FOTOGRAFISKA DAGBOKSFRAGMENT

Handsken


Självporträtt. Åbo 6.3.2013. Foto: Håkan Eklund.

Det är just så här som jag känner mig just nu, som en gammal uttjänt handske. I morgon samlas Åbo Akademi för "utrensningsdiskussion", när alla vi som inte tillhör det lilla universitetets kärnverksamhet får vår dom - att vi skall putsas bort. För att de inte längre har råd.

Tidskriften Skärgård som jag jobbar för (enda anställd på deltid), och som i år kommer ut med sin 36:e (och troligen sista ...) årgång, är ett av de viktiga små svenska "rum" som vi har i Finland och  som under alla dessa år dokumenterat det mest speciella vi har, vår skärgård med sin unika natur och kultur.

Förstås är inte detta en del av universitetets kärnverksamhet, men - kustlandet och skärgården är ju urhemmet för oss kustsvenskar i Finland - och identitetsgrunden för Finlands enda svenskspråkiga universitet. Så det så.

Eftersom prenumeranterna betalar för ombrytning, tryck och distribution, kommer alltså universitetet att spara in min anspråkslösa deltidslön - om de stänger kranet. Tyvärr kommer de inte långt med den inbesparningen, den räcker inte ens till att delfinansiera ledningens bonuspengar som etablerades för något år sen och skapat många rubriker  ...

Idag handlar allt om stordriftsekonomi och materialism, som har en prislapp, kultur- och identitetsskapande aktiviteter har i sig inget värde - tycks det som.

Ibland har man en känsla av att mångfald allt mera byts ut till "ekonomisk enfald" - det gäller både natur, kultur och samhälle. Spåren syns överallt i samhället och naturen, de är rätt tydliga  - för den som kan tyda spåren i den utarmade monokulturens förlovade värld.

P.S. Handsken ovan är ett tillfälligt arrangemang tills jag får en ny vindrutetorkare (som beställts), den här har brutits av en natt av klåfingriga (berusade) typer med behov att förstöra ...

Nr 65/365.

Inlagt 2013-03-06 12:25 | Läst 1325 ggr. | Permalink
Utrensningen av icke-behövd arbetskraft pågår överallt på arbetsmarknaden. Arbetsgivaransvaret sträcker sig inte särskilt långt dessa dagar, och samhället bryr sig heller inte särskilt mycket om de som blir utrensade. Fast våra politiker kräver att vi ska arbeta allt längre upp i åldrarna, för att pensionspengarna ska räcka. Samtidigt fungerar detta som en bromskloss för de unga som vill in på arbetsmarknaden. En svår ekvation att lösa och några matematiska snillen är svåra att finna bland dagens politiker. "De utrensades parti" skulle nog få många röster i ett val, både i Sverige och Finland.

Fiffig lösning det där med handsken.

/Torbjörn
Svar från Håkan Eklund 2013-03-06 12:53
Ja, precis så är det.
- Hawk
Tråkigt på mer än ett plan. Jag håller tummarna för ett mirakel.
Svar från Håkan Eklund 2013-03-06 17:49
Hej Arne, det kan behövas ett par extra tummar ...
Tyvärr är signalerna rätt tydliga,

Stiftelsen för ÅA som i 35 år bekostat den anspråkslösa redaktörslönen drog in sin allmosa på hösten. Universitetet (ÅA) trädde (tillfälligt?) in, men istället slutade de att bekosta ombrytarens lön ... (en superduktig kille med suveränt "grafiskt öga"). Nu har vi tvingats att hitta ett billigare alternativ att få det att löpa för detta år.

Att det inte finns en motsvarande tidskrift i hela världen väger lätt; däremot finns det ett antal "livsstilsmagazin" (i Sverige) med skärgård som tema, som hjälper fritidsfolk att välja rätt tapeter till utedasset. Sånt sysslade inte vi med.
- Hawk
Jag tror inte FS skulle ha straffat dig om du satte ut länken: http://web.abo.fi/skargarden/ fast man kan läsa en del artiklar och t.om. starta en prenumeration via den :-)

Ha det fint!
Johan
Tråkigt att höra. Det var ju tur att jag hann få hem åtminstone 1 nummer av denna unika tidning!