Med leriga skor

FOTOGRAFISKA DAGBOKSFRAGMENT

Ännu om Malta


På post innan soluppgången, Malta Raptor Camp 2011. Foto: Håkan Eklund.

Samma morgon (igår) som jag och kompisen Lasse W flög ut från Malta, sköt maltesiska jägare ner den ensamma svarta stork som övernattat på ön. Vilken stolthet för öns jägarkår ...
http://www.birdlifemalta.org/Content/hunting/rc2011dailyupdates/1111/
Eftersom den maltesiska jaktfederationen aldrig fördömer dylika missdåd, får man ju det intrycket att de acceperar sina medlemars låga jaktmoral!

Ok, jag har nu gått igenom de tidigare bloggarna och fixat till alla "å", "ä" och "ö" bokstäver, de tycks ingå i varje mening. Illustrerar också bloggarna med bilder, vartefter jag laddat ner det rikliga materialet.

Postat 2011-09-29 14:40 | Läst 6693 ggr. | Permalink | Kommentarer (0) | Kommentera

Hem från Malta


Maltajägare patrullerar-farlig bild att ta ... NW om flygplatsen.  26.9.2011. Foto: Håkan Eklund.

Sådana här bilder fick man vara försiktig med att ta; de hetsade upp sig för mindre. Här är dock jägaren upptagen med att prata i sin "walkie-talkie" där jägarna sinsemellan rapporterar om var vi är positionerade, att de vet att vara försiktiga i just de områden. I kikaren kunde man se att killen har två fulla patronbälten runt midjan, "for what?". Här fanns inget jaktbart. Vi såg bara några tornfalkar och bruna kärrhökar lämna nattkvisten. Lägg märke till stolparna med metallöglor för linorna till slagfällor; dvs han promenerar just nu över en fångsplats där slagnät placeras ut under senhöst och vinter (= olagligt).

På bilden är klockan 06.30 och det håller på att ljusna, i bakgrunden skymtar frihamnen i söder. Vi befinner oss nästa mitt på ön, och har utsikt över halva ... Så liten är ön.

Just innan det ljusnar lämnar de bruna kärrhökarna sina övernattningsställen för att fortsätta färden mot Tunisien/Libyen, och flyger lågt - och är lätta att skjuta. Många skjuts också under natten när jägare med starka strålkastare skrämmer upp dem och skjuter. Just for fun.

Skall man fågelskåda på Malta och delta i BLM:s välkoordinerade observationsläger, gäller det att inte vara feg eller konflikträdd. Det kräver en del mod att i mörkret på morgnarna köra ut till de egna observationsställena, när det kryllar av jägare på de smala vägarna som lätt går att blockera. På de farligaste ställen hade vi vakter med. Men under den vecka som jag och min kompis Lasse W var med, inträffade inga värre incidenter, förutom ständig "verbal abuse" på ställen där flera jägare var samlade: "bom-bom-bom, go home to your countries" ropade de och visade med armarna hur du låtsas skjuta på oss ...

För att förstå den snedvridna jakten på Malta så gäller följande:
- på Malta häckar det endast 18 fågelarter regelbundet (i rätt små populationer; det mesta är bortskjutet ...) 12 tättingar ("småfåglar"),  en måsart (medelhavstrut), en vadarart (mindre strandpipare), en sumphönsart (rörhöna, 60 par) och  tre havsgfågelarter (liror). Detta är allt.
- jägarorganisationerna har 20 000 medlemmar, varav 10 000 är aktiva och de har inget annat att skjuta på än flyttfåglar!

Alltså är hela deras jaktkultur baserad på andra länders häckfåglar som de skjuter ner utan större urskiljning! Vi skyddar och de skjuter! Det är därför som våra EU-parlamentariker, våra politiker, våra organisationer borde ta öppen strid med Malta och Bryssel. Men det finns för många okunniga, ignoranta och konflikträdda fegisar, på alla nivåer.

Den som vill ha bevis skall besöka Naturhistoriska museets frysboxar ... Där finns de fyra senaste årens offer, toppen av ett isberg (under 1 % av det som skjutits olagligt). Detta irriterar jägarorganisationerna, efter som frysboxfåglarna utgör konkreta bevis, därför hotas/mobbas museets kurator - ständigt. Tidigare brändes alla fåglar, och spåren sopades bort. Alla de fåglar som polisen och myndigheterna tar hand om bränns också fortfarande. Då finns ju inte problemet.

Förstås kan man vara naiv och tro att alla jägare på Malta inte är tjuvjägare; hoppeligen är det så?
Men eftersom jägarfederationen på Malta hela tiden försvarar sina jägare genom att sprida ut medvetna lögner, manipulerar politiker och media, skrämmer vanligt folk på "landet" och öppet hotat t.ex. Naturhistoriska museets kurator med sabotage och avsked (de försöker tvinga ministeriet att avskeda honom för att han sprider negativ image om Malta (genom att visa frysboxarna) som stör turismen ...) etc. etc. - så är det ju svårt att tro gott om något som har med jakt att göra. Istället fungerar jägarna och deras organisationer på typiskt maffiamanér: via utstuderad skrämseltaktik.
Och det tycks fungera bra.

Det tycks också fungera långt utanför Malta, när ingen med auktoritet i våra "dockskåpsfolkhem" bryr sig! Trots att det också gäller våra fåglar. Ynkligt!

Och precis som ålänningarna manipulerar politiker och beslutsfattare med att ejder och alfågel inte går att skjuta på hösten på Åland (som inte stämmer!), att de absolut behöver undantag för att få skjuta dem på våren - så kör malteserna med samma taktik gällande vaktel och turturduva, som också passera Malta på hösten. Ändå lyckas de vår efter vår få undantagstillstånd att skjuta dem också då. Som senaste vår. Och i och med att jakt är tillåten på någon art, så är det ju lätt för malteserna att skjuta på allt annat samtidigt. Senaste vår sköt de ner en stor del av en ovanligt stor flock med vita storkar som passerade (en del hittas i frysen i Mdina).

Det senare kan man dock inte beskylla ålänningarna för. Men det de båda örikena har gemensamt, att denna onödiga fågeljakt på våren är jakt "just for fun"! Dessutom häckar ju inte den arktiska alfågeln på Åland, den är ju "samernas fågel". Detta om jakt  i Europas kunskapssamhälle ...

I morse när jag gick ut med hunden kändes det underligt att kunna gå ifred, inte behöva vara rädd för någon, inte behöva lyssna till en massa skott - och jag hörde en rödhake sjunga. Det kändes så vidunderligt fridfullt. Och under veckoslutet bär det av till Estlands gamla svenskbyder där vi (Artkurs)  skall fågelskåda och plocka svamp, i paradisisk natur - bland vänliga och fredliga människor. Underbart.

Postat 2011-09-29 09:55 | Läst 7490 ggr. | Permalink | Kommentarer (0) | Kommentera

Maltarapport 7


Frysboxar fyllda med maltesiska jaktbyten = fridlysta fåglar. John Borg förevisar. Mdina 27.9.2011. Foto: Håkan Eklund.

En vecka på Malta är mer än tillräckligt. Åtminstone när man jobbar med baksidan av det maltesiska samhället, nämligen en massa idioter som kallar sig jägare. Ikväll såg jag jägaren som försökte köra på mig i våras, uppe vid Red Tower norr på ön. Jag fotograferade hans stora hus som såg ut som en borg, med fågelburar (att sätta finkar i för att locka till sig till fällor) i rad på ena garageväggen. Sen kom han förbi med sin pick-up, som jag kände igen, också han som körde ...

Senaste vecka var han och bråkade med ett Raptor Camp team här uppe, ikväll vågade han inte. Vi hade en security kille (maltes) som vaktade bilen hela  tiden, och då fick vi vara ifred. Det har hänt att våra bilar blivit saboterad vid ett antal tilfällen på dylika farliga platser ...

Strax innan solen gick ner räknade in ett 20 -tal rovfåglar som kom in från Sicilen för att övernatta: brun kärrhök 14, bivråk 9, tornfalk 2 och lärkfalk 1. Uppe i backen höll jägare koll på oss med sina kikare, jag i min tur sgg deras burar med turturduvor (lockfåglar) och allehanda jakttorn och attrapper.

Ett ställe som europeiska EU-parlamentariker borde besöka är rummet vi såg idag, i Naturhistoriska museet i Mdina. Ett helt rum fyllt med frysboxar fyllda med illegalt dödade fåglar (fridlysta) som samlats under de senaste 4 åren. En box var fylld med tornfalkar, en annan med vita storkar och så vidare.

Principal Curator John J Borg är en av de modigast män jag träffat på mycket länge; han har råkat ut for en massa sabotage (maffiastil) pga sitt jobb, att han samlar på bevis på den illegala jakten - helt handgripligt. Han har fatt bilen uppbrand, familjen hotad, har utsatts för avancerad mobbning från jägarkåren som via ministerier försökt få honom avstängd från jobbet bl.a. för att han för utländska filmare visat samlingen (öppnat frysboxarna) med döda faglar. De ansåg att han skadar Maltas turistimage genom att sprida negativ information, när det är de själva som skapat problemet genom att skjuta allt som de får på kornet. Typisk maffiastil.

Som sagt: vad hjälper det att andra länder i Europa skapar skyddsområden och försöker skydda fågelfaunan, när de sen hamnar i en frysbox pa Malta!! Mr Borg väntar på att få berätta och visa detta för EU-parlamentariker, men ännu har han inte sett till någon! Och då är det att betänka att det är mindre än 1 procent som hamnar i kurator Borgs frysboxar ...

I morse kom min rumskamrat Joe in och berättade om  att de lyckats videofilma när två killar sköt en stenskvätta, och grävde ner den. De ringde polisen som kom, och som sen lyckades få tag i killarna. Det visade sig att den som sköt inte hade någon jaktlicens; det är sa det går till här. Om 10 000 har jaktlicens (100 gånger för många för området) kan man ju undra hur många som inte har?

Det är alltså en stor risk att bli skjuten, för alla de flyttfåglar som rastar på denna tjuvjägarholme.

Det bästa med dessa kampanjer är att träffa en massa intressanta människor! Ikväll hade jag i mitt team en äldre herreman som var född i Rhodesia (det som sen blev Zimbabwe; flyttade till UK nar han var 26), en engelsk polisman som fått pension vid 48 års ålder och nu (49 år) bara sysslande med ornitologi, en ung tjej från Skottland som jobbat med att rehabilitera skadade rovfåglar.

Ok, nu ska kappsäcken packas och sista vinglaset tömmas. Blir kul att åka hem till fredligare fågelmarker.

Postat 2011-09-27 22:47 | Läst 6481 ggr. | Permalink | Kommentarer (3) | Kommentera

Maltarapport 6


Utsikt från vår observationspost (inkl. två jaktkojor), Dingli 26.9.2011. Foto: Håkan Eklund.
(I bakgrunden syns klippön Filfla, där 8000 par stormsvalor häckar = största kolonin i Medelhavet).

Att de maltesiska jägarna verkligen är outbildade och ignoranta visar bl.a. två saker:
1) De skjuter på fel fågelarter (fridlysta) - dock en medveten handling ...
2) De missar ofta ... (tack och lov) - inte medvetet ...

Ikväll stod jag och mitt team uppe på den spektakulara klippbranten vid Dingli. Det var först innan det blev mörkt när vi fick syn på rovfåglar högt i himlen (direkt från Sicilien), och de sökte övernattningsställen. Först for 12 bruna karrhökar över och försvann. Sen kom två bivråkar ner från hög höjd, gjorde en lov över havet och kom in lågt och dök ner i en dalgång, och visst tusan - tre skott smällde (trots att vi inte fått syn pa en enda jägare) och den ena bivråken girade undan, men fortsatte (till synes) oskadd.

Inte många minuter senare uppenbarade sig två muskulösa karlar som började fråga om vi sett något, vi är dock uppmanade att inte berätta något. De såg rätt tuffa ut, men stack sen ivag. En av tjejerna i teamet visste att de jobbade som security killar för jägarförbundet. Vad de egentligen ville blev inte klart. Detta visar hur kontrollerade vi är! Och det är ju bra på ett sätt, de som skjuter vet att det de gör registreras. Av oss.

Vi ringde polisen som underligt nog kom till platsen och gick till och med till fots ner till dalen för att kolla läget. Frstås i onödan, men det är en viktig signal  att de syns! Det syns tydligt att jägarna är irriterade; det var en stor artikel om ormörnsskjutning i gårdagens Sunday Times, och det är ju ingen bra reklam för jägarkaren.

Men nog är det ju ett stor fel hos hela EU apparaten, inkluderande våra EU-representanter och nationella politiker som inte ser till att vår avifauna som inte känner nationsgränser skall få samma skydd i alla medlemsländer! Vad hjälper det att vi springer här i terrängen natt och dag och utsätter oss för risker, när våra välkammade EU-parlamentrariker trippar omkring i sina lackskor och röda byxor i Bryssel och inte gör det jobb som de är (över)betalda att göra!

Istället hjälper vår egen finlandssvenska EU-man ålänningarna att fortsatta och utöka nöjesjakt på våren, där de förutom att skjuta samernas alfåglar under flyttningen nu också fortsatt trotsa EU-lagstiftning med vårjakt på ejder! JUST FOR FUN; Detta är emot all fornuftig logik! Fegt så det förslår, och alla som är tysta och låter detta passera, är precis lika ynkligt fega!

Nu går jag till baren och tar a pint of beer, sen till poolenområdet for att njuta av värmen i mörkret, med medelhavets stjärnhimmel ovanför. Klockan är 22.00; i morgon är det uppstigning 04.30. Igen. Detta är ingen semesterresa ...

 

Postat 2011-09-26 21:32 | Läst 6614 ggr. | Permalink | Kommentarer (0) | Kommentera

Maltarapport 5


Från luften är det lätt att hitta fågelfångstställen, för den som kan läsa terrängen: här på bilden syns några ... Bilden tagen strax innan landningen, 21.9.2011. Foto: Håkan Eklund.

Ja, jag vet. Dessa långrandiga Maltabloggar är inte precis underhållande och roliga, men jag vill ändå få detta dokumenterat ("first hand"). Alltid finns det någon som förstår hur viktigt det är att alla länder som delar på samma avifauna skulle samarbeta och hålla sig till samma regler. Det är ju meningslöst att skydda faglar och habitat i Norden om de sedan under flyttningen skjuts ihjäl/fångas i fällor  i andra medlemsländer. Just for fun! Det handlar ju om vårt gemensamma naturarv.

Idag hade jag en lång diskussion med chefen for BirdLife Malta (Paul Debono) som berättade om en liten framgång, i allt det till synes så hopplösa när myndigheter och politiker väljer att inte låtsas om att något är fel.

Han berättade om ett mångårigt projekt där de flygfotograferat alla fågelfångstområden (2000 +, som är stora som tennisplaner) på de båda öarna, kollat upp alla ställen i terrängen och försett alla fångstområden med exakta koordinater. Dessutom har de massor av vidomaterial och fotografier bifogat till rapporten som skickades till EU-byråkraterna i Bryssel, som resluterade i det som kan läsas nedan = ett litet jippiiiiii. För första gången i Maltas historia har landets regering inte "öppnat" fångstäsongen ... Under decenniernas gång har miljoner och åter miljoner finkar, trastar och andra smaåfåglar och vadare fångats här på Malta!

Detta betyder ju inte att alla kommer att lyda, men fångstområden är betydligt lättare att övervaka än illegal jakt, så det kommer att bli en jobbig höst för många ...

Här ett färskt pressmeddelande: http://www.birdlifemalta.org/view.aspx?id=336

Så här skrev BLM på sin webbplats i augusti 2011:

Autumn trapping postponed
The government yesterday did not declare an autumn trapping season, as it was previously expected to do.

The Government's decision comes after the European Commission last June challenged Malta's autumn trapping season through a Letter of Formal Notice which started infringement proceedings against Malta.

The Commission took this action as trapping is not permitted under the EU Birds Directive and can only take place under a derogation. As exemptions to clauses in EU law, derogations can only be applied by member states in exceptional circumstances and subject to strict specific conditions.

The government yesterday acknowledged that further information and assessment is needed before any future trapping season can be recommended. The government therefore announced a hunting season under similar conditions to last year, but no trapping season will be opened before an informed recommendation is made by the Ornis Committee.

“The government has acted responsibly by not opening a season until the necessary justification is at hand. This will however take time and it is therefore highly unlikely that any trapping season could be opened this year.” stated Nicholas Barbara, BirdLife Malta Conservation and Policy Officer and Ornis Committee member.

To identify this information and assessment government last Friday asked the Ornis Committee to further study the trapping derogation for Turtle Dove, Quail, Golden Plover and Song Thrush, which has been applied since Malta joined the EU in 2004.

“This shows that there is currently not enough data to support Malta's application of a trapping derogation or justification of previous trapping derogations. It is going to be very difficult to prove that Malta's circumstances and conditions satisfy those of the Birds Directive.” concluded Nicholas Barbara.

On joining the EU Malta agreed to phase out finch trapping to bring national legislation in line with the Birds Directive. This period ended in December 2008 and since then no finch trapping season has opened, however government has continued to permit the yearly trapping of Turtle Dove, Quail, Golden Plover and Song Thrush – a move now challenged by the European Commission.

______________________________________________________________________
För att förstå vad fågelfångst handlar om, har jag klistrat in den informationen här nedan (och detta är inte för att fånga fåglar till mat, utan för att hålla i burar, sälja som burfåglar):

Trapping in Malta is mainly carried out using clap nets.  This method uses – two large nets which are placed parallel to each other on the ground and swing shut towards each other when activated. In preparation for the use of clap nets, trappers remove all vegetation in the trapping area and often dump soil or gravel to create a level surface where the nets can be spread. A number of live decoy birds are also placed around the trapping site - either kept in tiny cages or tied directly to the ground by a harness. Species trapped using this method include Greenfinch, Goldfinch, Hawfinch, Chaffinch, Serin, Linnet, Siskin, Turtle Dove, Golden Plover and Song Thrush. This type of trapping site is the one most frequently encountered in the Maltese countryside.

Another type of net used is a vertical net spread over a tall crop, such as corn, with three sides dangling to the ground and the fourth tied up like a curtain.

This net is used to catch Common Quail, which seek cover in the crops after arriving in Malta at night – they are again attracted to the area by a large number of live decoys or electronic lures. In the morning the net is closed completely and a dog is pushed under the net to flush the trapped quails into a corner where they can be removed by the trapper.

Cage traps are often used to trap Turtle and Collared Doves (a protected species), although they are also effective in target a wide range of other species.

Cage traps consist of a large central cage in which live decoy birds, food and water are kept, and separate cages into which wild birds can enter. Wild birds are attracted by the live decoys and enter the cage through small holes to join the decoys. These cages work like fish pots – once the bird goes in it can’t get out.

Decoy birds are normally used by trappers to lure wild birds into a trap; however tape lures are also being illegally used. A tape lure repeating the calls of wild birds is a very effective method of attracting birds to a trapping site as it can be left to run repeatedly for all night.

All the above described methods are illegal under the Birds Directive

 

 

Postat 2011-09-25 20:46 | Läst 6658 ggr. | Permalink | Kommentarer (0) | Kommentera
1 2 3 ... 4 Nästa