Med leriga skor
FOTOGRAFISKA DAGBOKSFRAGMENT
Blev bättre - dvs värre ...
Hirvensalobron i snöstorm, 26.3.2008. Foto: Håkan Eklund.
Vädret blev bättre än vad jag hade hoppats, dvs. stormen tilltog, snöfallet likaså! Toppenväder för fotografering. Måste slita mig från datorn och dra iväg på fotosafari ..., började med att avbilda bron från fastlandssidan. Hade snömoddet bakifrån (från nordost) som gav skydd åt kameran.
Sen åkte jag till ett jordbruksområde norr om stan för att fotografera sånglärkor och rastande grågäss i snöstorm. Fick ihop en hel del bilder, tyvärr var det lite för mycket snö i luften för att vara optimalt - men intressant ändå. Såg också en flock med ca 150 snösparvar och 5 trädlärkor.
Nu i kväll när det mörknat har vinden mojnat betydligt, men ganska mycket snö har vi fått. Just när man trodde att våren var här ...
Så här vinterlikt har vi inte haft på hela vintern!
Gillar busväder
Yrsnö vid Uggleskogen, Hirvensalo 26 mars 2008. Foto: Håkan Eklund.
Idag är det ett riktigt busväder. Hård vind och lätt snöfall. I vindbyarna yr det till ordentligt. Egentligen brukar en sån här dag höra till just månaden mars.
Av någon anledning är detta ett väder som jag alltid gillat ända sen jag var liten. Det tar fram en känsla av vildmark och hårda förhållanden. Där det gäller att utrusta sig rätt. Och då trivs jag.
Idag skulle det finnas massor av spännande motiv att söka fram, t.ex. tofsvipor och sånglärkor i yrsnö. Men har inte tid för sånt ... så är det oftast.
Bilden ovan från hundpromenaden på morgonen.
Fin skyddsfärg
Trädkrypare (Certia familiaris), Runsala 25.3.2008.
Foto: Håkan Eklund.
Hörde ett kort pip när jag passerade en klibbalsdunge under kvällsvandringen på ön Runsala, stannar, allt är tyst. Sen dyker plötsligt en trädkrypare fram. Jag hinner knappt få 500 mm i läge, tar en bild på fri hand - och momentet är förbi.
Fågeln valde baksidan av klibbalen, flög sen in i en risig dunge. Så är det oftast när det gäller fåglar, det handlar om sekunder. De väntar inte tills allt är opimalt för fotografen ...
Kul att studera färgteckningen på ryggen, som en kopia av barken samtidigt som den vita undersidan smälter ihop med skyn. Och näbben är som gjord för att pillra fram ätbart ur barkspringor.
Lotsbyn
Beckholmen, Hirvensalo 24 mars 2008. Foto: Håkan Eklund.
Tog ut 500 mm idag, måste börja träna att gå i markerna med tyngre artilleri. Det börjar ju äntligen finnas fåglar att försöka fånga på bild. Bland annat. Hörde vårens första starsång i kväll, och såg/hörde många spelsugna skogsduvor ute på ön Runsala. Det börjar arta sig, trots snöfallet i morse (och sent under kvällen). Dock en värmande sol idag som smälte det mesta; härligt uteväder.
På bilden ovan har jag övat på den gamla lotsbyn Beckholmen som finns ute på Hirvensalo, fotograferad från grannön Runsala. Det smala sundet mellan öarna är ju fartygsfarleden in till Åbo hamn, som bl.a. Stockholmsfärjorna använder (Viking/Tallink-Silja).
Har annars hittat att bekvämt sätt att bära kanonen, kunde fast gå hela dan med 500 mm redo (med enbenta stativet påskruvat) plus kikare och det andra huset med 100 mm som jag numera använder som standardobjektiv.
I påskskogen
Påskdagspromenad i skogen, Kakskerta, Åbo. 23.3.2008.
Foto: Håkan Eklund.
Idag har det blivit många timmar i skog och mark. Ute på Åboöar. På morgonen sken solen (minus sju grader) och då for jag med Buddy till Runsala, åbobornas kanske mest omtyckta rekreationsområde. Vandrade omkring i folkparksområdet (festplats för bl.a. rockfestivalen Ruisrock) och tog vintriga bilder. Hade kommit lite snö på natten. Så här mycket vinter som vi har i mars hade vi varken i januari eller februari!
Nu på eftermiddagen kom också fru Anita med ut, vi åkte till ön Kakskerta och vandrade i ett "storskogsområde". Innan vi var färdiga började det snöa. Hon insisterade på att ta en ny "bloggbild" - och jag kunde ju inte spjärna emot, jag tar ju ofta bilder på henne. Fast egentligen trivs jag nog bättre bakom kameran än framför, så är det ju för de flesta fotografer.