säkert i någon dagbok ...), men mest av allt minns jag dikten "Ni har köpt en lampa" som berättar så mycket om det att de flesta har bundit upp sig till sina prylar, sin egendom (t.ex. till segelbåt, som på bilden ovan = roderdetalj) och har minimerat möjligheterna att förverkliga sina innersta drömmar, fast den om friheten till det ursprungliga och enkla, som illustreras med savannen.

Dikten lyder som följer, i sin helhet:

Ni har köpt en lampa för att
kunna se era möbler

Möblerna har ni för att
vara människor
och sitta i dom

Ni sitter i dom och röker
cigaretterna

Ni håller om varandra
och längtar tillbaka till
savannerna

Sekunderna går
minuterna och timmarna
Dagar veckor och år
Sekler läggs mellan er
och savannerna

Ni har redan valt
lampan och möblerna och cigaretterna
inte savannerna

Postat 2012-03-28 22:09 | Läst 2274 ggr. | Permalink | Kommentarer (1) | Kommentera

Ovan molnen


Skidglädje, Hirvensalo slalombacke, Åbo. 27.3.2012. Foto: Håkan Eklund.

Det blir lättare och lättare att hinna med dagsljuset, också efter långa arbetsdagar. Härligt med det nordiska ljuset, som aldrig är statiskt. Beträffande fotoljuset är vi privilegierade här uppe i norr.

Eftersom jag bor nära en liten slalombacke har jag tydligen blivit hemmablind - igår när jag körde hem kom jag på att jag inte tagit en enda bild i backen i vinter, och snart är snön bortsmält. Alltså, parkerade bilden och klev upp i backen (blött ...) och tog några bilder av ungdomarnas åkglädje. Det kändes som fågelfotografering, att hinna med i rörelserna ...

Postat 2012-03-28 11:10 | Läst 1953 ggr. | Permalink | Kommentarer (6) | Kommentera

Meditation


Aspar vid Mietoisviken. 26.3.2012. Foto: Håkan Eklund.

Ibland är det viktigt (åtminstone för mig) att komma bort från det urbana, från att ständigt omges av människor - och sitta nån timme ute i naturen och bara vara. Som i går på eftermiddagen. Körde ut ur stan, ca tre mil norrut längs kusten, vandrade ut till en strandäng, satte mig i strandskogskanten och bara njöt av lugnet.

Mina enda grannar var några tofsvipor i spelflykt, en flock starar, en trädkrypare och i en liten råk långt inne i viken några sångsvanar, grågäss, änder av obestämd art (hade ingen tubkikare med). Då och då passerade små flockar med grågäss över. Hade önskat se flockar med snösparvar, de brukar finnas vid Mietoisviken under tidig vår.

Annars: det är inte bara FS:bloggare som har lappugglor i grannskapet. I går kväll såg jag ett inslag i de finska tevenyheterna som visade hur utländska fotografer har lockats till norra Finland för att fotografera stationära fjäll- och lappugglor. Orädda skönheter som inte tycktes bry sig så mycket om den tvåbenta uppvaktningen (egentligen var de flesta fembenta, stativbenen inkluderade ...).

Postat 2012-03-27 09:14 | Läst 1722 ggr. | Permalink | Kommentarer (0) | Kommentera

Ett stycke språkhistoria


Väntar på sina båtar. Ruttnande is utanför min ö, Åbo 25.3.2012. Foto: Håkan Eklund.

Eftersom många på FS inte tycks förstå skillnaden mellan nationalstatsgränser och språkgränser (de sammanfaller sällan ...), "googlade jag till" för att hitta lite fakta - och se, första träffen tar mig till en artikel som min närmaste granne har skrivit, som jobbar vid Migrationsinstitutet här i Åbo! Som jag nyss stod och pratade med på gården; hur liten är inte världen!

Jouni Korkiasaaris artikel "Utvandring från Finland till Sverige genom tiderna" (http://www.migrationinstitute.fi/articles/010_Korkiasaari.pdf) kan vara värd att läsa för den som behöver inse att språkgränser inte är de samma som de riksgränser som sen i något skede stabiliseras, efter att krig och politik gjort sitt. Sverige var från början trespråkigt, liksom Finland (svenska, finska, samiska) - och är det än idag, men de olika språkens status är ju inte likvärdiga.

Många på FS tillhör den grupp som i tiden flyttat från Finland till Sverige. Och det kan ju ha skett för 400 år sen, eller mera. De flesta länder i världen består ju av många olika folk, alltså är ju detta fullkomligt normalt och naturligt. Som många dock har svårt att acceptera. Tvyvärr.

Som finlandssvensk tillhör jag den motsatta gruppen, vars förfäder i tiden flyttat från Sverige hit till Finland. Egentligen föredrar jag att kalla mig kustsvensk, de flesta av oss svenskspråkiga i Finland tillhör den kategorin, som sen tidernas morgon flyttat över vattnet och etablerat sig längs Finlands kustlinje. Idag utgör vi en population på drygt 300 000 personer. Vår kultur är identisk med den på er sida, i Roslagen, längs Västerbottens kust etc.

När det sen gäller att försvara den egna språkkulturen, har ju vi som är svenskspråkiga i Finland klarat oss bättre än de finskspråkiga i Sverige. Hos er har ju nationalstaten Sverige kört över en stor naturlig finskspråkig population (hela norra Sverige var ju för många hundra år sen till stora delar finskspråkigt) och tvingat dem att byta språk, till svenska. Ett land ett språk ... (som idag är idiotförklarat av de flesta intellektuella ...). Det beror på att makthavarna ser vissa fördelar med att förenhetliga språk och kultur i ett land; enfald har ju aldrig gillat mångfald ...

Här i Finland pågår den kampen fortfarande, den finska majoriteten försökar hela tiden göra livet surt för oss som har svenska som modersmål, men än så länge har vi klarat oss, mycket tack vara att vi enligt grundlagen har två nationalspråk. Som ni i Sverige i sanningens namn också borde ha haft, från första början! Men den finska befolkningen uppe i norr var alltför svag för att stå emot trycket från majoriteten, tvärr. Idag har väl en viss upprättelse skapats i Tornedalen - men de flesta finskatalande i Sverige har ju i generationer tvingats ge upp sitt språk. Och då menar jag inte efterkrigstida invandrare.

Det politiska klimatet i Finland, beträffande svenskan, är att populistpartiet Sannfinnarna (som vid senaste riksdagsval hade en stor framgång) är mycket rasistiskt och språkfientligt. De gör allt för att få oss svenskspråkiga att hålla käft, men det är lättare sagt än gjort ...

PS En av mina anfäder (vi har ju alla många ...) har vi spårat till Teg i Umeå socken i Västerbotten, en ung man (Carl Andersson Burman 1746-1825) som kom över Kvarken i oktober 1772 för att söka jobb vid Kimo Bruk (ett Vallonbruk) i byn Kimo, i Oravais - därifrån jag kommer. Pappan var krigsinvalid, hade varit båtsman i svenska flottan, och skickade sonen för att söka jobb, som sen aldrig kom fram till bruket. Längs vägen fick han jobb hos en bondänka, som han sen gifte sig med två år senare! Så kan det gå.


Postat 2012-03-26 18:30 | Läst 1920 ggr. | Permalink | Kommentarer (2) | Kommentera

Dagbok bra för minnet


Åbo slott, 24.3.2012. Foto: Håkan Eklund.

Känner hur naturen lockar när jag ser alla lappugglebilder på FS; tänk att få ha sådana som grannar! I stället får jag nöja mig med starar.

Noterade att paret som häckar i en ihålig björk i backen nära min trappa har återvänt. Sjöng i morse från björktoppen, och det är alltid lika trevligt att ha dem tillbaka. Jag satte ju upp en holk åt dem som jag dokumenterade i en blogg 22.4.2007 (http://www.fotosidan.se/blogs/hawk/byte-av-bostad.htm), som de sen aldrig tog över. De har under dessa fem år fortsatt att häcka i sitt björkhål. Istället har ett pilfinkpar då och då häckat i holken.

Kul med dagbok på FS; utan denna blogg skulle jag inte ha kommit ihåg när holken sattes upp.

Postat 2012-03-26 11:32 | Läst 1738 ggr. | Permalink | Kommentarer (1) | Kommentera
Föregående 1 2 3 ... 8 Nästa