Med leriga skor

FOTOGRAFISKA DAGBOKSFRAGMENT

Holgabilder med Canon 7D


Från järnvägsbron i Hangö. 7.10.2011. Foto: Håkan Eklund.

Har tillsammans med fotokollegan Paul S hållit fotokurs för Hangö sommaruniversitet. Detta var del 2 av en fyradelad kurs som pågår under alla fyra årstider. Slutmålet är en fotouställning i stadens bibliotek nästa sommar.

Och igen begåvades vi med ett spännande och omväxlande fotoväder (storm, häftigt regn, sol, stiltje, höstfärger och -stämningar) som kreativa och inspirerade kursister utnyttjade väl. I den avslutande bildvisningen på söndag e.m.  presenterades en fin kollektion med höststämning i Hangö. Mycket lovande med tanke på kommande utställning. Som fotostad är Hangö, ute på Finlands sydligaste udde, helt perfekt. Här finns alla tänkbara fotomiljöer man kan tänka sig! Allt från obruten havshorisont till pittoreska villamiljöer, kustnatur, hamnar och övergivna industriområden.

Själv hann jag inte ta så många bilder, men några blev det, bland annat denna. Passerade (med bilen/omöjligt att fotografera utanför ...)  över järnvägsbron under stormregnet på fredagskvällen, såg speglingarna från tågvagnarna genom regnvått sidofönster på bilen - stannade (olagligt) mitt på bron, och knäppte. Blev lite "Holgakänsla" med Canon 7D ...

Postat 2011-10-10 14:30 | Läst 2732 ggr. | Permalink | Kommentarer (0) | Kommentera

BFF:s fotoutställning i Ekenäs


Så här ser vår pinfärska utställningsposter ut som Krister Welander snickrat ihop på en av mina utställningsbilder: Gul daglilja (Hemerocallis lilioasphodelus) 23.6.2011; ISO 400, f 3.5, 1/100 s, 60 mm makro, stativ.

Under oktober månad fortsätter BioFoto Finlands utställningsaktivitet. I Ekenäs Naturum är vi fyra medlemmar som ställer ut med fyra olika motivval.

Heidi har mäktiga landskapsbilder från Island från senaste sommar. Krister vill  med serien Nature Morte visa på den allvarliga situationen i Östersjön med övergödning och de algblomningar det leder till. Hans bilder är alla tagna inom några kvadratmeter utskärsstrand.

Roger har bilder från strövtåg i Åbolands skärgård (landskap, fjärilar) och jag bidrar med en serie helt vanliga växter (både ”tama och vilda”) tagna runt vår radhuslägenhet i Moikois på ön Hirvensalo i Åbo. Med motivvalet vill jag visa att naturfotografering också kan ske på ett ”ekologiskt sätt”, det vill säga utan att ta så många steg hemifrån! Bilderna är tagna med makroobjektiv vid maximal närgräns och stor bländaröppning, som ger ett ytterst litet skärpedjup och helt suddar ut bakgrunden. Som bilden ovan.

Förutom denna BFF-utställning har några av medlemmarna egna utställningar ute, bl.a. i Kristinestad (Jan Björk) och i Vasa (Tuija Warén).

Postat 2011-10-05 20:16 | Läst 2344 ggr. | Permalink | Kommentarer (0) | Kommentera

Lyxigt vid vägkanten


Lyxigt stopp vid vägkanten i Padise, Estland. 2.10.2011. Foto: Håkan Eklund.

Under de senaste fjorton åren har jag varit en flitig naturturist i den rika estniska naturen. Samtidigt har jag och mina medresenärer ("naturkursister") fått uppleva hur den unga nationen Estland utvecklats och förändrats, bokstavligen. Den sovjetiska ockupationen av landet upphörde ju så sent som 1991, när Estland återtog sin självständighet.

Ett obligatoriskt stopp på hemvägen från västra Estland (när vi tagit den norra kustvägen) har varit Padise kloster (endast ruinerna står kvar). Har vi inte tidigare under resan sett eller hört nötväckan, så brukar vi loggga in den här. Liksom härmsångare och annat intressant.

En skylt på klosterruinerna brukar väcka en insikt om historiens vingslag, texten berättar att den svenska kungen Magnus den 15 maj 1351 gav klostret fiskerätt till Vandaforsen, som idag omges av huvudstaden Helsingfors i Finland! Då, 1351, var området vid Vandaforsen kustnära "ödemark", och var Padisemunkarnas fiskevatten! Idag är Padise en liten "vägkantsby" i stillsam glesbygd, Helsingfors en sönderbyggd metropol vid Finska viken; så förändras historien genom seklerna. På gott och ont.

Vi har också sett hur herrgården intill klosterruinerna har renoverats, under en massa år. Nu är den i skick igen, och förvandlat till ett smålyxigt hotell. Också dess historia fascinerar: http://www.padisemois.ee/history/
Härligt att se hur ättlingar till de forna ägarna har kunnat ta över sina gamla egendomar igen!

Och för första gången bänkade vi oss på uteterassen med gott kaffe och god glass, till helt vanliga "finlandspriser". Sen var det bara 50 km kvar till Tallinn, och färjan hem.

Postat 2011-10-05 11:11 | Läst 2365 ggr. | Permalink | Kommentarer (0) | Kommentera

Fågelparadiset Estland


Arktiska vitkindade gäss över Matsaluviken, Estland. 1.10.2011. Foto: Håkan Eklund.

Ett veckoslut i Estland känns paradisiskt efter Malta. Skulle maltesiska jägare se dessa fågelmassor, skulle de väl drägla ihjäl sig ...

Under lördag och söndag kom arktiska gäss i medvind ner från de ryska ödermarkerna i norr. Ute vid Spithamnsudden passerade arktiska gäss (vitkindar/prutgäss) i tusental, änder  (bergänder/bläsänder) likaså. En pilgrimsfalk, en lärkfalk några havsörnar och mycket annat smått och gott kollades också in.

På bilden ovan har en havsörn skrämt upp en bråkdel av de ca 10 000 vitkindade gäss som fanns i Matsaluviken, en av Europas viktigaste rastplatser för "arktikan". Vår och höst. Ett härligt ställe med enorma arealer av öppna betade strandängsbiotoper som inte längre hittas i Finland (där de odlats upp ...).

Postat 2011-10-03 11:39 | Läst 2867 ggr. | Permalink | Kommentarer (1) | Kommentera