FOTOGRAFISKA DAGBOKSFRAGMENT

En märklig utveckling


Skyltfönster i Åbo. 11.3.2013. Foto: Håkan Eklund.

En märklig utveckling angående jakt, som nu också har noterats av forskare, diskuteras i tidningar i Finland, nämligen att medlemmar och personer i ansvarsställning i lagstadgade jaktvårdsföreningar alltmer associerar sig med en naturokunnig allmänhet istället för att samarbeta med forskare och myndigheter.

De vet att många klappar i händerna och ger ryggdunkar för att de tjuvjagar varg och björn, alltså att på eget bevåg ta lagen i egna händer.  Troligen är situationen likadan i Sverige också. Det är en kriminell avart av populism som i längden tar bort förtroendet för jakt och jägare, som är illa. Jakt behövs, likaså goda jägare - men inte som en laglös lynchmobb ...

Och man kan fråga sig hur det kommer sig att en stor del av landets befolkning på allvar är rädda för vargar? Här igen är det medierna som också tycks associera sig med en naturokunnig allmänhet, och bara förstärker rädslor och okunnighet. Det kallas desinformation och populistisk propaganda. En orsak är väl den att på tidningsredaktioner finns sällan någon som kan natur, men skriva kan de ...

Alla vi som  i olika situationer haft närkontakt med varg ute i markerna skulle aldrig ens tänka oss att vara rädd för varg! Däremot skall man ha respekt för allt i natur, liksom man har respekt för alla farliga fordon vi till vardags omges av i det urbana landskapet. Ett litet felsteg på en vägkant/trottoar betyder döden! Så många omedelbara faror finns inte i naturen. Det skulle vara intressant att se en statistik på hur många som dödats i trafiken under de senaste 70 åren, och hur många som dödats av varg?

Nr 70/365.

Inlagt 2013-03-12 09:38 | Läst 1258 ggr. | Permalink
Det är en tragisk utveckling i Finland och vi riskerar kanske något liknande här.
Dock är ju vargens relativa ofarlighet för människan direkt kopplad till årtusenden av jakt och om dom, likt Sareks älgar, bara träffar snälla människor, så kommer deras rädsla att försvinna och då får du all anledning att vara rädd för dom.
Därför är det så olyckligt när dom som vill värna vargen intar den idiotiska inställningen att sabotera alla försök till reglerad jakt, vilket som jag ser det är det som kanske bidrar mest till att vi riskerar en Finsk situation även här.
Svar från Håkan Eklund 2013-03-12 19:05
Det finns ingen anledning att vara rädd för varg, det är bara okunskap som gör folk rädda!

Finns det orsak att skjuta "problemvargar" så skall de naturligtvis skjutas, men det är rent av patetiskt att se hur jägarrörelsen i Finland svansar för en ekologiskt ignorant allmänhet och känner sig som stora hjältar när de organiserar stora tjuvjakter - medan pöbeln jublar ...

Med det förlorar de nog sin trovärdighet bland rättskaffens människor och myndigheter.

Däremot kan björnen i vissa situationer vara farligare än vargen, men är man lika "streetwise" i skogen som man är i stan, klarar man sig utmärkt.

Vi har så få fina däggdjursarter i Norden att jag tycker att vi skall respektera dem till max! Finns det sen tillräckligt för lagenlig jakt, så är ju det ett fint högvilt att jaga. Men det som saknas är respekt och ekologisk förståelse; att våra mäktigast djurarter betraktas som ohyra berättar mera om oss människor än om djuren ifråga.

- Hawk
anden2 2013-03-14 09:38
Nu måste vi nog reda ut varför djur är rädda för människor, annars hamnar vi just i okunskapens träsk.
Nästan alla djur är rädda för oss, utom dom som lever på platser dit människan kommit först på senare tid och dom som enbart umgåtts med ofarliga människor.
Till detta finns enbart en enda förklaring, vi är och har alltid varit farliga och dom djurindivider som varit minst orädda eller rentav aggressiva har dött i större utsträckning än dom mer försiktiga och denna evolution har pågått i miljontals år.
Vår farlighet består i vår beväpning. Det började kanske med att vi lärde oss kasta sten och har ständigt förfinats sedan dess.
Alltså är det jakten som skapat djurens rädsla. Rädslan är nedärvd i djurens gener, men i olika grad också inlärd.
Det finns dock många exempel på hur djur förlorat sin rädsla, men Sareks älgar är ett av dom tydligare.
Det skedde genom att dom under ett antal år inte utsattes för jakt, men däremot träffade på ett relativt stort antal ofarliga människor utefter vandringslederna.
Idag har vi i Sverige en situation där vi inte jagar vargen, men där den ständig träffart på ofarliga människor.
Vargen är sannolikt ett mer läraktigt djur än älgen och om detta fortsätter så är det närmast självklart att vargen kommer att förlora sin rädsla och då bli farlig.
Du utgår från en statisk situation, en ögonblicksbild om man så vill och förtränger den uppenbara utveckling som pågår. Det leder dig fel.
Vargen är ett potentiellt livsfarligt rovdjur, som vi måste fortsätta jaga regelbundet om vi skall kunna umgås med den. Att inte inse detta är okunskap, en okunskap som mycket väl kan leda till ett antal dödade människor och att vargen utrotas ännu en gång av illegal jakt.
Alltid lika intressant att läsa din blogg med Finland anknytning.
Svar från Håkan Eklund 2013-03-12 19:06
Tack Walter!
- hawk