Med leriga skor

FOTOGRAFISKA DAGBOKSFRAGMENT

Magiska ögonblick är ofta korta


Långvattnet, Åbo 16 januari 2012. Foto: Håkan Eklund.

Bilden ovan är en ytterst blek kopia av färgspelet en halv timme innan, när jag inte kunde stanna och fotografera. Typiskt.  Kom körande över bron från min ö när morgonhimlen var eldröd i öster, som återspeglades på isen - som var lika röd.

Där låg bilden och väntade. Men, sonens buss till huvudstaden skulle inte ha väntat, det var bara att köra förbi och skynda in till centrum ...

Kunde inte låta bli att återvända för att kolla om något var kvar. Just då steg solen över horisonten och det magiska ögonblicket var över.

Postat 2012-01-16 20:21 | Läst 1520 ggr. | Permalink | Kommentarer (3) | Kommentera

Femtonde dagen


I Alpskogen, Hirvensalo, Åbo. Söndag 15.1.2011. Foto: Håkan Eklund.

Kul att vintern kom tillbaka. Den snö som regnade bort under torsdagen fick vi tillbaka under fredagen, och idag kom kölden. Bra!

Förmiddagsvandring i närmaste skogsbacke med minus tolv, och en labrador som bara älskar att rulla sig i den torra snön. Här har matte Anita stannat vid miniatyrtjärnen i skogen, ett ställe som jag bara tycker är så vackert. Och detta är en skog som är betydligt vackrare och intressantare än vilken ekonomiskog som helst. Här finns träd och buskar av olika arter i olika skickt (också skick, både levande och döda träd), dvs. olikåldrigt. Alltså har man  inte gallrat bort undertryckta och missformade och "felplacerade" träd.  Därför är skogen inte heller lika likriktat tråkig som är fallet med ekonomiskogar - som i sig bara är resultatet av ett matematisk koncept.

Skogar som ägs av städer, kommuner och församlingar (och det är en anseenlig areal) skall inte ha ekonomi som huvudsyfte, utan rekreation. De äga av medborgarna, och skall tjäna medborgarna som områden där man kan njuta och ladda sina batterier.

Postat 2012-01-15 23:08 | Läst 1691 ggr. | Permalink | Kommentarer (0) | Kommentera

Förtrollad av Cohen


I Alpskogen, dag 14. Januari 2012. Foto: Håkan Eklund.

Har tittat, lyssnat, njutit av Leonard Cohen på teve - och är bara så imponerad. Inspelningen var från Royal Albert Hall i London hösten 2008, när herr LC var 74 år.

Och musik är minnen. Under min studietid på forstinstitutet i Ekenäs i början av 1970-talet var hans första album (på C-kassett) musik som jag ofta spelade på min bandspelare; känns som ljusår sen ...

Här lite info från Wikipedia:

Cohen's first album was Songs of Leonard Cohen (1967). Although Hammond was originally supposed to produce the record, he became sick and was replaced by the producer John Simon. Unfortunately, Simon and Cohen clashed over instrumentation and mixing. Cohen wanted the album to have a spare sound, but Simon felt that the songs could benefit from arrangements that included strings and horns. According to biographer Ira Nadel, although Cohen was able to make changes to the mix, some of Simon's additions "couldn't be removed from the four-track master tape. Nevertheless, the album became a cult favorite in the US, as well as in the UK, where it spent over a year on the album charts. Several of the songs on that first album were covered by other popular folk artists, including James Taylor, and Judy Collins. Cohen followed up that first album with Songs from a Room (1969) (featuring the often-recorded "Bird on the Wire") and Songs of Love and Hate (1970). Both of these albums were produced in Nashville by famed producer Bob Johnston, who helped Cohen achieve the sparer sound that he'd been after on his first album; Johnston also joined Cohen on two subsequent live tours, playing organ and piano.

Postat 2012-01-14 23:04 | Läst 1610 ggr. | Permalink | Kommentarer (1) | Kommentera

Prisfynd


Motorvägen Åbo-Helsingfors. 13.1.2012. Foto: Håkan Eklund.

Hade ärende till huvudstaden, som inte inträffar så ofta - men förstås skulle det just då vara dåligt trafikväder. Snöyra, halt och dålig sikt. Eftersom det var fredagen den 13:e gällde det att vara på alerten ...

Hann också in till Akademen för att kolla in bokrean, och gjorde ett prisfynd: Nick Brandts fina bok "A Shadow Falls" i storformat, som var svindyr på Fotografiska i Sthlm (typ 130 euro, om jag inte minns fel - dock signerad), hittades inplastad och fin för 22 euro i Helsingfors. Och då blev det köp.

Boken innehåller många av de bilder som var utställda på Fotografiska, men det som intresserar lika mycket är textavsnitten i boken, som gör att man än bättre förstår svårigheterna för våra fina däggdjur att överleva när människan med sina tamdjur tränger på överallt, och där kommer vår vilda fauna alltid i andra hand. Tyvärr. Trots att det är bilderna i boken som dominerar, blir de dubbelt värdefullare och talande tack vare de inledande textavsnitten. Alltså, bilder behöver ord, ord behöver bilder.

Postat 2012-01-14 13:18 | Läst 1814 ggr. | Permalink | Kommentarer (2) | Kommentera

En kvalitetsstund i vardagen


Cafe Sydän (= hjärta), Åbo 12.1.2012 kl. 14.13. Foto: Håkan Eklund.

Trots att jag har tillgång till universitetets egen matrestaurang (där man får köa ...) inne i huskomplexet där  jag jobbar, brukar jag ofta ta mig besväret att klä på mig och ta mig tväröver gatan(idag glashal)  till ett litet hörncafé som har exakt en lunchrätt (husmanskost), som är ett bra koncept och passar mig.

Det som jag gillar är det lilla enkla, små bord och med högar av gamla National Geographic (förutom dagstidningar) som är kul att bläddra i. Jag tar mig sällan tid att läsa utan nöjer mig att titta på bilder och undra hur de är tagna. Dessutom brukar jag gå sent, när lunchtiden är förbi, som gör att det är lungt och fridfullt. En liten kvalitetsstund i vardagen.

Annars: gillade chefredaktör Torbjörn Kevins ledare i dagens Åbo Underrättelser! Hans analys av presidentvalsdebatten är mitt i prick! Trots att ÅU är en liten tidning har den en av landets bästa ledarskribenter - nämligen chefredaktören himself.

Fragmenterad ytlighet

Grådaskig trötthet präglade presidentvalsoktetten i FST5-debatten i tisdags. Måste det vara så här?
Finland är inte en isolerad lekstuga. Varför är valrörelsen det?
Finland väljer utrikespolitisk ledare i tider av amerikansk omorientering, militärsatsningar och en tvivelaktig demokratisk utveckling i Ryssland, en finanskris som kan komma att styra Europa/EU i annan än mellanstatlig riktning. Iran skramlar med vapen i en region där olösta evighetsfrågor kastar långa skuggor in i europeisk vardag.

Presidenten ska bära fram Finlands röst i det här samfundet. Utgår vi från att Finland ska ha någon roll överhuvudtaget är presidentvalsrörelsen en rekrytering av megavikt.
Har valrörelsen levt upp till det ansvaret? Nej. Varför inte? För att den är mediestyrd och för att medierna inte vågar lita på att substans är nog.

FST-debatten var oönskvärt tydlig på den punkten. Man hade reserverat 90 minuter. Enkel matematik ger varje kandidat en snittid på drygt 10 minuter om man räknar bort programledarnas andel.
FST-redaktionen valde att strö den trotts allt knappa tiden över för många ämnen. Man sprängde in en miniönskekonsert (!). Och man regisserade infantila ”dueller” som inte fick en chans att leva upp till ordet.
Vem vinner på detta upplägg? Bland kandidaterna de/dem som har övat in behändiga fraser i ämne som ämne. I övrigt: ingen. För tittarna/väljarna var de 90 minuterna en pärs.

Presidentvalet är förvisso ett personval. Men när presidenten är vald har personen inget val: Det är utrikespolitiken, de internationella kontakterna, Finlands position i närområdena och världen, vår europeiska orientering och framtoning som ligger i händerna på presidenten.
Alla teveutfrågningar, alla tidningsintervjuer av megaklassen – all offentlighet kring presidentkandidaterna lider av överflödets olidliga likgiltighet. En utsjasad oktett släpar sig från debatt till debatt, upprepande samma budskap. En publik med förväntningar på sorterande substans undrar när debatten ska börja.

Det finns alternativ. Men de kräver ett medialt mod som inte verkar finnas. FST-redaktionen hade kunnat skilja sig ur mängden.
Man hade kunnat ägna hela tiden – 90 minuter – åt presidentens egentliga uppgifter: utrikespolitiken, säkerhetspolitiken och försvarspolitiken. Alla tre vitt definierade så att mänskliga rättigheter och utrikesrelationernas mångfasetterade kontaktytor hade rymts med.

Det hade krävt andra insatser av kandidaterna. Längre resonemang som obönhörligt avslöjar när fraserna inte längre räcker. Intellektuella tankekedjor som visar vilken fond av eventuell humanism och andra kvaliteter som präglar kandidaterna.
Kandidaterna hade fått tala längre och mer ostört i för presidentämbetet centrala frågor. Det hade funnits tid för debatt värd namnet. Frasutbytet mellan kandidaterna hade ersatts av krav på kunnande.

Till sin hjälp hade redaktionen kunnat ha utrikespolitiska forskare och andra experter på internationella relationer.
I bästa fall hade tevepubliken bjudits på hisnande bågar och andra än de kända och upprepade infallsvinklarna.
Och viktigast av allt: Man hade synliggjort eventuella kvalitativa skillnader mellan kandidaterna.

Under samtalets gång hade väljaren därtill – självklart – fått en vink om kandidaternas temperament, nivå på kunnandet, val av prioriteringar, språkhantering och intellektuella nivå.
Det vill säga det som vardagen handlar om när man är utrikespolitisk ledare i ett land som har ambitionen att tillhöra något större än den egna tillvaron.
Varje tidning och varje Yle-redaktion har missat de här chanserna.

FST försökte sticka ut med ett gladare grepp – men fastnade i fjantdueller och musikalisk mimik.
Att leda ett lands orientering i världen är ingen glättig hantering. Det kräver intellektuella resurser och sociala färdigheter. Det är allvarets väg. Regionala kriser och en tidvis irriterad stämning mellan världens civilisationer kräver seriösa ledare.
Finländska väljare svävar nu i ovetskap om kandidaternas egentliga kvaliteter.

Finländska valrörelser överlag men den här i synnerhet har hakat upp sig på fragmenterad ytlighet som lämnar väljarna i sticket.
För att inte tala om de seriösa kandidaterna.



Postat 2012-01-12 14:11 | Läst 1607 ggr. | Permalink | Kommentarer (0) | Kommentera
Föregående 1 ... 3 4 5 ... 7 Nästa