Advertisement

Med leriga skor

FOTOGRAFISKA DAGBOKSFRAGMENT

Slarvigt


Med Buddy i skogen, Hirvensalo 3 mars 2008.  Foto: Håkan Eklund.

Ännu en dag med snö, minus en grad C - och ett svagt snöfall. Härligt! Gjorde en runda i skogen med Buddy, och han älskar snö! Här är vi ute vid havet, bakom ryggen på mig ligger en del av Östersjön.

Råkade faktiskt ha med en bild av utsikten från denna brant (alltså vid helomvändning, 180 grader)  i norska "Naturfotografen" nr 1/2008 som jag fick idag. Tyvärr har de varken satt ut mitt namn som fotograf, eller någon notering var bilden är tagen ... Slarvigt. Bilden skulle illustrera en liten notis där BioFotos norska ordförande Kai Jensen meddelar att vi i år bildat en lokalavdelning som vi kallar BioFoto Finland. Eftersom jag tagit initiativ till föreningen valdes jag till ordförande. Mera info på www.biofoto.no. Det gäller samma bild som jag har på min blogg den 9.1.2008.

Istället fungerar bilden nu som illustration till nyheten som finns under bilden: "Avdelning Sverige med bildpool"  (här på Fotosidan). Så kan det gå. Personligen har det ingen betydelse för mig, jag har publicerat massor med bilder i olika tidskrifter och tidningar - det är inte det, utan principen att varje bild i samband med redaktionellt material (åtminstone i en fototidning) borde ha fotografens namn utsatt, liksom skribentens. Det slarvar alltför många med, ofta omedvetet.
Postat 2008-03-03 13:23 | Läst 7364 ggr. | Permalink | Kommentarer (0) | Kommentera

Bilder ljuger mer än tusen ord


Strandbastu, Hirvensalo.  2 mars 2008.  Foto: Håkan Eklund.

Det blev en helvit dag i dag, helt oväntat. Men det handlar om en grad hit eller dit, nu höll den sig på rätt sida om noll. Alltså, det har småsnöat hela dan och jag har igen jagat snömotiv. Riktigt trevligt.

Först tog jag hunden i bilen på morgonen/förmiddagen och vi besökte olika ställen här på ön. Sen ensam ut på eftermiddagen. Fick ihop en trevlig liten kollektion av "förljugna bilder", precis som om vi skulle ha vinter med snö ... 
I år har det handlat om några halva dagar då och då.

Bilder" ljuger" ibland mer än tusen ord, som torde vara bekant för de flesta t.ex. beträffande turistindustrin.
Postat 2008-03-02 18:38 | Läst 7316 ggr. | Permalink | Kommentarer (0) | Kommentera

Skulpturmotiv


Vid ingången till Wäinö Aaltonens museum, Åbo. 1.3.2008.  Foto: Håkan Eklund.

En grå och snöslaskig dag, en av många i den här ljuskategorin sen november. Fyra månader ... Bra att temperaturen ändå är så nära noll att en stor del av snön från igår lyser upp det gråtrista landskapet.

Igen en dag som var som gjord för utställningsbesök, med fru Anita. Kollade in utställningar i Wäinö Aaltonens museum. En del intressanta saker, en del bara strunt ... Trevligt att också se en del svartvita bilder (street photography), mycket trevligt presenterade.

Inte mycket till fotografering idag. Tog några bilder av skulptören Väinö Aaltonens egna arbeten utanför museet.

På museets hemsida kan bl.a. följande läsas om konstnären :

Wäinö Aaltonen (1894–1966) var den mest framstående konstnären i Finland under självständighetens första år. Konstnären som uppfört många offentliga skulpturer gjorde också bronsfigurerna i riksdagshuset i Helsingfors på 1930-talet. Stadsbilden i Åbo förskönas av sammanlagt  11 utomhusskulpturer av Aaltonen, bl.a. Åboliljan och Paavo Nurmi statyn. Aaltonen hade en romantisk karaktär, och hans målningar och skulpturer är ofta idealiserade och kubistiska. I porträtter gav han utrymme för modellens personlighet.

Postat 2008-03-01 16:49 | Läst 7398 ggr. | Permalink | Kommentarer (1) | Kommentera
Föregående 1 ... 6 7